Правозахисники вимагають негайно звільнити незаконно затриману в рф кримську татарку Умерову

Правозахисники вимагають негайно звільнити незаконно затриману в рф кримську татарку Умерову

Укрінформ
Правозахисні організації вимагають негайно звільнити незаконно затриману в росії кримську татарку Леніє Умерову, яку утримують в ізоляторі тимчасового тримання у Владикавказі.

Відповідну заяву поширила правозахисна організація Крим.SOS, передає Укрінформ.

«Ми, представники правозахисних організацій, засуджуємо злочинні дії представників влади рф та вимагаємо негайно звільнити громадянку України Леніє Умерову; провести ефективне та неупереджене розслідування обставин незаконного ув’язнення Леніє Умерової; негайно звільнити всіх політичних в’язнів та цивільних заручників, котрі утримуються в місцях несвободи на території АР Крим та м. Севастополя, інших окупованих територіях України або на території російської федерації», - йдеться в дописі.

Правозахисники закликали уряди іноземних держав та міжнародних організацій запровадити персональні санкції проти осіб, причетних до незаконного ув’язнення та позбавлення права на справедливий і офіційний суд Умерової; провести міжнародні консультації задля пошуку механізмів звільнення незаконно ув’язнених та моніторингу стану їхнього здоров’я на території рф.

Окрім того, правозахисники звертаються до Президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана з проханням шляхом перемовин з президентом рф сприяти скорішому звільненню Умерової.

Заява також містить заклик до органів державної влади України забезпечити ефективне розслідування обставин незаконного ув’язнення Умерової та відкрити кримінальне провадження на підставі скоєння щодо неї злочину, передбаченого ст. 438 Кримінального кодексу України.

Заяву підписали Кримська правозахисна група, правозахисний центр “ДІЯ”, Центр прав людини ZMINA, правозахисна організація КримSOS, Платформа звільнення політв’язнів, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, Центр громадянських свобод, Медійна ініціатива за права людини, Інститут миру та порозуміння, Харківський антикорупційний центр.

Читайте також: У РЄ заявляють про численні порушення прав кримських татар на окупованому півострові

Як повідомляв Укрінформ, 4 грудня 2022 року російські силовики затримали 25-річну Леніє Умерову після перетину грузинсько-російського кордону, коли вона намагалася повернутися до тимчасово окупованого Криму для догляду за онкохворим батьком. Її звинуватили в нібито “порушенні правил режимної зони".

Умерову помістили до Центру тимчасового утримання іноземних громадян у Владикавказі. російський суд визнав її винною у “порушенні режиму державного кордону” (ч.1 ст. 18 Кодексу російської федерації про адміністративні правопорушення) та оштрафував на дві тисячі рублів. Умерова нині перебуває в ізоляторі тимчасового тримання у Владикавказі.

Фото: facebook.com/umerov.azeez

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-