У День рідної мови проведуть онлайн-диктант кримськотатарською - Чубаров

У День рідної мови проведуть онлайн-диктант кримськотатарською - Чубаров

Укрінформ
У Міжнародний день рідної мови, 21 лютого, буде вшосте проведено онлайн-диктант кримськотатарською. Текст для нього написав політв'язень Асан Ахтемов.

Про це повідомив у Фейсбуці голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, передає Укрінформ.

"Щороку саме цього дня, 21 лютого, кримські татари, розкидані проти своєї волі по всьому світу, беруть участь у написанні диктанту кримськотатарською мовою. 21 лютого 2024 року такий диктант буде проведено вшосте", - написав Чубаров.

За його словами, організатором цієї акції традиційно виступає кримськотатарська громадська ініціатива Nefes (українською – «Подих»). Диктант читатиметься о 18.00 за київським часом у прямому ефірі на YouTube каналі та FB-сторінці Nefes.

"З 2022 року ініціатори акції присвячують щорічний онлайн-диктант кримськотатарською мовою членам команди Nefes - першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу, громадським активістам Асану Ахтемову, Азізу Ахтемову, яких було незаконно заарештовано в Криму у вересні 2021 року та невдовзі засуджено, відповідно, до 17, 15 та 13 років ув’язнення у колонії суворого режиму, та разом з ними - всім кримськотатарським політв’язням - достойним громадянам та мужнім синам кримськотатарського народу. Цього року текст, який буде пропонований учасникам онлайн-диктанту, надісланий з в'язниці, його написав журналіст, активіст, член команди Nefes, політв'язень Асан Ахтемов", - наголосив очільник Меджлісу.

Читайте також: Росіяни переслідують 104 кримських татар у «справі Хізб ут-Тахрір»

Написати диктант можуть усі охочі, незалежно від віку, національності, місця і країни проживання, рівня знання кримськотатарської мови.

Диктант має бути написаний від руки, розбірливо, латиницею або кирилицею (за бажанням).

Після закінчення диктанту охочі учасники матимуть 1 день (до 19:00 годин 22 лютого), протягом якого можна буде надіслати свій текст (фото або скан) на електронну пошту Nefes (qrm.nefes@gmail.com), обов'язково вказавши ім'я, місто, контактний телефон і посилання на акаунт (Facebook, Instagram).

Після завершення прийому написаних робіт текст диктанту латиницею та кирилицею буде опубліковано на сторінках Nefes у Facebook та Instagram наступного дня (22 лютого, після 19:00) для самоперевірки.

Як повідомляв Укрінформ, 21 лютого світова спільнота відзначає День рідної мови. Його було встановлено у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.

Торік текст для онлайн-диктанту кримськотатарською був написаний із СІЗО в тимчасово окупованому Криму заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу, політичним в’язнем кремля Наріманом Джелялом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-