Кожен день війни Росії проти України є порушенням наказу Міжнародного суду ООН - Кориневич

Кожен день війни Росії проти України є порушенням наказу Міжнародного суду ООН - Кориневич

Ексклюзив
Укрінформ
Посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич наголосив, що кожен день російської війни в Україні порушує наказ Міжнародного суду ООН про запровадження тимчасових заходів у справі “Україна проти Росії” щодо звинувачень у геноциді.

Про це Кориневич сказав в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

Відповідно до рішення Міжнародного суду ООН, Росія повинна негайно призупинити всі військові дії в Україні та зупинити будь-які військові чи нерегулярні збройні формування під своїм контролем чи впливом.

“У зв'язку з тим, що справа переходить на стадію розгляду по суті, залишається чинним наказ про тимчасові заходи від 16 березня 2022 року. А цей наказ, зокрема, зобов'язує РФ припинити будь-які військові дії, які вона розпочала на території України 24 лютого 2022 року. Умовно кажучи, якби справа перестала існувати, а суд вирішив, що він не має юрисдикції слухати справу по суті, то й дія цього наказу про тимчасові заходи теж припинилася б. Але, оскільки справа перейшла на етап розгляду по суті, то наказ і далі діє, він залишається чинним. Це означає, що кожен новий день російської війни в Україні Росія порушує наказ про тимчасові заходи”, – пояснив дипломат.

Кориневич також зазначив, що під час розгляду справи по суті українська сторона приділить багато уваги порушенню Росією наказу Міжнародного суду ООН про тимчасові заходи.

“Ми приділимо цьому питанню багато уваги під час розгляду справи по суті. Порушення цього наказу, безумовно, є окремим порушенням міжнародного права з боку РФ. Рухаючись далі на стадії по суті, ми будемо говорити про те, що РФ і далі порушує наказ від 16 березня 2022 року, і що вона, відповідно, має за це нести відповідальність, як на рівні ухвалення рішення про те, що вона є порушником міжнародного права, так і, звичайно, на рівні відшкодування збитків, репарацій за шкоду, завдану її повномасштабним вторгненням”, – наголосив посол.

Читайте також: Суд ООН уперше визнав Росію порушником міжнародного права - Кориневич

За словами Кориневича, те, що наказ суду залишається чинним, а справа просувається на стадію розгляду по суті – “це добре в контексті того, що у нас буде додаткова аргументація і додаткова можливість показати всю шкоду, якої РФ в рамках свого повномасштабного вторгнення завдала Україні”.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію у справі України проти РФ щодо звинувачень у "геноциді".

Зокрема, суд визнає, що він має юрисдикцію розглядати запит України про те, що вона не порушувала своїх зобов’язань за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, і що цей запит є прийнятним.

Суд дійшов висновку, що він має юрисдикцію на підставі статті IX Конвенції про геноцид розглядати подання (b) у пункті 178 Меморандуму України, відповідно до якого Україна просить “винести рішення та заявити, що немає достовірних доказів того, що Україна несе відповідальність за вчинення геноциду з порушенням Конвенції про геноцид у Донецькій та Луганській областях України”, і що це твердження є прийнятним.

Читайте також: Кориневич: Будемо доводити у Міжнародному суді ООН брехливість заяв Росії про «геноцид»

16 березня 2022 року Міжнародний суд ООН оголосив рішення за запитом про запровадження тимчасових заходів у справі "Україна проти Росії" щодо геноциду. Мова про звинувачення у геноциді відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

Відповідно до рішення суду, Росія має негайно призупинити всі військові дії в Україні та зупинити будь-які військові чи нерегулярні збройні формування під її контролем чи впливом. 26 лютого 2022 року Україна подала до секретаріату Міжнародного суду ООН в Гаазі заяву про порушення справи проти Росії щодо "спору… про тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-