У Міноборони розповіли про реформу закупівель за стандартами НАТО та опір змінам

У Міноборони розповіли про реформу закупівель за стандартами НАТО та опір змінам

Укрінформ
У Міноборони логістика та забезпечення армії є одним з головних пріоритетів. Серед задач - зміна механізмів закупівель, впровадження найкращих практик НАТО та подолання корупції.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це повідомив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков під час Форуму військових закупівель.

«Були визначені відразу пріоритетні задачі: перше - це реформи, тобто зміна механізмів закупівель, яка була встановлена 30 років тому, скажімо так, радянської системи, друге - впровадження найкращих практик НАТО. Це не означає, що всіх стандартів, тому що ми маємо оцінювати, як воно працює - чи ефективно чи ні, і звісно - це звести нанівець всі прояви корупції, які загалом в системі не тільки Міноборони є», - наголосив Кліменков.

Він зазначив, що прозорість у роботі наразі дуже допомагає у співпраці з міжнародними партнерами, так само, як і запровадження механізмів контролю. Водночас механізми контролю не повинні зупинити процеси закупівель, наголосив заступник міністра.

Крім того, на його думку, варто створювати сприятливі умови для конкуренції, не тільки працювати з власними виробниками, а й залучати нових постачальників та нових виробників.

Кліменков нагадав, що Міноборони повністю відмовилось від функціоналу закупівель для армії та створило 2 агенції. Одна з них займається виключно тиловими закупівлями, інша працює із закупівлями, пов’язаними з озброєнням.

«Це є практики НАТО, так працюють у розвинених країнах. Як правило, вони мають одну агенцію, і ми після війни плануємо об’єднати в одну організацію дві. На сьогодні це складно з міркувань безпеки. Тобто, це гриф таємності і те, що закуповується, скажімо, в озброєнні має особливі умови, особливі правила. По тилу немає таких жорстких правил», - пояснив заступник міністра, додавши, що в самих закупівельних агенціях вони планують встановити наглядові ради.

Також, за словами Кліменкова, в міністерстві сфокусували увагу на централізованих закупівлях, які відбуваються безпосередньо в ЗСУ, дали рекомендації для запровадження відповідної посади - фахівця-закупівельника, який має працювати безпосередньо в підрозділах.

Читайте також: Державний оператор тилу уклав договори на послуги харчування для військових інститутів

«У Департаменті політики закупівель у самому Міноборони ми розробляємо відповідно нормативно-правові акти - інструкції, методички, а головне - у нас побудована і зараз уже працює ефективна комунікація зі Збройними силами України», - зазначив Кліменков.

Водночас він зауважив, що опір змінам йде не лише ззовні, а й внутрішньо, однак ці виклики міністерство обіцяє подолати.

Як повідомляв Укрінформ, у січні заступник міністра оборони Дмитро Кліменков повідомив, що нова команда Міністерства оборони за чотири останні місяці 2023 року заощадила на тилових закупівлях близько 3,5 млрд гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-