Операції зі знищення російського флоту сильно покращили безпекову ситуацію на морі - ВМС

Операції зі знищення російського флоту сильно покращили безпекову ситуацію на морі - ВМС

Укрінформ
Завдяки операціям зі знищення флоту РФ владось достатньо сильно покращити безпекову ситуацію у Чорному та Азовському морях.

Про це повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ «Знищення ворожих кораблів та поточна ситуація у Чорному та Азовському морях».

«Завдяки операціям зі знищення російського флоту вдалося достатньо сильно покращити безпекову ситуацію на морі. Ще в минулому році ворог себе вільно почував у центральній частині Чорного моря, заходив у південно-західну частину Чорного моря. Наразі він собі це не дозволяє. У першу чергу, наша мета була розблокувати наше море, зробити так, щоб ворог не міг впливати на наше цивільне судноплавство, яке є важливе для України, нашого експорту. Ця мета була досягнута спільними зусиллями Сил оборони України. Серед яких СБУ, ГУР, ВМС», – сказав Плетенчук.

Він зазначив, що запорукою успіху наших Сил оборони у знищенні флоту РФ є технічне забезпечення, наполеглива праця, винахідливість щодо планування відповідних операцій.

«Кожна операція розробляється окремо і є унікальною. Окрім того, велику роль грає висока майстерність виконавців, які керують дронами. Недостатньо просто влучити в ціль. Треба конкретні місця або потрібно влучити двічі в ту саму локацію, щоб нанести якомога більше шкоди бойовій одиниці», – підкреслив речник ВМС.

Читайте також: Чорне море більш не є безпечним для путінського флоту - міністр оборони Британії

Плетенчук зауважив, що ворог давно відреагував на загрози у Чорному морі і розосередив відповідний корабельно-катерний склад, перебазував більшу частину кораблів, особливо ракетоносіїв до східної частини Чорного моря.

Речник ВМС зазначив, що у якомусь сенсі операції зі знищення російського флоту пов'язані із атаками України на Кримський міст, але сказати, що є якась пряма залежність, поки що не можна.

«Той самий корабель, який виконував операції з охорони водного району об'єкта Кримського мосту, був однією з перепон на шляху до реалізації інших планів», – пояснив він.

Як повідомлялося, у ГУР підтвердили, що вночі 5 березня спецпідрозділ ГУР «Group 13» атакував патрульний корабель Чорноморського флоту РФ «Сергій Котов».

Читайте також: Для російських терористів не буде безпеки у Чорному морі й українському небі - Зеленський

Місія відбулась у співпраці з Військово-морськими силами Збройних сил та за підтримки Міністерства цифрової трансформації. Внаслідок удару морськими дронами Magura V5 російський корабель проєкту 22160 зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів.

Крім того, 14 лютого ГУР заявило про знищення поблизу Алупки за допомогою ударних морських дронів Magura V5 російського великого десантного корабля «Цезар Куніков».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-