Зростання виробництва російського ОПК не буде стійким у перспективі - ISW

Зростання виробництва російського ОПК не буде стійким у перспективі - ISW

Укрінформ
Зростання виробництва оборонно-промислової бази Росії, ймовірно, не буде стійким у середньостроковій і довгостроковій перспективах.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ. 

ISW пов'язує це з тим, що РФ, ймовірно, страждатиме від нестачі робочої сили, скорочення запасів озброєння і техніки та нездатності повністю компенсувати військові товари і товари подвійного призначення, які Москва більше не може купувати через санкції.

Напередодні видання The Wall Street Journal повідомило з посиланням на високопоставленого чиновника НАТО, що Росія, ймовірно, зможе підтримувати свої поточні військові зусилля ще від двох до п'яти років.

WSJ зазначило, що деякі російські показники виробництва, наприклад, військової техніки, не роблять різниці між виготовленою продукцією і відремонтованою, яку вивозять зі складу, як, наприклад, старіші та гірші за якістю танки Т-62 і Т-54/55.

В ISW зауважили, що повідомлення про «виробництво» танків у Росії за останні роки здебільшого відображають відновлені і модернізовані танки, взяті зі сховищ, а не нове виробництво. Дослідники з відкритих джерел нещодавно проаналізували супутникові знімки і оцінили, що Росія, за повідомленнями, вивезла від 25 до 40 відсотків своїх танкових стратегічних резервів, залежно від моделі, зі сховищ під відкритим небом, починаючи з 2022 року.

WSJ повідомило, що Банк Фінляндії, проаналізувавши російську статистику, дійшов висновку, що РФ може бути не в змозі підтримувати зростання виробництва оборонно-промислового комплексу, оскільки ОПК відволікає персонал і матеріальні ресурси з інших секторів російської економіки. Також Банк Фінляндії з'ясував, що зростання виробництва ОПК в РФ зосереджене на низькотехнологічних продуктах, таких як сталеві вироби, і що Росія все ще залежить від іноземних постачальників більш високотехнологічних товарів, таких як напівпровідники.

Читайте також: Україна змогла оновити ОПК і вийти на новий рівень виробництва зброї - Зеленський

Королівський інститут об'єднаних служб (RUSI) повідомив, що зараз РФ має близько трьох мільйонів старих артилерійських боєприпасів на своїх складах, але значна частина з них знаходиться в поганому стані. За оцінками RUSI та інших західних аналітиків, поточного внутрішнього виробництва боєприпасів у РФ недостатньо для війни в Україні, тому Москва, швидше за все, продовжить покладатися на постачання з боку партнерів.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Генштабу ЗСУ, загальні бойові втрати в Україні армії Російської Федерації з 24 лютого 2022 року по 12 березня 2024 року становлять близько 425 тисяч 890 осіб, з них 910 загарбників - за попередню добу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-