Ситуація на полі бою є важкою, але не варто недооцінювати Україну - Столтенберг

Ситуація на полі бою є важкою, але не варто недооцінювати Україну - Столтенберг

Укрінформ
Генсек НАТО заявив, що попри важку ситуацію на полі бою, не варто переоцінювати можливості Росії та недооцінювати Україну.

Про це сьогодні під час підходу до преси в кулуарах Мюнхенської безпекової конференції заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так він відповів на запитання журналістів, з якими посланнями з Мюнхена може повернутися Президент Зеленський, враховуючи стагнацію американської допомоги та триваючу дискусію щодо військової допомоги для України у Європі.

«Наше завдання в тому, щоб ми могли продовжувати підтримувати Україну, тому що це в наших безпекових інтересах. Ситуація є важкою. Той факт, що Сполучені Штати не прийняли відповідного рішення, вже відбився негативно на ситуації на полі бою. Але, я продовжую очікувати, що Сполучені Штати приймуть рішення продовжити підтримку України», - сказав Столтенберг.

«Важливо також визнати: незважаючи на те, що ситуація на полі бою є важкою, ми не маємо переоцінювати Росію та недооцінювати Україну. Цього тижня українці продемонстрували ще раз свої навички та компетенцію, коли йдеться про завдання ударів, коли потопили ще один російський корабель у Чорному морі», - додав керівник Альянсу.

Він також нагадав, що під час зустрічі міністрів оборони країн НАТО від союзників пролунали нові зобов’язання щодо підтримки України. Це, зокрема, стосується бойових літаків F-16 та з поставок засобів протиповітряної оборони. Союзники зобов’язалися також доставити в Україну один мільйон дронів.

Читайте також: Столтенберг: F-16 - це не «срібна куля», але вони суттєво підвищать бойові спроможності України

«Україна стає ближчою до НАТО. Ми (з міністрами оборони – ред.) погодили створення нового центру для вдосконалення й тренування (Спільного центру Україна-НАТО з аналізу, підготовки та освіти JATEC – ред.), щоб вивчати уроки, які винесла Україна. Сьогодні також Франція й Німеччина підписують безпекові зобов’язання з Україною. Ми вітаємо такі зобов’язання. Вони не є альтернативою членству в НАТО, але вони допоможуть Україні просунутися ближче до НАТО. Тож, ми маємо продовжувати підтримувати Україну, та забезпечити, щоб Україна стала членом Альянсу», - наголосив Столтенберг.

Відповідаючи на уточнююче запитання журналістів, чого він чекає у ставленні до війни в Україні від країн Південної Америки, генсек НАТО заважив, що Україну мають підтримувати всі у світі, хто вірить у свободу й демократію.

Читайте також: Підтримка України зброєю та навчанням з боку США триватиме - Пентагон

«Перемога Путіна могла би бути не лише трагедією для України, вона могла би зробити весь світ більш небезпечним. Це було б посланням для авторитарних лідерів по усьому світу, - якщо вони скористаються силою, вони отримують все, що хочуть. Тоді всі ми будемо більш вразливими. Тож всі, хто вірить в свободу і демократію, мають стояти разом та стояти поряд з Україною», - підкреслив Столтенберг.

Як повідомлялося, сьогодні у Мюнхені, Німеччина, розпочалася триденна безпекова конференція, де провідні урядовці й політики світу, представники міжнародних організацій, разом із представниками громадськості та наукової спільноти, обговорюють найгостріші глобальні проблеми сьогодення.

Фото: Europe Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-