Чехія закликає якомога більше країн долучитися до її ініціативи про боєприпаси для ЗСУ

Чехія закликає якомога більше країн долучитися до її ініціативи про боєприпаси для ЗСУ

Укрінформ
У Чехії сподіваються, що якнайбільше країн ЄС долучаться до її ініціативи щодо закупівлі в третіх країнах боєприпасів і загалом військової техніки, якої так потребують ЗСУ.

Про це заявила спікерка Палати представників Чеської Республіки Маркета Пекарова Адамова за результатами зустрічі парламентаріїв Вишеградської четвірки (Чехія, Словаччина, Польща та Угорщина) плюс Україна, передає кореспондент Укрінформу.

«Я використала сьогодні цю зустріч, щоб закликати колег, які ще цього не зробили, аби вони долучились до чеської ініціативи, яка спрямована на пошук зброї для України», - сказала голова нижньої палати парламенту ЧР, підкресливши, що Україна потребує сьогодні більше зброї та боєприпасів.

Вона подякувала Польщі, яка вже долучилась до ініціативи, та висловила сподівання, що коло учасників розшириться.

Читайте також: Cікорський: Україні бракує боєприпасів, треба діяти швидко

Пекарова Адамова висловила стурбованість тим, що в державах V4 є ті, хто вважає ненадання Україні озброєнь за шлях, яким можна досягти миру.

Глава Сенату Чехії Мілош Вистрчил своєю чергою також підкреслив важливість підтримати Україну, в тому числі військовою допомогою – технікою і боєприпасами. Коментуючи ініціативу уряду та парламенту Чехії щодо спільного придбання необхідних ЗСУ боєприпасів у інших регіонах, Вистрчил зауважив, що вона виникла через нездатність виконати торічну обіцянку Єврокомісії передати 1 млн боєприпасів до кінця березня. «Якщо ми не зробимо цього, ситуація буде поганою», - констатував спікер. Він не уточнив, хто вже долучився до ініціативи, адже деякі країни не бажають робити свої плани публічними.

Обидва спікери назвали важливою участь у зустрічі Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, адже тема російської агресії проти України та загалом проблематика безпеки турбує всіх.

Читайте також: Стефанчук закликав Вишеградську групу забезпечити Україні надійний тил

Війна, безпека, енергетична безпека, міграція, економічне співробітництво були основними темами зустрічі. Всі голови парламентів заявили, що згодні з тим, що Росія є агресором, що треба підтримувати санкції, позбавлятися залежності, зокрема енергетичної, від тоталітарних режимів, а саме Росії, а також щодо розширення ЄС. Втім подекуди позиції сторін, у тому числі стосовно війни в Україні, відрізняються.

Чехія наразі головує в V4. Напередодні також у Празі відбулась зустрічі голів урядів країн групи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-