Необхідно визначити чіткий термін військової служби під час війни - Гончаренко

Необхідно визначити чіткий термін військової служби під час війни - Гончаренко

Відео
Укрінформ
У редакції законопроєкту про мобілізацію до другого читання необхідно визначити і регламентувати чіткий термін проходження військової служби у період воєнного стану.

Про це заявив народний депутат України від парламентської фракції «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко в ефірі програми Укрінформу «Лещенко запитує».

«Для мене ключовим питання у кінцевому варіанті закону є питання демобілізації, тобто термінів служби», - акцентував він.

За його словами, це питання важливе не лише для тих, хто сьогодні проходить службу, але й для тих, кого держава мобілізує в майбутньому.

Народний депутат зауважив, що наразі люди при мобілізації фактично не розуміють, коли повернуться додому, адже це ніяк не регламентовано українським законодавством.

«Це точно не мотивує людей йти служити. Це проблема величезна. Нам потрібно визначити чіткий термін», - підкреслив Гончаренко.

Він нагадав, що в першому варіанті урядового законопроєкту про мобілізацію була прописана норма, що передбачала право на звільнення після 36 місяців військової служби. «Проте я вважаю, що цей термін має бути меншим», - сказав Гончаренко.

Політик зазначив, що після подання урядом другого варіанту законопроєкту, «ця частина стала набагато гіршою, тому що до 36 місяців служби додали таку фразу «звільнення з військової служби військовослужбовців, які набули право на звільнення зі служби, здійснюється у строки, визначені рішенням Ставки Верховного Головнокомандувача», без жодних посилань на терміни». Парламентарій наголосив, що це фактично означає, що дана норма стає декларативною.

Читайте також: Закон про мобілізацію може набрати чинності вже у квітні - Гончаренко

«Ключове - це прибрати цю частину для того, щоб в нас був чітко визначений термін служби. Якщо ми хочемо набрати на службу людей, то цих людей ми маємо чимось мотивувати, а мотивувати їх безкінечною службою – складно», - заявив Гончаренко.

Водночас він акцентував, що норма про чіткий термін служби насамперед необхідна особам, які наразі вже два роки служать і захищають Україну від агресора.

«Мова йде в першу чергу про цивільних людей, які були мобілізовані. Вони не можуть служити вічно, адже окрім фізичного виснаження, є морально-психологічне», - додав політик.

Як повідомляв Укрінформ, 7 лютого Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" (№10449).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-