Проблему з розблокуванням Азовського моря мають вирішувати дипломати - Тука

Проблему з розблокуванням Азовського моря мають вирішувати дипломати - Тука

Укрінформ
Проблему з блокуванням українських суден Росією в Азовському морі необхідно вирішувати дипломатичним шляхом із залученням міжнародних партнерів.

Таку думку журналістам висловив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Георгій Тука, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я проти радикалізації, проти того, щоб війну перенесли на морський простір, тому я вважаю, що достатньо буде діяти дипломатичним шляхом, в тому числі, без жодних сумнівів, за допомогою наших європейських та американських партнерів", - заявив він.

Чиновник зауважив, що питання розблокування Азовського моря є "одним із найболючіших", адже Росія і Україна мають однакові права, однак в України немає можливості співмірно реагувати на дії росіян.

"В принципі, ми так само, як і вони, маємо право зупиняти ті кораблі, оглядати, не відпускати. Це була б "дзеркальна відповідь", якби ми мали фізичну можливість, відповідний рівень флоту", - зауважив Тука.

При цьому він додав, що рибалки в Азовському морі у зв'язку з цією ситуацією вже "перестали входити на вилов", а подальші дії РФ можуть заблокувати морську логістику Маріупольського та Бердянського портів.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у Державному департаменті США назвали дії Росії в Азовському морі спробою дестабілізувати Україну.

Читайте також: Держдеп: Дії Росії в Азовському морі - спроба дестабілізувати Україну

Упродовж останніх місяців Росія затримувала судна, які прямували до портів Бердянська та Маріуполя. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що Україна проводить переговори з країнами ЄС та США щодо введення санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря.

Водночас експерти у Вашингтоні застерігали, що Росія наблизилась до анексії території Азовського моря, і Київ майже не має інструментів, щоб цьому перешкодити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-