Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Коли може закінчитися російсько-українська війна?

Коли може закінчитися російсько-українська війна?

Укрінформ
Більшість впливових аналітиків вважають, що це навряд чи станеться до закінчення президентських виборів у США. Але й це – не вирішальний чинник

Останнім часом знову актуалізувалося питання про завершення російсько-української війни. На цю тему з'являються статті, висловлюються політики, військові та політичні аналітики. Журналісти запитують: коли може закінчитися російсько-українська війна? Однак у сприйнятті теми завершення російсько-української війни і в Україні, а нерідко й на Заході переважають крайнощі, далекі від дійсності.

Минулого року в нас домінували дуже завищені очікування, що ще трохи, Захід дасть нам танки, і ми звільнимо всі окуповані території, також Крим. І тоді війна сама собою закінчиться нашою перемогою. Це були дуже наївні уявлення про завершення війни.

Тепер таких ілюзій в Україні набагато менше. Але віра в чудо залишається. Уявлення про те, що війна закінчиться цього року завдяки прибуттю в Україну військ НАТО, – це «переможна маніловщина», позбавлена реальних підстав. Ті, хто озвучує такі теорії, нехай прочитають послання Байдена до конгресу США, в якому президент США прямо сказав, що американські солдати не будуть воювати в Україні. Гучні заяви президента Франції про можливу присутність військ НАТО в Україні поки що не мали підтримки в більшості його колег у Північноатлантичному Альянсі. До того ж європейські країни НАТО і організаційно, і ресурсно, і соціально-психологічно поки що не готові до війни, повномасштабної, яка триває в Україні вже понад два роки. Але головним чинником стримування НАТО від прямої участі у війні проти Росії є ризик ядерної війни. Цей ризик поки що стримує і Путіна від удару по сусідніх країнах Заходу.

Інша крайність полягає в уявленнях про те, що ще трохи і Росія переможе в нинішній війні. У цьому дусі написана недавня стаття  в «Die Welt». Її автор припускає, що американська військова допомога Україні буде різко скорочена, незалежно від результатів виборів, а Європі не вистачає «сил і політичної волі», щоби самостійно надати необхідну допомогу зброєю. Україна, на його думку, навряд чи зможе втримати фронт, а Росія має достатньо ресурсів та глобальної підтримки, щоби вести війну ще кілька років. Тому війни може закінчитися вже цього року у результаті «заморожування» воєнних дій. Автор не уточнює, як саме це відбуватиметься, але, мабуть, припускає, що за умовами Росії.

Стаття в «Die Welt» сильно перебільшує наявні проблеми та екстраполює їх на найближчу перспективу, а ось протилежні тенденції і чинники там замовчано або проігноровано.

Тема закінчення війни у результаті мирних перемовин також сприймається як крайнощі, особливо в нашій країні.

Одна крайність –­ очікування переговорного завершення війни вже тепер. Неважливо, як і за яких умов. Головне, щоб ця війна закінчилася якнайшвидше. Прихильники цієї позиції бачать натяк на можливий мир у кожній західній публікації на цю тему, у кожній заяві про мир Путіна чи західних лідерів (наприклад, Шольца). У цьому разі бажане видають за дійсне.

Цілковито протилежна крайність – конспірологічне й параноїдальне ставлення до закінчення війни у результаті мирних переговорів. Кожну політичну заяву, дискусію чи навіть суто академічну статтю на тему мирних переговорів сприймають як «зраду», як підступний і злочинний план таємно здати Україну Путіну. Цей погляд публічно в нас представлений дуже помітно.

Звідси й таке підозріле ставлення до Глобального саміту миру, який ініціювала Україна. Жодних непередбачуваних наслідків від цього саміту не буде. Він не про закінчення війни і не про перемовини з Росією. До того ж Росії на цьому саміті не буде. Цей саміт присвячений просуванню Формули миру Президента Володимира Зеленського та нашої позиції щодо умов закінчення війни. Для Росії наші умови закінчення війни (Формула миру Президента Зеленського) неприйнятні, як і для нас – російські умови миру.

У цьому розумінні ситуація залишається такою ж безвихідною, як і рік тому. Навіть більше, імовірність мирних переговорів зменшилася. Росія готується до ескалації війни і готова на мир лише відповідно до своїх умов, які тепер значно жорсткіші й ультимативніші, ніж два роки тому в Стамбулі. На Заході це добре знають і розуміють, що примусити Путіна до реальних мирних переговорів можна, тільки зупинивши його в Україні.

Ось дуже проста відповідь на питання про те, коли закінчиться війна: ніхто й ніде (ні в Москві, ні в Києві, ні у Вашингтоні, Берліні чи Парижі, а в «Die Welt» і поготів) не знає, коли це станеться. Наразі я не бачу жодних реальних передумов (ні військових, ні політичних) для закінчення війни в найближчі пів року, найімовірніше, і до кінця року. Далі не загадуватиму.

Більшість впливових аналітиків вважають, що російсько-українська війна навряд чи завершиться до закінчення президентських виборів у США. Але й це – не вирішальний чинник. Війна може затягнутися ще на кілька років, а її масштаби – вийти за межі України. Водночас паралельно можуть ініціювати і мирні переговори, які, однак, не відразу приведуть до закінчення війни.

Вирішальним чинником закінчення війни будуть перебіг і результати воєнних дій, ресурсне забезпечення сторін, що воюють. Але на умови й завершення війни впливатимуть і соціально-політична та економічна ситуація в Росії, Україні, США та ЄС, і загальна міжнародна ситуація. Від поєднання цих чинників якраз залежатимуть умови і час закінчення війни.

Володимир Фесенко, політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»

Фейсбук

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-