Битва за Україну. День сімсот восьмий

Битва за Україну. День сімсот восьмий

Укрінформ
ЄС погодив виділення 50 млрд для України: підтримали всі 27 країн. ГУР знищили ракетний катер «Івановєц» Чорноморського флоту РФ

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 01 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- У ніч на 1 лютого силами Головне управління розвідки Міністерства оборони України в західній частині тимчасово окупованого Криму було знищено ракетний катер російських окупантів 41 бригади ракетних катерів, який ніс бойове чергування, охороняючи пункт базування у Новоозерному. На зньому могли перебувати до 40 членів екіпажу, наразі тривають пошукові роботи – Військово-морські сили ЗСУ. Це досить суттєва втрата, враховуючи наявність всього трьох таких катерів проєкту 1241.1 у складі чорноморського флоту РФ і озброєння, серед якого протикорабельні ракети типу «Москіт» з дальністю до 130 км.

- Міжнародний суд ООН постановив, що держава-агресор порушила договори щодо застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації – МЗС України.

***

Спеціальна зустріч Європейської ради

- На засіданні Євроради всі 27 лідерів Євросоюзу дійшли консенсусного рішення навколо ухвалення Українського фонду в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки у розмірі €50 мільярдів – Шарль Мішель, голова Європейської ради. Європейський парламент має остаточно ухвалити регламент передання Україні макрофінансової допомоги у €50 мільярдів на пленарній сесії наприкінці лютого.

- Одностайне ухвалення Європейською радою Українського фонду у розмірі €50 мільярдів є чітким сигналом про те, що Україна та Європа вистоять, адже на кону стояло довіра до Європи – Володимир Зеленський, президент України.

- Президент Володимир Зеленський під час відеозвернення до учасників спеціального саміту ЄС у Брюсселі закликав лідерів ЄС до єдності у створенні Фонду підтримки України в рамках Європейського фонду миру, з наданням щорічно не менше €5 млрд протягом чотирьох років – Укрінформ. Зеленський закликав глав держав та урядів ЄС долучитися до підготовки Глобального саміту миру.

- Угода, що була досягнута сьогодні на рівні 27 лідерів країн-членів щодо фінансової підтримки України, відповідає стратегічним інтересам Європейського Союзу та підтверджує, що ЄС є надійним та передбачуваним партнером – Роберта Мецола, президент Європейського парламенту.

- Лідери країн Європейського Союзу сьогодні, окрім багаторічного бюджету ЄС та затвердження фінансової допомоги для України, розглянуть і питання постачання їй боєприпасів – Кая Каллас, прем'єр-міністр Естонії.

- Лідери ЄС знайдуть рішення для допомоги Україні, але це не буде шляхом поступок угорському прем’єру Віктору Орбану в питаннях верховенства права, корупції чи підтримки Києва – Дональд Туск, глава польського уряду.

- Прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана вдалося “переконати” щодо голосування за надання Україні 50 млрд євро у 2024-2027 роках – Дональд Туск, голова польського уряду.

- Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що отримав гарантії того, що угорські гроші не підуть в Україну після того, як ЄС погодився виділити Україні 50 мільярдів євро допомоги – УНН.

- На позачерговому саміті 1 лютого лідери країн ЄС не ухвалили рішення про заснування спеціального фонду у 20 млрд євро для військової підтримки України, але у просуванні цього питання досягнуто прогрес – «Європейська правда».

- Європейська Рада, спеціальна зустріч якої відбулася сьогодні у Брюсселі, надіслала дуже потужний сигнал підтримки народу України, продемонструвала єдність Євросоюзу для європейських громадян та дала зрозуміти кремлівському керівництву, що Європа не дозволила себе залякати - Шарль Мішель, президент Євроради.

- Україна розраховує отримати перший платіж з ухвалених ЄС 50 мільярдів євро вже у березні – Юлія Свириденко, перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України.

ЦИТАТИ

Жозеп Боррель, Високий представник ЄС: «Неспровокована та невиправдана війна, яку Росія веде проти України, є найбільшою загрозою для європейської безпеки. Країни ЄС мають збільшити фінансову та військову допомогу для України, бо, якщо вони цього не зроблять, їм доведеться заплатити набагато вищу ціну».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Керівник Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов заявив, що наступні шість місяців будуть «цікавими», оскільки в цей період закінчиться потенціал Росії на лінії фронту – СNN. Буданов також припустив, що атаки безпілотників на інфраструктуру Росії можуть посилитися. Він не підтвердив, але й не спростував причетність України до атаки дронів на російські об'єкти, проте зазначив, що такі операції «цілком можливі».

- На ворожому аеродромі «Бельбек» поблизу Севастополя в окупованому Криму внаслідок ракетної атаки 31 січня до лав «двохсотих» перейшли 10 російських військовослужбовців. Серед ліквідованих фігурує командир авіаційної ескадрильї винищувального полку Олександр Татаренко – Telegram-канал «Досье Шпиона».

