ЦРУ та ГУР створили мережу таємних пунктів спостереження за Росією - NYT

ЦРУ та ГУР створили мережу таємних пунктів спостереження за Росією - NYT

Укрінформ
Україна спільно з ЦРУ розбудувала мережу таємних пунктів, які допомагають відстежувати дії російських збройних сил, прослуховувати розмови військових РФ та збирати іншу важливу інформацію.

Як передає Укрінформ, розвиткові відносин між ЦРУ та українськими спецслужбами присвячено недільну публікацію The York Times «Шпигунська війна: Як ЦРУ таємно допомагає Україні боротися з Володимиром Путіним».

Зазначається, що ЦРУ та інші американські спецслужби надають Україні розвідувальні дані для завдання точкових ракетних ударів, відстежують пересування російських військ і допомагають підтримувати шпигунські мережі в Росії та інших країнах.

Співпраця розпочалася десять років тому й активно тривала за трьох різних президентів США.

Вона перетворила Україну, чиї спецслужби тривалий час вважалися скомпрометованими Росією, на одного з найважливіших розвідувальних партнерів Вашингтона у боротьбі з Кремлем.

Уздовж російського кордону за останні вісім років створено 12 підземних пунктів, які займаються збором інформації. Нещодавно було збудовано ще два.

Аналізуючи розвиток партнерства між спецслужбами, видання зазначає, що українці продемонстрували свої можливості, зібравши перехоплені дані, які допомогли довести причетність Росії до збиття літака Малайзійських авіаліній у 2014 році.

Читайте також: Україна продовжить операції в Росії, щоб змінити її режим - Буданов

Так зване п'яте управління надало перехоплені телефонні розмови та інші розвідувальні дані протягом кількох годин після катастрофи.

ЦРУ було вражене і взяло на себе перші серйозні зобов'язання, надавши захищене обладнання для зв'язку й провівши спеціальну підготовку для працівників цього управління і двох інших елітних підрозділів.

Україна також допомогла американцям виявити російських агентів, які втручалися у президентські вибори в США у 2016 році.

Того ж року ЦРУ почало тренувати елітний український підрозділ спеціального призначення ГУР (2245), який захоплював російські БПЛА та засоби зв'язку, аби технічні фахівці ЦРУ мали можливість зламати московські системи шифрування.

ЦРУ також допомогло підготувати нове покоління українських розвідників, які працюють у Росії, по всій Європі, на Кубі та в інших місцях, де росіяни мають значну присутність.

Ці відносини настільки важливі, що працівники ЦРУ залишалися в Україні, коли весь американський персонал за кілька тижнів до 24 лютого 2022 року був евакуйований.

Під час вторгнення вони передавали критично важливу розвідувальну інформацію, зокрема про те, де і якими системами озброєнь Росія планує завдавати удари.

Якщо республіканці в Конгресі припинять військове фінансування Києва, ЦРУ, можливо, доведеться скоротити свою діяльність.

Намагаючись заспокоїти українських посадовців, директор ЦРУ Вільям Бернс минулого четверга відвідав України - це був його десятий візит від початку повномасштабного вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-