Календар на всю голову. 29 грудня

Календар на всю голову. 29 грудня

Укрінформ
Цього дня в 1891 році американський вчений і винахідник Томас Едісон запатентував радіо, а в 1995 році в місті Дніпропетровськ (нині - Дніпро) відкрився метрополітен.  

29 грудня 1721 року в Парижі народилася Жанна-Антуанетта Пуассон - маркіза де Помпадур, офіційна фаворитка французького короля Людовика XV, яка протягом двадцяти років мала величезний вплив на державні справи, протегувала наукам і мистецтвам.

29 грудня 1731 року в Лондоні, Велика Британія, помер Брук Тейлор - англійський математик, ім'ям якого названа загальна формула розкладання функції в степеневий ряд.

29 грудня 1788 року в Копенгагені, Королівство Данія, народився Християн Юргенсен Томсен - данський археолог. Він найбільш відомий формальним створенням системи первісної історії людства у вигляді трьох епох: кам'яної, бронзової та залізної. Ідея пропонувалася ще в XVIII столітті, але він формально обґрунтував її з наукової точки зору, займаючись класифікацією старожитностей в Національному музеї Данії в Копенгагені, звернувши увагу на знаряддя з каменю, більш пізні з бронзи, і ще більш пізні з заліза, і обґрунтувавши, таким чином, періодизацію первісного суспільства.

29 грудня 1825 року в Брюсселі, Бельгія, помер Жак-Луї Давід - французький художник, живописець і педагог. Великий представник французького неокласицизму в живописі. Активний діяч Великої французької революції, придворний художник Наполеона Бонапарта.

Джерело: keywordsuggest.org
Джерело: keywordsuggest.org

29 грудня 1829 року у друк вийшов в повному виданні, розміром оригіналу, літературний переклад поеми «Іліада», яка стала справою всього життя Миколи Гнєдича. Поема описує події Троянської війни.

29 грудня 1891 року в селі Мліїв (нині - Черкаська область) народився Володимир Симиренко - український вчений-садівник, помолог і селекціонер плодових культур в Україні, один з перших агроекологів і розробників дослідницької справи методології сучасного садівництва. Професор Київського політехнічного інституту, Уманського і Полтавського сільськогосподарських інститутів.

29 грудня 1891 року американський вчений і винахідник Томас Едісон запатентував радіо.

Джерело: BT.com
Джерело: BT.com

29 грудня 1893 року в місті Кам'янське (нині - Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область) народився Роберт Лісовський - український художник-графік, послідовник Михайла Бойчука. Майстер станкової та книжкової графіки, декоративно-прикладного мистецтва, сценографії та дизайну.

29 грудня 1896 року в місті Камарго, Мексика, народився Хосе Давид Альфаро Сікейрос - великий мексиканський художник. Живописець, графік і мураліст. Політичний активіст, учасник комуністичного руху. В 1921 році у Барселоні він опублікував «Маніфест революційного мистецтва», а в 1922 році - заснував «Революційний синдикат працівників техніки і мистецтва».

29 грудня 1911 року на літаку власної конструкції С-6 Ігор Сікорський - встановив світовий рекорд швидкості польоту з двома пасажирами - 111 км/год. Це була шоста машина, розроблена конструктором.

Джерело: History Ukraine

Джерело: History Ukraine

29 грудня 1922 року в місті Владивосток народився Володимир Югай - український живописець корейського походження, заслужений художник УРСР (1976).

29 грудня 1924 року в місті Люцерн, Швейцарія, помер Карл Шпіттелер - швейцарський письменник, романіст, лауреат Нобелівської премії - за незрівнянний епос «Олімпійська весна». Його творчість була відзначена критиками, а також Фрідріхом Ніцше, який рекомендував літератора на посаду редактора мюнхенського журналу «Кунстварт» («Художній огляд»).

29 грудня 1926 року в місті Монтре, Швейцарія, помер Райнер Марія Рільке - видатний австрійський поет і прозаїк. Один з найвпливовіших поетів-модерністів XX ст., який народився в Празі, мав австрійське громадянство, писав по-німецьки, а жив і працював в Трієсті, Парижі, Швейцарії. Автор поетичних циклів - «Нові поезії», «Дуїнянські елегії», «Сонети до Орфея» та ін.

29 грудня 1929 року в місті Штутгарт, Німеччина, помер Вільгельм Майбах - німецький інженер, підприємець, співзасновник автомобільної компанії «Daimler-Motoren-Gesellschaft», творець першого автомобіля під торговою маркою «Mercedes». За свої інженерні досягнення ще за життя отримав прізвисько «Король конструкторів». По кар'єрних сходах Майбах піднявся до посади технічного директора фірми «Daimler-Motoren-Gesellschaft» (DMG), але через розбіжності з керівництвом в 1907 році покинув компанію і через два роки разом зі своїм сином Карлом заснував власну - «Maybach-Motorenbau GmbH», яка почала виробляти великі розкішні автомобілі під торговою маркою «Maybach».

