Оштрафовані Росією за траурний автопробіг кримські татари пішли до ЄСПЛ

Оштрафовані Росією за траурний автопробіг кримські татари пішли до ЄСПЛ

Укрінформ
Європейський суд з прав людини зареєстрував скаргу чотирьох кримських татар на прирівнювання в окупованому Криму автопробігу до мітингів.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на російського адвоката, який захищає українських політв'язнів, Олександра Попкова. 

«У Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) зареєстрована скарга чотирьох кримських татар, оштрафованих минулого року за проїзд (автодорогами – ред.) з національними прапорами в день жалобного заходу на спомин про жертв масової депортації кримських татар в 1944 році», - повідомив Попков.

Заявники вважають, що російська влада порушує їхні права на свободу волевиявлення, свободу зборів та недискримінацію, гарантовані Європейською конвенцією про захист прав людини.

Читайте також: Окупанти покарали у Криму 256 осіб за мирні збори – правозахисники

Минулого року четверо жителів анексованого Росією Криму були оштрафовані за участь в автопробігу 18 травня - в день пам'яті жертв масової депортації кримських татар. Влада міста Судак не погодила щорічну акцію через те, що була призупинена діяльність Меджлісу кримських татар, а пізніше Верховний суд Росії визнав цю організацію екстремістською і заборонив її діяльність.

18 травня поліцейські зупинили автомобілі Аліма Муслядінова, Аблякіма Аблякімова, Енвера Чавуша та Сейтмамута Сейтумерова, на вікнах яких були вивішені кримськотатарські прапори. На них склали протокол за організацію неузгодженого заходу й оштрафували на 20 тисяч рублів кожного.

Поправки в закон про мітинги, що прирівнюють до них автопробіги, набули чинності в Росії та окупованому нею Криму у березні 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-