Чубаров: Етапування українських політв'язнів до РФ - додатковий вид помсти

Чубаров: Етапування українських політв'язнів до РФ - додатковий вид помсти

Укрінформ
Етапування до російських в'язниць незаконно засуджених у тимчасово окупованому Криму політв'язнів - це додатковий вид помсти для активістів та їхніх родичів.

Про це заявив в ефірі Радіо Свобода голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, коментуючи етапування ув’язнених в окупованому Криму першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, а також братів Асана та Азіза Ахтемових до Росії, передає Укрінформ.

"Це практика російської окупаційної влади. Всіх політв'язнів, яких судять в Криму, коли вирок вступає в силу, їх всіх перекидають до території Росії, розкидають по тюрмам і намагаються при цьому розмістити їх далеко від Криму. Це додатковий вид помсти, покарання", - сказав він.

Чубаров нагадав, що "засуджені не мають бути переміщені на територію країни-агресора, це є брутальне порушення міжнародного права, а Росія цим нехтує".

"Зрозуміло, що тут обриваються зв'язки з рідними. Це такий вид катування і для рідних, бо вони не можуть навідувати тих, хто знаходиться за ґратами", - наголосив він.

При цьому Чубаров зазначив, на сьогодні припинена діяльність дипломатичних представництв України на території Росії, тому адвокати і дипломати не можуть потрапити до українських політв'язнів, які перебувають на території РФ.

Глава Меджлісу зазначив, що вже відстежується така закономірність, що після вибухів на території окупованого півострова росіяни активно починають обшуки й арешти кримських татар. Таким чином загарбники намагаються утримувати контроль над суспільством і для цього посилюють репресії.

«Ми помітили, що після масових ударів з дуже міцними втратами для російської окупаційної армії, одразу здійснювалися масові обшуки, а потім арешти кримських татар. Так було після знищення військових літаків на аеродромі близько Сак в Новофедорівці минулого року. Буквально через день потім був знищений потужний склад боєприпасів у Джанкойському районі і тоді по всьому Джанкойському району пройшлися масові вторгнення в будинки кримських татар. Заарештували шістьох людей», – сказав він.

Читайте також: Чубаров - про «вибори» у Криму: Голову ЦВК Росії слід визнати міжнародною злочинницею

«Одразу після того, як нещодавно підірвали штаб ЧФ РФ в Севастополі, вони почали шукати сліди тих, хто навів українські спецслужби на цей об’єкт, і знову ж пройшлися по домах кримських татар. Так було, коли були підриви залізної дороги на перегоні Сімферополь-Бахчисарай. Отже, будь-який такий військовий акт і знищення військових об’єктів – одразу це відчувається на цивільному населенні. Але люди це розуміють, бо це є один з механізмів, як російські окупанти намагаються утримувати контроль над суспільством, і це для них звичайний метод посилити репресії», - зазначив Чубаров.

Як повідомляв Укрінформ, із Криму росіяни етапували до колоній трьох політв'язнів, яких було засуджено у справі про нібито підрив газопроводу: першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, громадянського журналіста Асана Ахтемова та його брата Азіза Ахтемова.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-