Франція з початку повномасштабної війни передала Україні військову техніку на понад €2,5 мільярда

Франція з початку повномасштабної війни передала Україні військову техніку на понад €2,5 мільярда

Укрінформ
Міністерство збройних сил Франції оприлюднило перелік зброї, обладнання та матеріалів, які були передані Збройним силам України від початку повномасштабної війни і до 31 грудня 2023 року.

Як передає Укрінформ із посиланням на офіційний сайт Міністерства збройних сил Франції, йдеться про поставки на суму в понад 2,5 млрд євро.

«Загалом Франція поставила Україні військове обладнання на загальну суму 2,615 млрд євро, до яких можна додати 1,2 млрд євро, переданих до Європейського фонду миру, що становить підтримку на суму понад 3,8 млрд євро в період із 24 лютого 2022 року по 31 грудня 2023 року», – йдеться у документі.

Там також акцентовано увагу на «рішучих діях у сфері підготовки», яку майже 10 тис. українських солдатів пройшли в арміях Польщі та Франції.

Серед артилерії у списку є, зокрема, гармати TRF1 – шість штук, гармати Caesar – 30 одиниць та десять 120-міліметрових мінометів.

У переліку бронетехніки фігурують 38 легких танків AMX10 RC, а також 250 бойових та медичних БТРів.

Серед систем протиповітряної оборони – дві Crotale NG, шість ПЗРК Mistral, одна франко-італійська SAMP/T та один радар CM200. Кількість ракет до них не вказана, так само, як і віднесена до конфіденційної інформація щодо кількості наданих ракет SCALP класу «повітря-земля».

Читайте також: МЗС Франції: Європейська оборона має вийти з-під «парасольки» НАТО

Французи також прозвітували про десять детекторів дронів та 160 розвідувальних безпілотників, малокаліберну зброю та боєприпаси. У переліку останніх є 10,5 тис. гранат, патрони 12,7 мм – 1,74 млн та 30 тис. 155-міліметрових снарядів для гармат Caesar та TRF1.

Як повідомлялося, у лютому 2024 року Франція передала Україні черговийоборонний пакет, який включає артилерійські снаряди, системи Caesar та посилення ППО, а також підписала двосторонню безпекову угоду з Україною. Україна і Франція розпочали співпрацю в оборонному виробництві, включно зі спільним виробництвом і передачею Україні деяких французьких інноваційних технологій. Останнім часом мова йшла про спільне виготовлення дронів та РЕБ.

Фото: Ministère des Armées

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-