Країни НАТО мають визначити спільні стандарти виробництва зброї - Столтенберг

Країни НАТО мають визначити спільні стандарти виробництва зброї - Столтенберг

Укрінформ
НАТО вітає зусилля ЄС із розвитку власної оборонної промисловості, і водночас саме Альянс має відігравати координуючу роль у визначенні рівня необхідних оборонних спроможностей та в уніфікації стандартів зброї, боєприпасів та військового обладнання.

Про це в четвер у Брюсселі під час пресконференції з представлення підсумків 2023 року заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нещодавно я зустрічався з президентом (Єврокомісії – ред.) Урсулою фон дер Ляєн для обговорення (оборонного виробництва) у деталях та для зближення наших відносин. Ми вітаємо зусилля Європейського Союзу в подоланні фрагментації європейської оборонної промисловості. США мають багато танків, але одного типу. В Європі є невелика кількість танків, але багатьох різних типів. Тож ціна за одиницю зростає, більш коштовним є обслуговування такої техніки, підготовка персоналу та виготовлення запасних частин», - сказав Столтенберг.

Він зауважив, що саме НАТО є ключовою організацією у сфері безпеки, і саме ця організація має відігравати провідну роль у визначенні та досягненні необхідного рівня оборонних спроможностей країн-союзниць, а також у дотриманні спільних стандартів зброї та військового обладнання, для підвищення взаємосумісності та уніфікації боєприпасів.

«Не можуть існувати поряд одне з одним два набори стандартів, наприклад один – для ЄС, а інший – для НАТО. Європейські союзники по НАТО представляють 20 відсотків від загальних оборонних витрат Альянсу. Тож саме НАТО має визначати стандарти для оборонних витрат. Ця робота не може дублюватися, оскільки це може підривати ефективність та готовність сил», - сказав генеральний секретар Альянсу.

За його словами, НАТО також може відігравати важливу координаційну роль у формуванні оборонного замовлення у країнах-союзницях, зокрема з використанням можливостей (NSPA) формувати багаторічний попит на виробництво необхідних типів озброєння.

Читайте також: Військову допомогу НАТО для України підтримує більшість громадян країн-союзниць - Столтенберг

«У цих питаннях не може бути жодної конкуренції між ЄС і НАТО», - додав Столтенберг.

Як повідомлялося, від початку російської військової агресії проти України союзники по НАТО надають Україні значну економічну, фінансову та військову допомогу, постачають техніку й озброєння, проводять тренування для українських військовослужбовців. Головною метою цієї роботи є підтримка України у її боротьбі проти російського вторгнення, а також досягнення повної взаємосумісності зі збройними силами країн Альянсу на шляху до повноправного членства України в НАТО.

Фото: Міноборони Литви

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-