- У тимчасово окупованому Криму вранці знову лунали звуки вибухів. Вибухи чули місцеві жителі у західній частині півострова у Саках з боку Євпаторії – Телеграм-канал «Крымский ветер». Як відомо, поблизу міста Саки у селищі Новофедорівка знаходиться військовий аеродром.

- Російські загарбники визнали, що не встигли розосередити льотний склад під час учорашньої успішної атаки української авіації на кримський аеродром Бельбек – Наталія Гуменюк, начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України полковник.

- Авдіївський коксохімічний завод (АКХЗ) наразі перебуває під контролем ЗСУ, лінія зіткнення в районі міста фактично не рухається – Дмитро Лазуткін, керівник служби зв'язків з громадськістю 47-ї окремої механізованої бригади.

- В операційній зоні ОСУВ «Таврія» загальні втрати армії РФ минулої доби склали 403 особи та 39 одиниць військової техніки, не враховуючи БпЛА. Також українські сили оборони знищили 3 склади боєприпасів ворога. Нейтралізовано або знищено 233 БпЛА різних типів – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- На Сумщині прикордонники фіксують найбільшу активність ворожих диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ) – ДПСУ.

***

- Міжнародний комітет Червоного Хреста не виконує свій мандат, не вимагає нічого від росіян стосовно полонених українців, які могли загинути під час авіатрощі Іл-76, як про це заявляють росіяни – Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

- У російському полоні продовжують лишатися 900 захисників Маріуполя – Денис Прокопенко «Редіс», командир 12-ї бригади спеціального призначення  НГУ.

- У Бериславі Херсонської області російські війська скинули з безпілотника вибухівку, поранено жінку – пресслужба Херсонської ОВА.

- В деокупованій Снігурівській громаді на Миколаївщині четверо людей підірвалися на міні – один загиблий, троє поранених – Іван Кухта, голова Снігурівської МВА.

- У Херсоні внаслідок нічних обстрілів частково відсутнє електропостачання, тролейбуси не можуть вийти на маршрути – ОВА.

- Внаслідок обстрілів минулої доби російськими військами херсонської та Донецької областей 1 людина загинула, 8 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Оновлений законопроєкт про мобілізацію, внесений урядом 30 січня, Верховна Рада може ухвалити наприкінці лютого або на початку березня – Михайло Цимбалюк, перший заступник голови Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

- Президент Володимир Зеленський звільнив начальника Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України Романа Семенченка, у спецслужбі заявили, що триватиме "посилення та оптимізація" цього відділу, щоб у тому числі гарантувати безперешкодну роботу та безпеку журналістам – ЗМІ.

- Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо дерегуляції виробництва боєприпасів в Україні, щодо формування цін на безпілотники - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

- Рішення Міжнародного суду ООН не залишає жодних сумнівів у тому, що Російська Федерація зневажає міжнародне право – МЗС.

- У Міністерстві культури та інформаційної політики 31 січня відбувся круглий стіл, де презентували напрацювання зі створення Національної електронної бібліотеки України –  пресслужба МКІП.

- Комітет Верховної Ради з фінансів податкової та митної політики рекомендував Раді прийняти законопроєкт №10380 щодо особливостей здійснення митного декларування легкових автомобілів засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг за основу – Данило Гетманцев, голова комітету, народний депутат України.

***

- Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід для колишнього голови правління Українського Дунайського пароплавства, нинішнього заступника голови Адміністрації морських портів України Дмитра Барінова – пресслужба ВАКС. Йому призначили заставу в розмірі 4 млн грн і заборонили без дозволу виїжджати за межі Одеської області.

- СБУ заочно повідомила про підозру російському актору, політику та пропагандисту Дмитру Пєвцову, який публічно підтримує збройну агресію РФ проти України. Фігуранту загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією – СБУ.

- Народний депутат від парламентської фракції «Слуга народу» Олександр Маріковський не визнає провини щодо оголошеної йому підозри у недостовірному декларуванні криптовалюти та готовий захищати свою честь у суді – Укрінформ.

- Держприкордонслужба заперечує інформацію, нібито колишній позаштатний радник голови Офісу президента, скандально відомий блогер Олексій Арестович перетнув кордон України на виїзд 4 вересня 2023 року на підставі листа Головного управління розвідки МОУ – Андрій Демченко, речник ДПСУ.

- В Україні за тиждень померли 34 хворих на коронавірус і вісім – на грип. У трьох областях – Житомирській, Хмельницькій та Чернівецькій – зафіксовано перевищення епідемічного порогу – МОЗ.

***

- Верховний Суд остаточно визнав за державою в особі Фонду державного майна України право власності на частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» – Віталій Коваль, голова Фонду державного майна України.

- До Державного бюджету України надійшло близько 390 млн дол. США від Японії у межах проєктів Світового банку, націлених на соціальний захист та відновлення сільського господарства – Мінфін.

- ПАТ «Укрнафта», управитель арештованих АЗС Glusco, перерахувало до бюджету 21 млн грн гарантованих платежів – Олена Дума, голова Національного агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

- Надходження митних платежів до державного бюджету України у січні 2024 року становили 47,3 млрд гривень – Держмитслужба.

