Чехія знайшла для України понад мільйон боєприпасів - президент

Чехія знайшла для України понад мільйон боєприпасів - президент

Укрінформ
Чехія знайшла для України більше мільйона боєприпасів і доопрацьовує безпекову угоду з Києвом.

Про це, як інформує видання iDnes, заявив президент Чеської Республіки Петр Павел у Вільнюсі, де пройшов саміт ініціативи «Тримор’я», передає Укрінформ.

За словами Павела, Чехія вже ідентифікувала понад мільйон одиниць артилерійських боєприпасів у країнах за межами Європейського Союзу, які можна придбати для України.

Чеська ініціатива – не єдина, подібні розробляють Естонія, Велика Британія, про це говорила і Франція, додав Павел.

«Для того, щоб вони (українці) змогли утримати (можливий літній наступ росіян – ред.), або зупинити його, їм найперше потрібна достатня кількість артилерійських боєприпасів. Мета – щоб їх якомога більше в Україну доставили в найкоротші терміни», – зазначив глава держави.

Він також повідомив, що Чехія веде переговори щодо двосторонньої безпекової співпраці з Україною. Документ може бути підписаний у травні або червні цього року.

«Йдеться, можливо, про матеріальне постачання, можливо, про якусь нематеріальну допомогу, наприклад, підтримку розвідувальною інформацією чи технологіями. Це може бути і кооперація ОПК, або перенесення якогось виробництва на українську територію. Це – все те, що стосується оборони», – пояснив президент.

Водночас він сказав, що вважає «дещо передчасним» надання Україні перспективи членства в Північноатлантичному альянсі, натомість безпекові угоди дозволять Києву мати глибшу співпрацю з партнерами на цьому етапі.

Читайте також: Європа достатньо багата для забезпечення України боєприпасами - прем’єр Польщі

У Литві Павел зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським.

Нагадаємо, чеську ініціативу щодо закупівлі боєприпасів у країнах за межами ЄС представив на початку лютого прем’єр-міністр республіки Петр Фіала на саміті ЄС, пізніше Павел на Мюнхенській конференції з безпеки сказав про можливість закупівлі для українців у третіх країнах 800 тисяч одиниць амуніції.

Згідно з даними уряду Чехії, наразі близько двадцяти країн приєдналися до закупівлі.

Радник з питань національної безпеки Чехії Томаш Пояр заявляв раніше, що перші поставки боєприпасів, закуплених у рамках чеської ініціативи, Україна повинна отримати не пізніше червня.

Фото: Фейсбук Petr Pavel

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-