Кулеба: Ракети Taurus нам потрібні не для нападу на Москву

Кулеба: Ракети Taurus нам потрібні не для нападу на Москву

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликає Захід перестати навіть думати про можливість перемоги Путіна і почати передавати Україні всю зброю, потрібну для відбиття агресії.

Про це глава МЗС заявив виданню Bild, передає Укрінформ.

Бесіда відбулась у вівторок невдовзі після вранішнього ракетного удару РФ по Україні. В цьому зв’язку міністр зауважив, що Росія досі має можливості завдавати таких масованих ударів, тож Україна вдячна партнерам за надані засоби ППО, зокрема системи Patriot, але їх потрібно більше.

Кулеба визнав: ситуація дуже серйозна, можливо, навіть серйозніша, ніж була на початку повномасштабного російського вторгнення майже два роки тому. Причина – дефіцит озброєнь, боєприпасів та військової техніки.

«Хоча Україна значно збільшила своє виробництво і продовжить це робити, ми все ще бачимо, що західна оборонна промисловість – тобто оборонна промисловість держав, які нам допомагають – не в змозі виробляти достатньо артилерійських боєприпасів», - зазначив глава МЗС.

Читайте також: Пентагон: Брак коштів для України заважає обслуговувати надані раніше озброєння

За його словами, кількість боєприпасів – проблема №1 від самого початку. Росія значно наростила виробництво, до того ж отримує їх із Північної Кореї, тоді як партнери України не можуть передати все, що було обіцяно, констатував Кулеба. Створення нових виробничих ліній триває надто довго, це не лише відбивається на допомозі Україні, а й підриває боєздатність власне країн Європи.

«Як би абсурдно це не звучало, виглядає так, що Північна Корея для Росії ефективніший партнер, ніж друзі, які постачають Україні артилерійські боєприпаси. Це абсурдно. І це має змінитися», – переконаний глава МЗС України.

Він закликав західних союзників припинити звинувачувати один одного в недостатньо швидкому нарощуванні виробництва: «Коли справа доходить до конкретних рішень, ми бачимо, як наші партнери іноді тонуть у нескінченних дискусіях. Але тонути нема коли, треба плисти».

Кулеба продовжує сподіватися, що Німеччина все ж таки ухвалить рішення про передачу Україні ракет Taurus.

Читайте також: Міноборони - про підсумки «Рамштайну»: Україна отримає зброю для ураження ворога в тилу

«Taurus нам потрібні не для нападу на Москву. Ракети великої дальності, які надали західні партнери, потрібні не для того, щоб атакувати Москву чи будь-яку іншу частину території Росії. Taurus нам потрібні, щоб знищити російську військову інфраструктуру за фронтом на території України», - пояснив він і додав, що переговори з цього приводу тривають.

Очільник МЗС також розповів, що його дратують дискусії про те, що в разі скорочення допомоги від партнерів, Україна буде «більш готовою до мирних переговорів» з РФ, до поступок. У цьому зв’язку він закликав припинити розмірковувати про можливість перемоги Росії.

«Люди, посадовці, особи, які приймають рішення, зацікавлені сторони повинні припинити теоретизувати ймовірність перемоги Росії. Бо Україна в такому разі була б першою жертвою», - заявив Кулеба.

Він не сумнівається: якщо Путіна не зупинити в Україні, той нападе на країну НАТО. Водночас міністр закликав бути оптимістами та зосередитися на перемозі.

Читайте також: Коаліція «Рамштайн» загалом виділила Україні понад $80 мільярдів - Пентагон

«Необхідно сконцентруватися на перемозі. Адже треба зрозуміти, що поразка коштуватиме набагато більше для всіх…Найкращий спосіб забезпечити безпеку Німеччини та інших європейських держав — це забезпечити Україну всім необхідним для перемоги над Росією та визволення українських територій», - підсумував глава МЗС України.

Як повідомлялося, за результатами чергової зустрічі у форматі «Рамштайн» Німеччина оголосила про плани передати Україні шість багатоцільових гелікоптерів Sea King Mk41.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-