Із СІЗО Новочеркаська у росії в невідомому напрямку етапують кримських татар

Із СІЗО Новочеркаська у росії в невідомому напрямку етапують кримських татар

Укрінформ
В'язень Кремля, громадянський журналіст Сервер Мустафаєв, який утримується в СІЗО-3 м. Новочеркаська (рф), повідомив у листі до дружини, що зі слідчого ізолятора етаповані у невідомому напрямку фігуранти “білогірської групи”, і найближчим часом його також можуть етапувати.

Про це у Фейсбуці повідомляє "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

"Кінцева точка ув'язнення арештантів поки що невідома... Гадаю, найближчого тижня і ми будемо етаповані", - написав Мустафаєв.

У той же час він висловив упевненість, що "все це закінчиться, і ми повернемося додому набагато раніше, ніж написано у вироках".

Сервер Мустафаєв – це фігурант другої бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір", співзасновник руху "Кримська солідарність", засуджений до 14 років позбавлення волі за начебто причетність до тероризму. На його захист виступили міжнародні організації Amnesty International та FrontLine Defenders.

Читайте також: На Херсонщині загарбники затримали кримського татарина

Фігурантів білогірської "справи Хізб ут-Тахрір" затримали 10 червня 2019 року. 12 січня 2020 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону визнав їх винними та засудив Омерова Енвера до 18 років, Джаппарова Айдера до 17 років, Омерова Різу до 13 років ув'язнення. Кримських татар етапували до СІЗО-3 Новочеркаська. Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичного акту та не закликали інших до здійснення терористичних дій.

Відсутні будь-які докази, що свідчать про спробу повалення конституційного ладу росії і захоплення влади. Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні та політичні теми. Кримські татари обвинувачуються в організації й участі у діяльності політичної ісламської партії “Хізб ут-Тахрір”, яка у росії заборонена з 2003 року. На території України та більшості країн організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

18 липня 2019 року Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій є заклик до росії звільнити всіх українських політв'язнів, включно з фігурантами цієї кримінальної справи.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-