Омбудсмен закликає ООН і МКЧХ втрутитися у ситуацію з бранкою Кремля Данилович

Омбудсмен закликає ООН і МКЧХ втрутитися у ситуацію з бранкою Кремля Данилович

Укрінформ
Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець закликав міжнародні організації та російського омбудсмена Тетяну Москалькову вжити заходів для припинення знущань з громадянської журналістки й активістки Ірини Данилович.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба Офісу омбудсмена, передає Укрінформ.

"Бранка Кремля перебуває в нелюдських умовах у російському СІЗО у Криму. Її стан здоров’я щодня погіршується. На останньому судовому засіданні вона вже майже не чула запитань. Попри всі прохання надати кваліфіковану медичну допомогу окупаційні лікарі продовжують брехливо стверджувати, що вона здорова. Активістка може повністю втратити слух, що надалі призведе до інвалідності", - заявляють в Офісі уповноваженого.

Лубінець заявив, що ці дії можуть кваліфікуватись як тортури, що порушує ст. 1 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання; ст. 7 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права; ст. 3 Європейської конвенції про права людини (Свобода від нелюдського або принижуючого гідність поводження чи покарання); статей 6, 7, 9, 14, 18 Міжнародного пакту про цивільні та політичні права.

Читайте також: Сексуальні злочини військових РФ на окупованих територіях є системними – Лубінець

«Звертаюся до Верховного комісара ООН з прав людини, Генерального секретаря ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста втрутитись та сприяти припиненню знущань над громадянкою України», – зазначив омбудсмен.

Він також закликав омбудсмена РФ Тетяну Москалькову терміново вжити заходів для припинення тортур над Іриною Данилович.

Як повідомлялося, Європейський суд із прав людини прийняв до розгляду звернення щодо незаконного затримання громадянської журналістки Ірини Данилович в тимчасово окупованому Криму.

Читайте також: Українського волонтера Ярослава Жука катують у ростовському СІЗО – Лубінець

28 грудня 2022 року Данилович у Криму засудили до 7 років колонії загального режиму та штрафу у сумі 50 тис. рублів за нібито носіння вибухового пристрою.

Жінка неодноразово заявляла про тиск з боку співробітників ФСБ РФ, тортури та залякування.

Фото: crimean-process.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-