У Києві відкрилася виставка плакатів про події в Україні за останні п'ять років

У Києві відкрилася виставка плакатів про події в Україні за останні п'ять років

Укрінформ
Експозиція плакатів "Шлях свободи. П'ять років України в плакатах Нікіти Тітова" відкрилася у вівторок, 18 грудня, в Укрінформі у Києві.

Як наголосив під час церемонії відкриття голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, це надзвичайно сильний мистецький проект, створений харківським художником у 2013-2018 роках і присвячений основним подіям в Україні - Майдану, війні на Донбасі, бранцям Кремля.

"Важливо, щоб ми не забували, що живемо в час, коли триває війна, що надзвичайно активно вона триває в інформаційній сфері. І серед воїнів, які протистоять російській агресії в цій війні, є Нікіта Тітов - художник, який творить концептуальні, дуже сильні плакати, що є нашою зброєю у цій війні. Я познайомився з Нікітою через його роботи у “Фейсбуці” і зараз втішений, що вони є в друкованому вигляді і навіть більше вражають, ніж в електронному. Ці роботи роблять нас сильнішими і наближають до перемоги", - сказав В'ятрович.

Читайте також: В’ятрович скептично ставиться до присвоєння Бандері звання Героя України

Як зазначив генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко, серія робіт Нікіти Тітова, створених під враженням подій в Україні, це своєрідний репортаж про останні її 5 років, який буде представлений у вікнах агентства до 14 січня.

"Укрінформ - інформаційне агентство, але для нас логічно приймати таку виставку. Тому що нам цікаві художники, які намагаються достукатися до людей через емоції. А Нікіта Тітов - один з таких митців. Ми використовуємо нашу локацію в центрі міста, щоб такі роботи побачили якомога більше людей, щоб вони переконалися, наскільки це сильно", - підкреслив Харченко.

Директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні - Музей Революції гідності Ігор Пошивайло зазначив, що "виставка в дуже лаконічній, цікавій формі розповідає про те, що відбулося 5 років тому, про наслідки тих подій сьогодні і ті, які будуть у найближчому майбутньому".

Він додав, що виставка працюватиме у форматі мандрівної експозиції і найперше вона помандрує у східні регіони, які потребують інформаційної, патріотичної підтримки, де мистецтво має спонукати людей до пошуку відповідей на ті запитання, які ставить Нікіта Тітов.

"Важливо возити подібні виставки у Дніпро, що є важливим осередком на прикордонні, в Маріуполь, що є стратегічним містом, у Херсон, Запоріжжя, Одесу, а також на північ - у Харків, Чернігів", - підкреслив Пошивайло.

Сам Нікіта Тітов зазначив, що найособливішим для нього є плакат зі словом "Війна", яке трансформується на слово "Вільна".

"Тому що все, що відбувається зараз в країні, заради однієї мети - щоб Україна стала вільною і незалежною", - сказав митець.

Він розповів, що усвідомлення війни прийшло до нього влітку 2014 року: "Я тоді зробив плакат на основі роботи Марії Приймаченко - щось надзвичайно прекрасне я перетворив на ту реальність, яка почалася в нашій країні. Саме з того часу я відчув, що ця війна буде страшна і тривала".

Тітов також сказав, що з 2014 року написав більше 70 плакатів і більшість із них створює, коли бачить якусь новину.

"Я просто не можу пройти повз це. Плакати - це дуже простий засіб донести думку швидко і максимально сконцентровано. Взагалі моя творчість неполітизована. Але це творчість українця, яким я почав відчувати себе з часів Майдану", - наголосив художник.

Над проектом працювали: Нікіта Тітов, Марина Сингаївська, Ольга Сало, Володимир В'ятрович, Олена Шарговська, Катерина Ніколаєнко, Петро Клим, Іван Кішка, Ярина Ясиневич.

Організатори виставки: Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної сотні - Музей Революції гідності, УНІА "Укрінформ", Центр досліджень визвольного руху, Український інститут національної пам'яті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-