- Упродовж січня 2024 року вже 58 сільськогосподарських підприємства Вінниччини отримали банківські кредити у розмірі 173,4 млн гривень. Із них за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» профінансовано 48 підприємств на 157,1 млн грн – Вінницька ОВА.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Участь представників 83 країн світу в обговоренні української Формули миру в Давосі продемонструвала зростаючу ізоляцію Росії в усьому світі – заява Європейського Союзу.

- Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час поїздки до Сполучених Штатів провів зустрічі з республіканцями у Вашингтоні, щоб заручитися підтримкою стосовно надання допомоги Україні – Politico.

- У Міжнародному суді ООН в Гаазі 2 лютого буде оголошено рішення щодо прийнятності скарги України проти Росії у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього – Укрінформ.

- Європейська рада оприлюднила висновки щодо поправок до багаторічного бюджету ЄС (MFF) на 2021-2027 роки, включаючи створення фонду для фінансової підтримки України та сприяння її відбудові протягом наступних чотирьох років – сайт Євроради.

- Європейська комісія розпочне в суботу, 3 лютого, неформальні зустрічі на високому рівні з країнами-членами ЄС щодо нового пакету санкцій проти Росії – Reuters.

- Події в США навколо нового пакету підтримки України мають спонукати Європу рухатися швидше і рішучіше, а також бути готовими до того, що зобов'язання з боку США рано чи пізно «можуть стати менш сильними» – Мартін Зельмаєр, голова представництва Єврокомісії в Австрії. Про це та багато іншого в інтерв’ю Укрінформу.

- Позиція нейтралітету Китаю стосовно «кризи в Україні» залишається незмінною, і Пекін не надає військової допомоги жодній стороні конфлікту – Ван Веньбінь, речник МЗС КНР. В середу низка російських пропагандистських видань написали, що міністр оборони Китаю Дун Цзюнь під час відеодзвінка російському колезі Сергію Шойгу заявив, що влада Китаю надавала підтримку Росії в «українському питанні» та не відмовиться й надалі робити це, попри тиск Сполучених Штатів і Європейського Союзу. У повідомленні міноборони КНР про переговори Україна взагалі не згадується.

- Китай повідомив Україні про негативні наслідки для двосторонніх стосунків. Причиною стало внесення китайських компаній до переліку спонсорів війни – Reuters.

- Перша леді України Олена Зеленська в межах візиту до Латвійської Республіки для участі в міжнародній конференції «Війна Росії проти дітей», присвяченій поверненню депортованих юних українців, зустрілася з першою леді Латвії у 2019-2023 роках Андрою Левіте та Президентом Латвії у 2019-2023 роках Егілсом Левітсом – пресслужба Президента.

- У Вірменії з 1 лютого набув чинності Римський статут, що означає офіційне приєднання країни до Міжнародного кримінального суду (МКС) – Укрінформ.

- Туреччина, коли має достатньо інформації про судна, що прямують в її порти з Криму, застосовує до них санкції, зокрема повертає їх назад, накладає штрафи. Але якщо кораблі вимикають автоматичну систему розпізнавання, то це ускладнює процес ідентифікації – заява міністерства транспорту та інфраструктури Туреччини.

- Сейм Латвії 1 лютого ухвалив у остаточному читанні поправки до Закону про спорт, які передбачають, що збірним країни буде заборонено грати проти збірних Росії чи Білорусі, якщо вони беруть участь у змаганнях під своїм прапором чи у нейтральному статусі Delfi

- За оцінками розвідки США, до нападу на американську військову базу в Йорданії причетні кілька ісламістських угруповань, не лише «Катаїб Хезболла» – Білий дім.

- Сполучені Штати Америки затвердили план серії ударів по іранських цілях на території Іраку й Сирії, що триватимуть кілька днів – CBS News.

- Сполучені Штати офіційно підтвердили, що готові відновити програму переходу Туреччини на літаки F-35, якщо вона відмовиться від російських систем протиповітряної оборони С-300 та С-400 – Джон Кірбі, координатор Ради нацбезпеки Білого дому

ВОРОГ

- Міністерство закордонних справ Росії доручило своїм дипломатам чинити тиск на російських знаменитостей та діячів культури за кордоном, які виступили проти Володимира Путіна і розв’язаної ним війни в Україні – Bloomberg.

- Колишні бойовики ПВК «Вагнер» тепер служать у російській національній гвардії, де їх об’єднали в новий і поки єдиний добровольчий корпус – британська розвідка.

- Попри масштабні міжнародні санкції Росія отримувала високотехнологічне обладнання з Тайваню, союзника США, щоби застосовувати його у військовій індустрії, зокрема, для виробництва бойових БПЛА – WP.

- Росія обманом змушує сирійців, які навіть не говорять російською, підписувати контракти з Міноборони РФ, надаючи їм натомість російські паспорти, зокрема із реєстрацією в Якутії – ЗМІ.

- Радянський районний суд Казані (РФ) у четвер продовжив до 5 квітня термін утримання під вартою журналістці Татаро-Башкирської служби Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Алсу Курмашевій, яку звинувачують у порушенні закону про «іноземних агентів» – Радіо Свобода.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-