Битва за Україну. День сімсот сорок п’ятий

Битва за Україну. День сімсот сорок п’ятий

Укрінформ
20 зустріч у форматі «Рамштайн» відбудеться на авіабазі Рамштайн у Німеччині 19 березня. Сили оборони України продовжують розширювати плацдарм на лівобережжі Дніпра

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сорок п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 9 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Ювілейна, двадцята зустріч контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн» відбудеться на авіабазі Рамштайн у Німеччині 19 березня - пресслужба Військово-повітряних сил США в Європі.

ЦИТАТИ

Стефан Сежурне, міністр закордонних справ Франції: «Україна не просить нас надіслати війська. Наразі Україна просить нас надіслати боєприпаси. Ми нічого не виключаємо на найближчі місяці».

Дмитро Плетенчук, речник ВМС України: «Загалом, можемо говорити про позитивну тенденцію наших дій у Чорному морі. Зокрема, можна констатувати, що ініціатива сьогодні на нашому боці. У цій справі ініціатива багато важить, оскільки зʼявляється можливість навʼязувати свої умови ведення бойових дій».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

У ніч на 9 березня у російські Таганрог і Курськ зазнали атаки безпілотників. Постраждав Таганрозький авіаційний науково-технічний комплекс ім. Г. М. Берієва - ЗМІ.  Міноборони Росії повідомило, що вночі над російськими регіонами нібито було «перехоплено та знищено 47 дронів». Російські військові блогери вважають, що метою масованої атаки БпЛА в Таганрозі був авіаційний завод Берієва, який виробляє літаки-амфібії Бе-200. Крім того, в цехах заводу зараз ремонтують літаки ДРЛО А-50 ВКС Росії. Наші джерела повідомляють, що підприємство зазнало серйозних уражень.

За минулу добу в зоні відповідальності ОСУВ "Таврія" відбулося 45 бойових зіткнень, що становить 2/3 боїв на всьому фронті. Сили оборони знешкодили 346 окупантів та 61 одиницю техніки, також нейтралізовані засобами РЕБ або збиті 238 БпЛА різних типів - Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ “Таврія”.

Сили оборони України продовжують розширювати плацдарм на лівобережжі Дніпра - Сили оборони півдня.

На території Запорізької області триває будівництво фортифікаційних споруд. Роботи виконуються за типовим оновленим проектом - Іван Федоров, начальник Запорізької ОВА

Заступник міністра оборони Віталій Половенко провів позапланові інспекції складів у східній та центральній частині України, з метою проконтролювати якість та видачу добового польового набору продуктів - сухпайків для військових – МОУ.

Експертиза ДНК підтвердила загибель на фронті журналіста й військовослужбовця Дмитра Сінченка - Національна спілка журналістів України

У ніч на 9 березня протиповітряна оборона знищила 12 з 15 "Шахедів" – Повітряні Сили ЗСУ.

***

Запорізька АЕС залишається залежною від єдиної діючої лінії електропередач напругою 750 кіловольтів, відновлення ж резервної лінії 330 кВ планується щонайменше через тиждень – МАГАТЕ. Російські загарбники, які контролюють Запорізьку АЕС, знову обмежили експертам МАГАТЕ доступ до машинних залів енергоблоків №3 і №5.

Вночі у Криворізькому районі ворожий БПЛА влучив у промислове підприємство, ще п'ять - збили оборонці неба – ОВА.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької та Херсонської областей 2 людини загинуло, 11 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

9 березня виповнилося 210 років з дня народження Тараса Шевченка. До ювілею Кобзаря Укрінформ підготував добірку фактів і цифр, які вражають.

На сайті Президента України оприлюднений Указ «Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка». Розмір премії на 2024 рік становить 429 тисяч гривень кожна – Укрінформ. Хто став лауреатом премії дивись за посиланням.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак провів телефонну розмову з радником Президента ПАР з питань національної безпеки Сідні Муфамаді, під час якої обговорили підготовку до Глобального саміту миру – ОП.

Заступник керівника Офісу Президента Андрій Сибіга розповів, що зараз розпочалися процедури щодо оформлення необхідних документів для призначення Валерія Залужного на посаду посла у Великій Британії – Укрінформ.

Марафон декламування творів Тараса Шевченка, проведений у селищі Бородянка Київської області, увійшов до Книги рекордів України як найдовший із подібних заходів - Руслан Кравченко, очільник КОВА.

