Радіо Свобода зняло фільм про «тиху» депортацію кримських татар, прем'єра - на Суспільному

Радіо Свобода зняло фільм про «тиху» депортацію кримських татар, прем'єра - на Суспільному

Укрінформ
Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода) завершили зйомки фільму про те, як Росія витісняє кримських татар з Криму і знову залишає їх без дому.

Про це йдеться на сайті Крим.Реалії, передає Укрінформ.

Зазначається, що у фільмі його герої розказали свої життєві історії, як вони залишили анексований Росією Крим, що пережили, чому у них не було вибору залишитися, де і як живуть зараз і чи зможуть повернутися у Крим.

Вони згадують, як їх ув'язнювали, катували, переслідували, їм загрожувала смерть. Вони могли опинитися в російській армії. Історія 1944 року повторюється: тоді радянська влада силоміць вивозила кримських татар у товарних вагонах, а зараз Росія змушує представників корінного народу Криму залишити рідний дім.

Учасники стрічки кажуть, що насправді йдеться про «тиху» депортацію. У фільмі використані унікальні кадри з приватних архівів героїв фільму, деякі з них публікують вперше.

Читайте також: Українські митці роблять неоціненний внесок в опір загарбникам - Карандєєв

Зйомки фільму проходили у Польщі, Німеччині, Бельгії, Туреччині, Україні та окупованому Криму.

Телевізійна прем'єра документального проєкту відбудеться на Суспільному у міжнародний День прав людини, 10 грудня, о 23:35 (регіональна мережа), в ефірі українського телемарафону «Єдині новини» планується показ орієнтовно о 0:30 13 грудня, на Youtube-каналі Радіо Свобода фільм вийде також 13 грудня ввечері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-