ФСБ катувала кримськотатарського активіста електричним струмом

ФСБ катувала кримськотатарського активіста електричним струмом

Укрінформ
Кримськотатарський активіст Наріман Аметов, затриманий 17 грудня у м. Старий Крим, розповів, що співробітники ФСБ катували його електричним струмом і проти його волі змушували свідчити на поліграфі у справі про підрив газопроводу в селі Перевальне.

Про це сам Аметов розповів у відео, опублікованому "Кримською солідарністю" у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Перший розряд був болючим, я витерпів і вирішив, що буду триматися, але розумів, що довго не протримаюся, слідом - другий удар, потім я отримав третій удар, після якого у мене мізки просто попливли, я не контролював нічого. Я прокричав: "Все, я сяду за апарат", на що мені сказали, що тепер не я це вирішую, і продовжували катувати струмом", - розповів Аметов.

За його словами, після 4-го удару електрикою він сказав, що "візьме на себе все, що йому скажуть, навіть смерть Сталіна".

Як зазначив потерпілий, у підвальному приміщенні, де відбувалися тортури, було з п'ятеро чоловіків, один з яких представився Максимом.

«Я – Максим, той, хто розв'язує язики, я приїхав до Криму давити таких, як ти, і зроблю так, що ти розповіси. Усі його слова супроводжувалися матом, образами», - розповів Аметов.

Перед катуваннями активісту повідомили, що він підозрюється у причетності до підриву газопроводу в селі Перевальне Сімферопольського району, і вимагали все розповісти й сісти за поліграф. Аметов відповів, що проти будь-якого насильства, а також, що він не готовий свідчити на поліграфі, оскільки не довіряє цьому апарату.

Як вважає Аметов, своїми тортурами ФСБ намагалася змусити його до свідчень як таємного свідка у «справі» про підрив газопроводу.

Після свідчення на поліграфі силовики змусили його підписати документи про те, що Аметов не має до них жодних претензій і що вони жодних дій з ним не вчиняли. Потім його відпустили, сказавши, що він ні в чому не винний.

«Але вони зробили помилку, краще б вони вбили мене. Тому що я однак розповідатиму», - сказав чоловік.

Це не перший акт тиску щодо активіста. Вперше обшук у його помешканні пройшов 10 вересня 2014 року. Того дня його забрали в управління ФСБ, змушуючи дати потрібні свідчення. Йому обіцяли залишити «гнити у в'язниці» у випадку відмови.

Пізніше співробітники спецслужб неодноразово намагалися схилити його до співпраці, погрозами вимагаючи виступити в ролі таємного свідка.

Як повідомлялося, 17 грудня у м. Старий Крим російські силовики о 5.30 розпочали обшук у помешканні Аметова. До його завершення активіста повезли у невідомому напрямку. У будинку вилучили всі телефони, приставку для телевізора і Коран. Додому він повернувся тільки ввечері, але переживши тортури та знущання кримських спецслужб.

Наріману Аметову 33 роки, у нього троє дітей, молодшому з яких менш як два роки, старшому - 11. За словами знайомих, Наріман небайдужий до того, що відбувається в Криму, - відвідує суди, їздить до Ростова, бере участь у флешмобах на підтримку політв'язнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-