У Чорному морі працює транспортний коридор, бо ЗСУ витіснили флот Росії - Столтенберг

У Чорному морі працює транспортний коридор, бо ЗСУ витіснили флот Росії - Столтенберг

Укрінформ
Героїчні зусилля України із витіснення російського Чорноморського флоту є важливими не лише для регіону Чорного моря, але й для країн світу, які залежать від постачання продовольства з України.

Про це у Брюсселі під час пресконференції з представлення підсумків 2023 року, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Однією з великих перемог, яких досягла Україна, є витіснення російського Чорноморського флоту, знищення багатьох кораблів та забезпечення транспортного коридору з Одеси до Босфору. Україна також тісно співпрацює з прибережними країнами-членами НАТО, такими як Болгарія, Румунія й Туреччина. Це демонструє силу, навички та компетенцію українських Збройних сил, а також важливість доставки сучасного озброєння від країн-союзниць», - зазначив Столтенберг.

Читайте також: Країни НАТО мають визначити спільні стандарти виробництва зброї - Столтенберг

За його словами, деякі види озброєння, зокрема ракетні системи, які були важливими для відкриття транспортного коридору в Чорному морі, були надані союзниками по НАТО.

«Це важливо для України, для Чорного моря. Але це також важливо для світу, тому що забезпечує експорт зерна та інших товарів, які є надзвичайно важливі для глобальних поставок», - сказав генеральний секретар НАТО.

Він зауважив, що Альянс розвиває міцні партнерські відносини не лише з Україною, але й із Грузією, зокрема, допомагає у підготовці та тренуванні берегової охорони цієї країни.

Читайте також: Військову допомогу НАТО для України підтримує більшість громадян країн-союзниць - Столтенберг

«Із трьома прибережними країнами-членами НАТО і двома близькими партнерами, такими як Україна і Грузія, НАТО має значну присутність у Чорному морі, яке залишається стратегічно важливим регіоном. Тож я вітаю ті досягнення, які були здобуті хоробрими українськими Збройними силами у боротьбі проти російського Чорноморського флоту», - додав Столтенберг.

Як повідомлялося, від початку російської військової агресії проти України союзники по НАТО надають Україні значну економічну, фінансову та військову допомогу, постачають техніку й озброєння, проводять тренування для українських військовослужбовців. Головною метою цієї роботи є підтримка України у її боротьбі проти російського вторгнення, а також досягнення повної взаємосумісності зі збройними силами країн Альянсу на шляху до повноправного членства України в НАТО.

Фото: nato.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-