ЄС зможе надати Україні мільйон снарядів до кінця року - представник Естонії в НАТО

ЄС зможе надати Україні мільйон снарядів до кінця року - представник Естонії в НАТО

Укрінформ
Постійний представник Естонії в НАТО Юрі Луйк вважає, що до березня цього року Європейський Союз не зможе надати Україні мільйон боєприпасів, проте зможе ці постачання виконати до кінця року.

Як передає Укрінформ, про це він сказав в ефірі Естонського TV.

«У США цим (виробництвом снарядів - ред.) займається держава, американська армія, тож у них є всілякі засоби для швидкого запуску, виходячи з національного потенціалу. Але в Європі ми повинні запустити це методами ринкової економіки, ведеться велика робота. Нам не вдасться дати мільйон снарядів до березня, але, сподіваюся, ми зробимо це до кінця року, як обіцяв Європейський Союз», – сказав Луйк.

Він також пояснив, за якою схемою діють європейські країни, передаючи снаряди Україні без зменшення власного оборонного потенціалу. «Зараз ми також купуємо боєприпаси у третіх країн. Великі виробники боєприпасів – наприклад, Південна Корея, навіть ПАР, але ці країни не дозволяють передавати свої боєприпаси Україні. Тому ці боєприпаси можуть бути використані країнами ЄС, щоб заповнити цю прогалину, а боєприпаси, виготовлені в Європі, будуть передані Україні», – пояснив представник Естонії в НАТО.

Він запевнив, що в країнах НАТО після передачі снарядів Україні залишаться і свої особисті запаси. «Власні запаси в жодному разі повністю роздані не будуть. НАТО має певні нормативи, які необхідні для реалізації оборонних планів. У будь-якому випадку, країни НАТО повинні зберігати ці запаси на своїх складах, їх не можна віддавати. Не вистачає тільки тієї частини, яка має бути зроблена та передана Україні», – зазначив Луйк.

Читайте також: Промисловість ЄС уже спроможна виробляти мільйон снарядів на рік - єврокомісар

За його словами, до початку повномасштабної російської війни проти України в демократичних країнах було дуже мало боєприпасів. «Сполучені Штати, наприклад, виробляли 30 тисяч снарядів на місяць. Але наступного року Україні знадобилося б два мільйони снарядів. Отже, ці (попередні - ред.) масштаби абсолютно не підходять для нинішнього завдання», - розповів Луйк.

Як повідомлялося минулого тижня, в Чехії вважають, що оскільки Європа не виконує свою обіцянку відправити 1 мільйон артилерійських снарядів в Україну до березня, то потрібно шукати поставки за межами ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-