Іноземні військові могли б в Україні тренувати військових і ремонтувати техніку - Зеленський

Іноземні військові могли б в Україні тренувати військових і ремонтувати техніку - Зеленський

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський зазначає, що Україна була б зацікавлена у присутності іноземних інструкторів і технічного персоналу з країн-партнерів на території нашої держави.

Про це він сказав в інтерв’ю французьким ЗМІ Le Monde та BFMTV, передає Укрінформ.

«Ми обговорювали це багато разів з партнерами. Не є секрет, що Україна відправляє свої війська за кордон на тренувальні місії. І артилерія, і броньована техніка, і зараз F-16. Але коли ми відправляємо туди війська, і наші хлопці поверталися, дякуючи тренувальним місіям інших країн, вони повинні були ще в Україні адаптуватись і пройти кілька місяців тут тренування. І цей процес вдвічі довший виходить. Тому сама пропозиція: давайте скоротимо час, давайте цю тренувальну місію проводити одразу в Україні, пристосовуючись одразу до стану війни, то я в цьому нічого такого не бачу», - заявив Президент.

Читайте також: Зеленський - про ситуацію на фронті: Набагато краща, ніж була останні три місяці

Водночас він відзначив, що аж ніяк не йдеться про те, що армія Франції чи будь-якої іншої країни буде в Україні, а говоримо про тренувальні процеси, тренувальних інспекторів. І це може бути в різних напрямках: кібербезпека, тренувальні процеси.

Зеленський додав, що також іноземні військові можуть перебувати в Україні для ремонту західної техніки, щоб зекономити час на відправку за кордон.

«То чому не подумати країнам, щоб технічний персонал, щоб вони приїхали в Україну, щоб ліцензії отримали Україна і щоб копродукція, яка вигідна обом країнам, на прикладі «Цезаря» (САУ Caesar – ред.) це вигідно Україні і Франції, бо завдяки тому, що «Цезар» себе позитивно показав на полі бою, ціна зростає, і це заробляє виключно Франція», – сказав Президент.

Тому він не бачить нічого поганого в пропозиції президента Франції Емануеля Макрона щодо відправки відповідного персоналу для копродакшену і тренування. Слова Макрона про те, що нічого не можна виключати, на погляд Зеленського, стосуються не України, а Путіна. Поки Україна стоїть – війська Франції будуть на території Франції. А якщо Росія нападе на країну НАТО, то саме НАТО і буде вирішувати, як і в якій кількості відправляти чи не відправляти свої армії, пояснив глава Української держави.

Читайте також: Присутність військових з країн НАТО в Україні не порушуватиме міжнародні норми - президент Чехії

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський розповів в ексклюзивному інтерв’ю французькому каналу BFMTV, що французькі військові не будуть гинути на українській землі, але якщо Росія нападе на одну з країн НАТО, то для її захисту армія Франції може встати до бою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-