Вчені довели, що птахи сприймають кольори подібно до людей

Вчені довели, що птахи сприймають кольори подібно до людей

Укрінформ
На прикладі зебрових амадін вчені показали, що для птахів, так само як і для людей, характерно сприйняття кольорів за категоріями. 

Виявилося, що самки амадін віддають перевагу самцям із червоним, а не помаранчевим дзьобом і при цьому не звертають уваги на рівнозначну зміну інтенсивності кольору дзьоба в рамках цих категорій, повідомляє журнал Nature.

Під концепцією категоріального сприйняття мається на увазі сприйняття стимулів не як унікальних подразників, а як тих, що належать до певного класу сигналів. Категоріальне сприйняття вважається особливістю людської свідомості, проте вчені досі не дійшли згоди у тому, чи є воно характерним для тварин.

Дослідники з університету Дьюка (США) показали, що самки зебрових амадін (Taeniopygia guttata) демонструють справжнє категоріальне сприйняття кольору, принаймні, коли мова йде про вибір самця. Колір дзьобів самців амадін варіює від світло-помаранчевого до темно-червоного. Вчені виявили, що червоний колір дзьоба асоціюється з більш широким репертуаром клітинної імунної відповіді у особин, отже, з точки зору імунного різноманітності самкам вигідніше вибирати червонодзьобих самців, що вони і роблять в реальності. Виявилося, однак, що при цьому пріоритети самок не змінюються лінійно зі збільшенням «червоності» за хроматичною шкалою, а визначається просто: червоний чи ні.

Для того щоб довести наявність у самок амадін категорій «червоний» і «не червоний», вчені скористалися колірною системою Манселла і вибрали з неї вісім відтінків, рівновіддалених одне від одного на хроматичній шкалі. Кольори були позначені номерами від одного до восьми, де перший номер відповідав «найчервонішому», а восьмий «найпомаранчевішому». Дослідники виготовили однотонні або двоколірні паперові кружечки і використовували їх для того, щоб прикрити отвори в дощечці, куди поміщали зерно. Щоб визначити, як птахи реагують на перехід від одного відтінку до іншого, їм пропонували відрізняти двоколірні кружечки від одноколірних.

Читайте також: Лемури знаходяться під загрозою вимирання – вчені

Для початку самок амадін натренували відрізняти одноколірні кружечки від двоколірних за допомогою смачної винагороди. Безпосередньо в експерименті птахам пропонували кружечки з комбінаціями відтінків першого номера з усіма іншими, або восьмого з усіма іншими. Дослідників цікавило, чи будуть птахи розпізнавати всі кружечки як двоколірні, чи тільки з тими парами відтінків, які відносяться у них до різних категорій.

Виявилося, що птахи дійсно проводять межу між відтінками - номери з першого по п'ятий вони визначили як один колір, а з шостого по восьмий - як інший. В результаті кружечки з поєднаннями відтінків 1-6 вони частіше розпізнавали як двоколірні, а 1-5 - як одноколірні, і навпаки - поєднання 5-8 розпізнавали як двоколірні, а 6-8 - як одноколірні.

Розпізнавання відтінків кольору тваринами було раніше показано на прикладі восьминогів. Виявилося, що вони активно використовують зміну кольору свого тіла для комунікації один з одним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-