Генералів Валерія Залужного та Сергія Шапталу звільнено з військової служби за станом здоров’я - співрозмовники УП в Міністерстві оборони. Залужний і Шаптала звільнені за висновком ВЛК про непридатність до військової служби з вилученням із військового обліку.

В Одеській області зафіксували спалах скарлатини. Його пов’язують із черговим циклічним підйомом. Останній циклічний підйом в Україні реєстрували у 2014 році – тоді захворіло 355 осіб - Обласний центр контролю та профілактики хвороб.

***

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global знизило рейтинг України, змінивши його з "ССС" на "СС" - Reuters.

В енергосистемі України станом на 9 березня дефіцит електроенергії відсутній, плануються імпорт (1910 МВт/год) та експорт електоенергії (5778 МВт/год) – Укренерго.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Обравши Одесу однією з головних цілей для авіаударів, росіяни намагаються зірвати функціонування морського коридору, створеного ВМС України після виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи - Сергій Кислиця, постпред України при ООН.

Лондон не поділяє побоювання канцлера ФРН, що поставки ракет Taurus Україні сприятимуть ескалації, але як варіант пропонує «кільцевий обмін» ракетами - Девід Кемерон, міністр закордонних справ Великої Британії. Депутат німецького Бундестагу від "Зелених" Антон Хофрайтер підтримав британську пропозицію про обмін ракет Taurus на британські Storm Shadow, щоб надати Україні далекобійне озброєння.

Сенат США слідом за Палатою представників ухвалив законодавчий пакет щодо частини державного бюджету США, який передбачає повне фінансування низки міністерств та відомств. Голосування дозволило уникнути загрози нового шатдауну - The Hill.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон виступає проти відправки західних військ в Україну навіть для проведення тренувальних місій, оскільки «вони можуть стати мішенями для Росії» - Sueddeutsche Zeitung.

Республіканці у Палаті представників, спікер Майк Джонсон та голови ключових комітетів Палати представників, які займаються питаннями національної безпеки, працюють над розробкою власного пакету допомоги Україні - NBC News.

Наприкінці 2022 року США почали "ретельно готуватися" до того, що Росія може завдати ядерного удару по Україні, що стало б першою ядерною атакою у війні після того, як США скинули атомні бомби на Хіросіму і Нагасакі майже вісімдесят років тому – CNN.

Польські фермери, які блокують рух вантажівок до пунктів пропуску на кордоні з Україною, можуть тимчасово розблокувати ПП "Краківець" до 13 березня - Андрій Демченко, речник ДПСУ. В переговорах прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска з фермерськими організаціями, премʼєр зазначив, що не збирається закривати кордон з Україною, натомість пропонує фермерам підтримку з державного бюджету.

У майбутньому Вірменія розглядає можливість подачі заявки на членство в ЄС на тлі напруженості у відносинах з РФ - Арарат Мірзоян, міністр закордонних справ країни

Президент США Джо Байден відмовився обіцяти, що візьме участь у дебатах з майбутнім кандидатом на виборах від республіканців Дональдом Трамом, заявивши, що це залежатиме від дій його ймовірного опонента - Bloomberg.

Генеральні прокурори України і США Андрій Костін і Меррік Гарланд обговорили у Вашингтоні спільні пріоритети - Офіс генпрокурора. Основними темами зустрічі були розвиток співпраці у розслідуванні воєнних злочинів, посилення інституційної спроможності українських органів прокуратури та правопорядку, прогрес у боротьбі з корупцією та транснаціональною організованою злочинністю.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан провів зустріч з майбутнім кандидатом на президентських виборах США від республіканців Дональдом Трампом в американському штаті Флорида – Reuters. Угорський прем'єр у Twitter (X) висловив переконання, що тільки повернення Трампа в Білий дім може «принести мир». Президент США Джо Байден розкритикував зустріч кандидата в президенти Дональда Трампа з прем'єром Угорщини Віктором Орбаном.

ВОРОГ

У Москві поліцейських перевели на посилений режим після публікації посольства США повідомлення про можливі теракти в російській столиці – росЗМІ.

Посольство Нідерландів у Москві закликало голландців, які перебувають на території РФ бути пильними та обережними через можливе здійснення терористичних актів в країні цими вихідними - NOS.

Російські нафтопереробні потужності скоротилися через численні удари українських безпілотників по нафтопереробних заводах, на їх відновлення знадобиться більше часу через санкції – британська розвідка.

Роскомнагляд заблокував сайт незалежного видання про життя регіонів «Говорит НеМосква». Які саме публікації спричинили блокування, колективу не повідомили - телеграм-канал видання.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-