Джерело: Magnolia Box
Джерело: Magnolia Box

29 грудня 1936 року в Києві народився Віталій Годзяцький - український композитор, педагог. У 1960-1970 рр. він був учасником так званої «Київської школи» - групи молодих композиторів, очолюваних диригентом і музичним просвітителем Ігорем Блажковим. Заслужений діяч мистецтв України. Член Спілки композиторів СРСР і Національної спілки композиторів України (1969-1970 і 1973). Лауреат премії ім. Б. Лятошинського (2003).

29 грудня 1937 року була прийнята конституція Ірландії. Вона оголосила колишній британський домініон суверенною, незалежною, демократичною державою.

29 грудня 1938 року в місті Йонкерс (Нью-Йорк, США) народився Джон Войт - американський актор, сценарист, продюсер, режисер. Лауреат премії «Oscar» за картину «Повернення додому». Він знявся у фільмах «Ворог держави», «Опівнічний ковбой», «Скарб нації» та ін. Батько Анджеліни Джолі.

Фото: WireImage
Фото: WireImage

29 грудня 1952 року в Києві помер Іван Кочерга - український драматург. Він написав чимало п'єс, включаючи драматичну поему «Свіччине весілля» та п'єсу «Майстри часу».

29 грудня 1955 року в Нью-Йорку пісня «You'll Never Know» стала першим записом, зробленим 13-річною Барбарою Стрейзанд.

29 грудня 1965 року в Києві на Театральній площі відкрито пам'ятник композитору та диригенту Миколі Лисенку. Робота скульптора А.А.Ковалёва і архітектора В.Г.Гнезділова.

29 грудня 1972 року на південному сході Лондона (Велика Британія) народився Джуд Лоу - британський актор, продюсер і режисер. Він грав у картинах «Талановитий містер Ріплі», «Холодна гора», «Близькість», «Шерлок Холмс: Гра тіней», «Гаттака», «Штучний розум».

Фото: Getty
Фото: Getty

29 грудня 1972 року в Івано-Франківську народився Євген Нищук - український актор театру і кіно. Міністр культури України (з лютого по грудень 2014 року і з 14 квітня 2016 року). Актор Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір'я». З січня 2015 року - актор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Заслужений артист України, Народний артист України.

29 грудня 1981 року в місті Рівергед (Нью-Йорк, США) помер Петро Андрусів - український художник, живописець, графік, ілюстратор, іконописець, автор історичних полотен, громадський діяч, педагог. Відомий автор художніх творів на тему ранньої історії України: «Князь Святослав» (1942), «Атака княжої дружини» (1943), «Князь Святослав у наступі» (1960), «З походу Князя Ігоря» (1967), «Бій князя Ігоря з половцями» (1970), «Княжий пир» або «Сватання Анни Ярославни» (1970).

29 грудня 1986 року кращим футболістом Європи за результатами опитування французького тижневика «France Football» був визнаний гравець «Динамо» (Київ) Ігор Бєланов.

29 грудня 1989 року Федеральні збори Чехословаччини одноголосно обрали письменника і дисидента Вацлава Гавела президентом країни.

Фото: Ben Skála
Фото: Ben Skála

29 грудня 1992 року Міністерство юстиції України зареєструвало Українську скаутську організацію «Пласт».

29 грудня 1995 року в Дніпропетровську (нині - Дніпро) відкрився метрополітен.

29 грудня 2002 року в Києві помер Данило (Давид) Лідер - український театральний художник-сценограф, педагог. Дійсний член Академії мистецтв України, член Національної спілки художників України, Національної спілки театральних діячів України, Комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка.

29 грудня 2008 року в місті Шерман Оукс (Каліфорнія, США) помер Фредді Габбард - американський джазмен, феноменальний трубач, відомий починаючи з 1960-х рр. як музикант, який грав в стилях бі-боп, хард-боп і пост-боп. Його неповторний стиль вплинув на багатьох послідовників і відкрив нові перспективи бі-бопа. У 2006 році Національний Фонд Мистецтв присвоїв Хаббарду найвищу нагороду в світі джазу - «NEA Jazz Masters Award». В останні роки Хаббард був тісно пов'язаний з благодійними фондами «Jazz Foundation Of America» і «Jazz Foundation Of America's Musicians». Співробітники останньої організації доглядали за старим джазменом на протязі його хвороби. Після смерті Фредді Хаббард заповів фонду все майно.

29 грудня 2015 року в Лос-Анджелесі (Каліфорнія, США) помер Леммі Кілмістер - британський бас-гітарист і вокаліст, засновник і незмінний учасник англійскої рок-групи «Motörhead». Його сценічні наряди, фіброми на обличчі і грубий голос зробили артиста однією з найбільш упізнаваних культових особистостей року. У березні 2010 року музична індустрія вирішила віддати належне харизмі рокера, створивши документальний фільм «Lemmy», який протягом трьох років знімався в будинку музиканта в Голлівуді, а також в турах по всьому світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-