До армії РФ з 2014 року призвали щонайменше 40 тисяч жителів Криму - правозахисниця

До армії РФ з 2014 року призвали щонайменше 40 тисяч жителів Криму - правозахисниця

Укрінформ
За роки окупації Криму до російської армії було призвано щонайменше 40 тисяч жителів півострова.

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомила керівниця «Кримської правозахисної групи» Ольга Скрипник, передає Укрінформ.

«Це не контрактна служба, це призовна кампанія. Загалом уникнути її не можна, тому що це загрожує кримінальним переслідуванням. Покарання — від штрафу до двох років позбавлення волі. І навіть якщо людину покарали, вона все одно має служити, її все одно призивають. За нашими даними, було незаконно призвано щонайменше 40 тисяч кримчан за весь період окупації півострова», - розповіла Скрипник.

Загалом, за її словами, до окупаційної армії щороку призивали 6 тисяч жителів Криму.

«Із 2022 року Росія почала приховувати кількість призваних кримчан, а минулого року, імовірно, було призвано більше», - зауважила правозахисниця.

Читайте також: За 15 місяців у Криму склали 350 протоколів «за дискредитацію росармії»

Скрипник додала, що мешканців тимчасово окупованого Криму торкнулася й так звана часткова мобілізація.

«Цей указ Путіна є, по суті, насильницьким і дає змогу призивати незаконно людей уже старших за призовний вік, аж до 60 років. У вересні минулого року через цей указ дуже багато кримчан намагалися виїхати з півострова, щоб не потрапити під мобілізацію. Частина з них змогла виїхати, а частина - ні. Щоб виїхати з Криму, по суті, залишається тільки один шлях - через так званий Кримський міст. Там стоїть ФСБ, все контролюється. Від чоловіків, які підпадають під таку мобілізацію, вимагають дозвіл від військкомату, щоб виїхати», - зазначила Скрипник.

За її словами, чоловіки, які залишилися в Криму і бояться потрапити під мобілізацію Путіна, зв’язувалися з правозахисниками.

Читайте також: росіяни змушують кримчан долучатися до будівництва укріплень

«Багато хто змінює місце проживання, не відповідає на телефонні дзвінки з військкоматів, робить усе можливе, щоб не потрапити до російської армії», - додала вона.

Як повідомлялося, Європейський Союз засудив незаконну часткову мобілізацію, яку Росія проводить на території тимчасово окупованого Криму, а також кампанію призову до російської армії.

Фото: ГУР МОУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-