Битва за Україну. День сімсот тридцять шостий

Битва за Україну. День сімсот тридцять шостий

Укрінформ
За сьогодні ЗСУ знищили три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34, за лютий місяць – 13. Це рекорд із 2022 року

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот тридцять шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 29 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- На східному напрямку Сили оборони знищили один ворожий винищувач-бомбардувальник Су-34 – генерал-лейтенант Микола Олещук,  командувач Повітряних сил Збройних сил України. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив про знищення ще двох російських винищувачів-бомбардувальників Су-34 – Фейсбук Головнокомандувача ЗСУ.

- За лютий українські сили збили 13 літаків окупантів, це рекорд із 2022 року – Міноборони.

***

- Європарламент

- ухвалив резолюцію щодо непохитної підтримки України після двох років повномасштабної війни. Євродепутати закликають передати Україні зброю для перемоги. За проголосував 451 депутат, проти – 46, ще 49 євродепутатів утрималися;

- ухвалив резолюцію, яка засуджує вбивство російського опозиційного політика Олексія Навального у російській в’язниці та прямо покладає відповідальність за цей злочин на російську державу та Путіна;

- більшістю голосів ухвалив резолюцію щодо поглиблення інтеграції в рамках ЄС та внутрішніх реформ у зв’язку з майбутнім розширенням Євросоюзу – Укрінформ.

ЦИТАТА

Радослав Сікорський, глава МЗС Польщі: «Треба діяти швидко, Україні не вистачає боєприпасів. Вони воюють як леви, але не можуть битися з голими руками».

Дональд Туск, Прем’єр Польщі: «Європа має розуміти, що «гонка озброєнь», яку Росія нав’язує світу, зобов’язує Захід прокидатись і готуватися з військової точки зору до потенційних загроз. ЄС має ухвалювати рішення, які зрівноважать військовий потенціал Росії і зроблять Європу краще готовою до поганих сценаріїв».

Такер Карлсон, американський журналіст: «Я думаю, це найтупіше, що я коли-небудь чув. Я так і не зрозумів, що це означає. Денацифікація? Я сам антинацист, але не існує жодного нацистського руху у 2024 році. Це просто спосіб назвати людей злом. Називати їх (українців – ред.) нацистами, це якось по-дитячому».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 29 лютого побував у військових частинах, які тримають оборону на Авдіївському та Курахівському напрямках. Головна задача – утримати позиції та відновити втрачене положення – Telegram Сирського.

- Українські захисники вибили військових РФ з околиць Орлівки Покровського району Донецької області – Олександр Сирський, головнокомандувач ЗСУ. Тривають жорсткі бої в районах Вербове та Роботине.

- На Авдіївському напрямку ворог кидає на штурми підрозділи спецпризначення. Це не є наступ колоною, це має вигляд хвиль. Лише минулої бойової доби підрозділи противника 25 разів атакували позиції Сил оборони – Дмитро Лиховій, речник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку.

- На Бахмутському напрямку ворог намагається захопити Іванівське і Богданівку – Ілля Євлаш, начальник пресслужби Східного угруповання військ. Росія застосовує штурмові групи «Шторм Z», «Шторм V».

- Третя окрема штурмова бригада вибила російських окупантів з Красногорівки Донецької області. Близько 100 окупантів убито та поранено – Ліга.Новини.

- Сили оборони півдня відбили чотири ворожі штурми на лівобережжі Дніпра, за добу знищили там 54 окупанти та комплекс відеоспостереження «Муром-М».

- Збройні сили України ракетним ударом по скупченню окупантів в Оленівці Донецької області знищили 19 російських загарбників – Генштаб ЗСУ.

- За перші два місяці поточного року кодифіковано та допущено до експлуатації в ЗСУ вже 46 зразків озброєння і військової техніки, розроблених і виготовлених в Україні – пресслужба Міноборони.

- В акваторії Азовського моря 29 лютого зафіксували пожежу на одному із катерів берегової охорони прикордонної служби ФСБ РФ. Ворог поніс втрати у кількості п’ятьох загарбників. Екіпаж катера терміново запросив евакуаційну групу – ГУР Міноборони.

- Загін бійців 73-го морського центру Сил спеціальних операцій загинув під час спроби закріпитися на Тендрівській косі в Чорному морі у Херсонській області – командування CCО.

***

Замінованими в Україні залишаються 156 тисяч квадратних кілометрів – ДСНС.

- Команда Save Ukraine змогла повернути ще двох дівчаток і трьох хлопчиків з тимчасово окупованих територій – Олександр Прокудін, очільник Херсонської ОВА.

- У тимчасово окупованому Криму з 2014 року зафіксовані щонайменше 59 випадків насильницьких зникнень. Найбільша хвиля пройшла у перший місяць окупації – Євгеній Ярошенко, аналітик «КримSOS».

- Ворог за минулу добу завдав ударів по Харківській, Донецькій, Херсонській областях, 7 людей загинуло, 12 мирних жителів дістали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

На міжнародній конференції United for Justices – United for Heritage 

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив:

- В Україні понад 900 об’єктів культурної спадщини пошкоджено внаслідок повномасштабного вторгнення РФ;

- Понад 20 тисяч пам'яток культури національного та місцевого значення зараз перебувають у російській окупації ;

- За оцінкою Світового банку, втрати в секторі культури та туризму України внаслідок збройної агресії Російської Федерації становлять 19,6 мільярда доларів.

