23 грудня: народний календар і астровісник

23 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Чи мине пітьма на Міни, хто куди заляже і як відігріти «змерзле сердечко»   

Нині мучеників Міни, Єрмогена і Євграфа. Усі троє постраждали за христову віру в ІV столітті. Міна вирізнявся надзвичайним ораторським талантом, за що його прозвали Красномовним. Якось імператор послав його в Александрію придушувати повстання християн, натомість сановник сам увірував і почав долучати до християнства нових вірян. Розгніваний можновладець направив тоді вслід Єрмогена і Євграфа, аби ті покарали неслухняного підлеглого, втім, вони теж, побачивши непохитність і віру Міни, увірували. Імператорові не залишалося нічого іншого, як самому їхати в Александрію, щоб усмиряти підлеглих. Він стратив всіх трьох.

Мученику Міні молились зовсім не про дарування ораторського хисту, а від захворювань очей. Хоч і потроху, все ж день починав довшати, а ніч коротшати. «Після святого Міни – пітьма мина», - казали колись у давнину.

«Як у кінці грудня сніг заляже, то у серпні жито виляже», «Зима багата на сніги й ожеледицю – на гарний урожай», «Якщо грудень сухий, то буде тривала й суха весна і сухе літо». Малосніжна зима була ознакою посушливого літа.

Іменинники нині Іван, Стефан, Ангеліна, Сергій, Олександра, Тетяна, Анна, Олексій.

16 і 17-ий місячні дні, Місяць у Раку. Сьогодні всі мають відчути себе більш домовитими, ніж є насправді. Бар’єри нашого внутрішнього світу вищають і ширшають, так само, як і родинного. Ми наче хочемо на віки відгородитися від усього «чужого». Можлива певна «натягнутість» у стосунках. Коли ж її немає, то немає і проблем. Через пару днів усе минеться, налагодиться, але все, що відбуватиметься сьогодні-завтра – привідкриє нам завісу над нашими душевними і родинними справами. Солодке «сюсюкання» з набором банальних фраз сьогодні не годиться: розтопити чиєсь «змерзле сердечко» зможуть лише справжні почуття, чесний мовчазний погляд та міцне плече.   

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: -21,0, а найтеплішим - +8,6 у 1960.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-