Негайної меддопомоги потребує 21 кримський політв'язень – правозахисниця

Негайної меддопомоги потребує 21 кримський політв'язень – правозахисниця

Список
Укрінформ
Негайної медичної допомоги потребує 21 кримський політв'язень, який перебуває у в'язницях Росії та тимчасово окупованого Криму і має хронічні захворювання, інвалідність або є людьми похилого віку.

Про це заявила керівниця проєктів Центру прав людини ZMINA Вікторія Нестеренко під час пресконференції "Повільна смерть у неволі: презентація списку бранців Кремля, яких не лікує Росія” в Укрінформі.

"Ми разом з партнерами зібрали інформацію про ув'язнених українців, які страждають у колоніях та СІЗО в Росії та в Криму. Ми склали список, який налічує 45 осіб, які за час перебування у в'язницях зіштовхнулися з ненаданням медичної допомоги. І ще один список, який ми сьогодні презентуємо, він налічує 21 особу - це люди, які потребують негайної медичної допомоги. Життя цих людей знаходиться під загрозою", - сказала вона.

Читайте також: Експертка надала рекомендації для допомоги в'язням Кремля

Нестеренко додала, що багатьом в’язням в окупованому Криму та на території РФ відмовляють у терміновій госпіталізації попри гостру потребу, їм не надають необхідну медичну допомогу в установах пенітенціарної системи, відмовляють у доступі в ліках, а адміністрації не відповідають на запити у медичному огляді та ігнорують скарги політв’язнів щодо відсутності меддопомоги. І це створює непоправну шкоду здоров’ю та загрожує життю, підкреслила вона.

Правозахисна організація ZMINA опублікувала список кримських політв'язнів, які потребують терміновох медичної допомоги. Список назвали на честь Джеміля Гафарова та Костянтина Ширінга - двох ув'язнених, які померли в Криму.

До «списку Гафарова-Ширінга» увійшли: Теймур Абдуллаєв, Арсен Абхаїров, Сервет Газієв, Ірина Данилович, Наріман Джелял, Володимир Дудка, Азамат Єюпов, Тимур Ібрагімов, Ігор Кіяшко, Емір-Усєїн Куку, Халіл Мамбетов, Рустем Мурасов, Рустем Мурасов, Руслан Нагаєв, Енвер Омеров, Олег Приходько, Амет Сулейманов, Шабан Умеров, Рустем Шейхалієв, Яшар Шихаметов, Іван Яцкін.

Читайте також: Україні потрібен механізм надання допомоги звільненим цивільним політвʼязням - правозахисник

Як повідомляв Укрінформ, у в’язницях РФ утримують 175 політв’язнів, з яких 117 - представники кримськотатарського народу. За 6 місяців 2023 року було зафіксовано 101 затримання, з них 66 - щодо корінного народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-