Ракети Taurus могли б допомогти ЗСУ перейти у наступ - ексгенерал бундесверу

Ракети Taurus могли б допомогти ЗСУ перейти у наступ - ексгенерал бундесверу

Ексклюзив
Укрінформ
Ракети Taurus цілком могли б змінити ситуацію на фронті, тому Німеччина, декларуючи готовність допомогти Україні всім можливим, повинна якнайскоріше ухвалити рішення про їх передачу.

Про це в коментарі Укрінформу сказав бригадний генерал бундесверу у відставці Клаус Віттманн.

«Ракети – це зброя, яка має вирішальне значення, адже Україна повинна зруйнувати логістику ворога, включаючи Керченський міст», - зазначив військовий експерт.

Наразі головне – зупинити російський наступ; британські StormShadow та французькі Scalp дуже допомагають, але в ЗСУ їх небагато, і вони мають менший радіус дії, ніж німецькі Taurus, додав генерал.

Якщо якась зброя може зупинити російський наступ – це вже «геймченджер» (те, що може змінити правила гри) регіонального масштабу. Але, звісно, це не те, що негайно зупинить війну, визнав експерт, додавши, що він «щодня разом з іншими бореться за те, щоб уряд ФРН ухвалив рішення про передачу далекобійних ракет Taurus».

Віттманн сподівається, що Шольц, попри нещодавню заяву про небажання передавати Україні Taurus, усе ж змінить свою думку. Зрештою, канцлеру знадобилося після його історичної промови в Бундестазі наприкінці лютого 2022 року «три чверті року», щоб ухвалити позитивне рішення про відправку в Україну бойових танків. Дебати щодо Taurus ідуть уже стільки ж, «отже, вже пора», зазначив генерал.

Він зауважив: точковими ударами по об’єктах у Росії Україна довела, що відповідально використовує зброю далекого радіусу дії, а інші спірні контраргументи, як от начебто необхідність залучення солдатів бундесверу до програмування ракет, є невірними.

Читайте також: Кулеба вкотре закликав уряд ФРН надати ракети Taurus

«Це суто питання політичної волі. Але канцлер цього не хоче, і спекуляції щодо його справжніх мотивів нівелюють його чіткі заяви про важливість військової підтримки для України; його дії здаються половинчастими», - підкреслив експерт.

Віттманн припустив, що Шольц насправді гостро сприймає погрози Путіна. «Але слабкість Заходу не сповільнить агресивність Путіна – навпаки. Путіна треба зупинити в Україні», - наголосив генерал.

Він зауважив, що західні партнери, зокрема Німеччина, мали надати Україні набагато більше засобів, насамперед броньованих машин різного класу, і набагато раніше. Повільність Німеччини призвела до того, що ЗСУ не мали достатньої кількості бойової броньованої техніки, щоб розширити успіхи свого контрнаступу під Харковом і Херсоном восени 2022 року.

Експерт також прокоментував відхід ЗСУ з Авдіївки. Ці позиції, за його словами, треба було залишити, щоб врятувати людей. Російські втрати там були дуже великі, в цьому плані Авдіївка виконала свою важливу роль. Наразі ЗСУ облаштовуються на нових позиціях.

«З військової точки зору це нормально, це «мобільний захист», - зауважив колишній бригадний генерал. Він сподівається, що ЗСУ отримають підкріплення, зокрема боєприпаси, ППО, броньовану техніку тощо, щоб через 2-3 місяці знову перехопити ініціативу.

Читайте також: Зеленський про далекобійні ракети: Перший крок буде за США, а потім - німецькі Taurus

«Чи вдасться це, залежить виключно від західних партнерів, які не мають права забувати, що ця війна ведеться також і в їх інтересах», - підкреслив експерт.

Він переконаний, що в разі зменшення американської допомоги Європа має замінити цього партнера. ЄС з 450 млн жителів, втричі більше, ніж у Росії, та набагато потужнішою економікою має можливість це зробити.

Читайте також: Боєприпаси, техніка і дрони: Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги

«Демократії не можуть як тоталітарні режими запустити так швидко воєнну промислову машину, але вони можуть зробити досить багато», - запевнив німецький експерт.

Як повідомлялося, напередодні канцлер ФРН Олаф Шольц попри зростаючий тиск знову висловився проти передачі Україні далекобійних ракет Taurus, пояснюючи це побоюванням втягування Німеччини в пряму конфронтацію з Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-