- Усі постраждалі внаслідок російської агресії обʼєкти культурної спадщини внесуть до спеціального держреєстру для визначення розмірів компенсацій від Російської Федерації.

- За масштабами вивезення російськими окупантами культурних артефактів з територій України сьогоднішня ситуація нагадує Другу світову війну. Це війна проти української та татарської ідентичності на території півострова. Понад 150 тисяч культурних об'єктів, в тому числі 8 тисяч об'єктів нерухомості, додала вона, зараз зареєстровані за російським законодавством – Таміла Ташева, постійна представниця Президента в Криму.

- Спеціальний трибунал за злочин агресії Росії проти України у разі його створення може тривати кілька років – Андрій Костін, генпрокурор. Ідею створення трибуналу підтримують більше 40 країн, поки тривають політичні дискусії щодо його моделі.

- Всі злочини Росії проти української культурної спадщини мають отримати міжнародну оцінку, а винні – покараніРостислав Карандєєв, т. в. о. міністра культури та інформаційної політики.

- Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки завершив розгляд тематично розділених на 16 блоків правок до законопроєкту про мобілізацію – Роман Костенко, секретар комітету, полковник Служби безпеки України. Ключовими темами обговорення сьогодні були питання скасування відстрочки аспірантів, які навчаються на контрактній формі, виконання військово-транспортного обовʼязку, підстави звільнення з військової служби, а також прикінцеві та перехідні положення законопроєкту.

- Оновлений застосунок «Повітряна тривога» передаватиме попередження про підвищену небезпеку у конкретному регіоні – Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ.

- Застосунок «Київ Цифровий» на Mobile World Congress Barcelona отримав нагороди як найкраща міська інновація і найкраща мобільна інновація для цифрового життя – Київ Цифровий.

- З грудня минулого року через застосунок «Дія» вже продано понад 22 тисячі транспортних засобів – пресслужба Головного сервісного центру МВС.

- На тюльпановому полі у селі Мамаївці, що неподалік від Чернівців, цьогоріч висадили близько двох мільйонів квітів різних сортів – Владислав Венгринюк, власник поля.

- Служба безпеки України зібрала докази протиправної діяльності керівника Сумської єпархії УПЦ МП: митрополит причетний до розпалювання міжконфесійної ненависті в Україні – СБУ.

***

- У січні-лютому 2024 року до загального фонду державного бюджету України надійшло близько 1,2 млрд доларів США зовнішнього фінансування – Мінфін.

- Аграрії чотирьох областей розпочали посівну ярих зернових та зернобобових. Сіють пшеницю, ячмінь і горох – Мінагрополітики.

- У березні ставки за акційними гривневими депозитами, залежно від терміну розміщення коштів, можуть досягнути 17% річних – Дмитро Замотаєв, директор департаменту роздрібного бізнесу «Глобус Банку».

- Державний Ощадбанк спрямував до держбюджету рекордну суму податку на прибутку – 4,7 млрд грн, а також перший транш дивідендів за 2023 рік у розмірі 0,7 млрд грн – пресслужба держбанку.

- Україна отримає від Укрнафти в 2024 році більше дивідендів, ніж за десять попередніх років разом – Сергій Корецький, гендиректор компанії. Перший транш у розмірі 3,9 млрд грн уже перерахували до державного бюджету.

- НАЕК «Енергоатом» планує у 2024 році скоротити тривалість планово-попереджувальних робіт на атомних енергоблоках до 612 діб – пресслужба компанії.

- Україна вже отримала майже 14 тис. т гуманітарної допомоги для відновлення енергетичного сектору – Світлана Гринчук, заступниця міністра енергетики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

На зустрічі парламентаріїв V4+Україна – Вишеградської четвірки (Чехія, Словаччина, Польща та Угорщина) плюс Україна в Чехії

  • Чехія та інші країни Східної Європи підтримують Україну, бо її перемога в їх власних інтересах – Маркета Пекарова Адамова, спікерка Палати представників Чехії.
  • У Чехії сподіваються, що якнайбільше країн ЄС долучаться до її ініціативи щодо закупівлі в третіх країнах боєприпасів і загалом військової техніки, якої так потребують ЗСУ – Маркета Пекарова Адамова, спікерка Палати представників Чехії.
  • Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук закликав забезпечити Україні надійний тил – Фейсбук Стефанчука.

Під час візиту Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука до Чехії:

- Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і маршалок Сенату Республіки Польща Малгожата Кідава-Блонська обговорили експорт української агропродукції та блокування пунктів пропуску польськими фермерами – Фейсбук Стефанчука.

- За результатами зустрічі з маршалком Сейму Республіки Польща Шимоном Головнею голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Україна відкрита до фахового діалогу, аби зняти всі занепокоєння польських фермерів чи перевізників – Фейсбук Стефанчука.

- Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час розмови з виконувачем обов’язків голови Державних Зборів Угорщини Чабою Генде наголосив, що парламенти країн мають відігравати провідну роль в українсько-угорському діалозі – Фейсбук глави українського парламенту. Це перша за останніх 14 років зустріч між спікерами парламентів наших країн.

- Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук обговорив із головою Національної Ради Словацької Республіки Петером Пеллегріні подальше надання оборонної допомоги Україні – Фейсбук глави парламенту.

- Президент Франції Емманюель Макрон наголошує, що його позиція щодо можливості введення військ країн Заходу в Україну є зваженою та продуманою – Le Monde.

- В Естонії підтримали ідею Макрона щодо західних військ в Україні – Кая Каллас, прем'єр-міністерка Естонії.

- Польща не відправлятиме свої війська в Україну – Владислав Косіняк-Камиш, віцепрем’єр-міністр – міністр національної оборони.

- Міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен вважає, що прибутки від заморожених російських активів слід використати на озброєння України – Yle.

- Уряд Данії виділив додатковий грант у розмірі 10 млн данських крон (1,45 млн доларів) для зміцнення дансько-українського муніципального співробітництва з відновлення України – пресслужба уряду Данії.

- Кабінет міністрів Литви консенсусом ухвалив виділення додаткових 326 тисяч євро на підтримку біженців з України – TV3.

- Під час спільної благодійної акції громадських ЗМІ Латвії та громадської організації Ziedot.lv на підтримку України зібрано вже 301 873 євро – сайт LSM.

- Уряд Молдови ухвалив рішення продовжити надання тимчасового захисту переміщеним особам з України ще на рік – до 1 березня 2025 року – Генеральний інспекторат з міграції Молдови.

- Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер заявив, що не погодиться на будь-яке комюніке «Великої двадцятки» (G20) на саміті у Бразилії, якщо в ньому не буде згадки про війну в Україні – Bloomberg.

***

- Військові 13 країн-членів і партнерів НАТО готуються до участі в навчаннях Nordic Response 2024, які є частиною серії навчань Steadfast Defender, що відбудуться у Норвегії, Фінляндії та Швеції – сайт Альянсу.

- Уряд Нової Зеландії оголосив про новий пакет санкцій проти Росії та Білорусі – сайт уряду Нової Зеландії.

- Нідерланди витратили 166 млн євро на ліквідацію наслідків збиття росіянами літака рейсу MH17 над окупованою частиною Донецької області у 2014 році. Цей рахунок виставлять Росії – Марк Рютте, прем'єр-міністр Нідерландів.

- Європейська комісія ухвалила два правові акти, які відкривають Польщі доступ до фінансування ЄС на суму до 137 млрд євро. Очікується, що перший транш у 6,3 млрд євро Польща отримає за чотири тижні й з цієї суми 1,4 млрд євро буде спрямовано на підтримку польських фермерів – сайт Єврокомісії.

- Спікер парламенту Вірменії Ален Симонян заявив, що країна може взяти курс на вступ до ЄС – «Європейська правда».

- Стан здоров'я Джо Байдена дозволяє йому виконувати обов'язки президента США – висновок лікаря.

- Президент Аргентини Хав'єр Мілей заявив, що планує провести саміт латиноамериканських держав, які підтримують Україну у боротьбі проти російської агресії – Financial Times.

Китай і Туреччина, ймовірно, розробляють власні переговорні платформи для припинення війни в Україні. Москва може використовувати це для просування своїх наративів щодо переговорів з Україною – Інститут вивчення війни (ISW).

- Китай продовжить відігравати особливу роль у врегулюванні війни в Україні та здійснювати човникову дипломатію для пошуку політичного рішення – Мао Нін, речниця МЗС КНР.

- Понад 30 тис. палестинців загинули внаслідок бойових дій між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС у секторі Гази з жовтня 2023 року – Times of Israel.

ВОРОГ

- Путін пригрозив НАТО ядерним ударом у відповідь на введення військ в Україну – послання Федеральним Зборам.

- У федеральних державних органах офіційно вводиться посада «заступника керівника з суспільно-політичної роботи». Шукати людей, які стануть «політруками», передбачається всередині цих структур, а кандидатури узгоджуються з адміністрацією президента – «Важные истории».

- У Москві затримали головного редактора «Новой газеты» Сергія Соколова – Телеграм-канал видання.

- Ритуальні агентства у Москві відмовляються перевезти тіло Олексія Навального з моргу до церкви, де його мають відспівувати, посилаючись на анонімні погрози – Кіра Ярмиш, колишня речниця політика Кіра Ярмиш.

- Росія скуповує та створює нові Телеграм-канали, ботоферми для просування російських наративів і розхитування ситуації в Україні – Андрій Юсов, представник ГУР.

- У селищі Кутана Сунтарського улусу (району) Якутії у Росії рецидивіст, який повернувся з війни в Україні, 24 лютого вчинив подвійне вбивство, в тому числі позбавив життя учительку, переможницю конкурсу «Найкращий учитель Росії», яка отримувала грант президента РФ – Слідком РФ.

- У петербурзькому морському порту сталася пожежа на криголамі «Єрмак» – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-