Битва за Україну. День шістсот дев’яносто третій

Битва за Україну. День шістсот дев’яносто третій

Укрінформ
Голова ВРУ Стефанчук: Вибори в Україні не проводитимуться під час дії воєнного стану. Україна вперше застосувала «гібридну» ППО, знищивши «Шахед» з відстані 9 кілометрів

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот дев’яносто третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 17 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Вибори в Україні не проводитимуться під час дії правового режиму воєнного стану – Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради.

- Європейська комісія високо оцінює зусилля України з виконання всіх рекомендацій, що були необхідними для просування на шляху до членства в ЄС, і розпочинає скринінг її законодавства на відповідність до Європейського права, а також протягом кількох наступних тижнів представить Раді ЄС проєкт рамкових умов для переговорів з Україною про членство – Урсула фон дер Ляєн, президентка Європейської комісії.

- Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний візьме участь у першій зустрічі Ради Україна-НАТО у форматі командувачів збройних сил, на якій розповість про поточну ситуації на полі бою. Зустріч відбудеться 17 січня у Брюсселі, Залужний приєднається до засідання у форматі відео конференції – ЗМІ.

Всесвітній економічний форум у Давосі

Президент України:

  • провів зустріч із польським колегою Анджеєм Дудою, обговорили євроінтеграцію України та підготовку до саміту НАТО
  • зустрівся з королем Бельгії Філіпом I та бельгійським прем’єр-міністром Александром Де Кроо. Обговорено пріоритети головування Бельгії в Раді ЄС, зокрема майбутній початок переговорів про вступ України до ЄС.

Президент Зеленський

  • у відповідь на слова американського експрезидента Дональда Трампа про те, що він швидко завершить війну в Україні, поставив зустрічне запитання: що робитиме Трамп, якщо президент Росії після України не зупиниться?
  • затягування з ухваленням військової допомоги Україні – це «страшний експеримент», який може призвести до погіршення ситуації не тільки для українців, але й для західних країн.

 - Офісу Президента Андрій Єрмак зазначив, що кожен заморожений конфлікт призводить до нової війни, та наголосив, що «Росія не зупиниться за власним бажанням» – пресслужба глави держави.

- Світ має рухатися до передачі конфіскованих активів Росії Україні, а не до замороженого конфлікту – Дмитро Кулеба, глава МЗС.

- Україна почала виробляти артилерійські системи за стандартами НАТО, а випуск боєприпасів збільшила вдвічі. Вже розпочато комплектацію гібридних систем протиповітряної оборони (ППО), розширюється виробництво дронів і тепловізорів – Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості .

- Польща надає значну підтримку Україні в умовах російської агресії та закликає міжнародну спільноту не припиняти це робити і не втомлюватися від війни – Анджей Дуда, президент Польщі.

- Швеція не виключає надання Україні літаків Gripen, однак ухвалення відповідного рішення пов'язане зі вступом Королівства в НАТО – Тобіас Більстрем, міністр закордонних справ Швеції.

- Новий уряд Польщі вивчає можливості збільшити виробництво боєприпасів та військової техніки, працюючи над новим пакетом допомоги Україні – Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі.

- Партнери можуть очікувати серйозного просування України на полі бою, якщо нададуть усе необхідне для перемоги над спільним ворогом – Джон Гербст, колишній посол США в Україні, директор Євразійського центру «Атлантичної ради» у Вашингтоні.

- Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдуллахіан заперечив у Давосі постачання Іраном безпілотників та ракет Росії для подальшого їх використання проти України – The Guardian. Він стверджує, що Україна «не надала жодних доказів постачання Іраном військової техніки Росії».

- Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав до відновлення миру в Україні на основі Статуту ООН і міжнародного права та з дотриманням принципу територіальної цілісності держав – Укрінформ.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «У 2022 році ми звільнили велику частину нашої території, 50%, яку раніше окупувала Росія. У 2023 році ми відтіснили Чорноморський флот РФ з наших територіальних вод, і це дозволило нам відновити "зерновий коридор", який не залежить від Росії. 2024-й має стати роком, коли Україна скине Росію з неба. Тому що той, хто контролює небо, визначатиме, коли і як закінчиться війна».

Анджей Дуда, президент Польщі: «Під час війни це неможливо (втуп України до НАТО – ред.), але я вважаю, що Україна має отримати запрошення у НАТО, що запустить процес обговорення цього питання у національних парламентах країн-членів Альянсу. Цей процес міг би тривати, і це дуже важливо для морального духу захисників України».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Міністр з питань стратегічної промисловості Олександр Камишін заявив, що Україна вночі успішно застосувала «гібридну» ППО, знищивши «Шахед» з відстані 9 кілометрів – ЗМІ.

- Сил спецоперацій ЗСУ знищили ворожу групу, яка висунулася вночі для штурму позицій Сил оборони на Авдіївському напрямку – командування Сил спецоперацій.

- В операційній зоні ОСУВ «Таврія» минулої доби загальні втрати росіян склали 368 осіб та 29 одиниць військової техніки – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- У районі Куп'янська немає затишшя, ЗСУ ведуть активну позиційну оборону – Максим Данильчук, командир батальйону 30 окремої механізованої бригади.

- На лівому березі Дніпра в Херсонській області Сили оборони знищили радіолокаційну станцію СНАР-10 «Леопард» та дев’ять одиниць автобронетехніки російських загарбників – Сили оборони Півдня.

- Вночі російські окупанти завдали чергового авіаційного удару, застосувавши 20 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131». Силами та засобами протиповітряної оборони України 19 ударних БпЛА знищено – Повітряні сили ЗСУ.

- Британська розвідка назвала «значущою подією» знищення російського літака далекого радіолокаційного виявлення А-50 та вважає, що це змусить російське командування обмежити зону діяльності авіації – Міноборони Британії.

- У ворога немає резерву для наступу на двох-трьох напрямках – Вадим Скібіцький, представник ГУР Міноборони України.

- Станом на сьогодні Сухопутні війська ЗС Білорусі не залучались та не залучаються до війни на території України, однак білоруський напрямок є під постійним контролем Сил оборони України – Андрій Юсов, представник ГУР.

- Командування Об'єднаних сил ЗСУ закликало жителів прикордонних районів Чернігівської та Сумської областей евакуюватися заради власної безпеки, а також для того, щоб українські військові могли вести повноцінний обмін вогнем з ворогом – Сергій Наєв, командувач Об'єднаних сил ЗСУ.

- Німеччина передала черговий пакет військової допомоги Україні. Список переданого оновлено на сайті федерального уряду – Укрінформ.

***

- Вранці 17 січня російські війська завдали ракетного удару по Одеському і Білгород-Дністровському районах. Ракети поцілили по сільськогосподарських площах і агропідприємству – Сили оборони півдня України.

- Російські війська завдали удару КАБом по селу в Куп’янському районі Харківщини. Одна людина загинула, постраждали двоє дітей, в одного – травматична ампутація ноги – ОВА.

- Унаслідок атаки ворожих безпілотників в Одесі частково зруйновано фасад житлового будинку, вщент згоріли кілька автівок та пошкоджена траса теплопостачання – без тепла 60 будинків, поранення дістали троє осіб, із пошкодженого будинку евакуювали 130 мешканців – ОВА.

- Унаслідок ракетного удару по Харкову увечері 16 січня постраждали 17 осіб, двоє з них перебувають у тяжкому стані. Також пошкоджено лікарню – ОВА. Знеструмлено 43 побутових і вісім юридичних споживачів, без газу 170 абонентів.

- За попередньою оцінкою, збитки від окупації Запорізької атомної електростанції росіянами становлять 30 млрд грн, недоотримана вигода Енергоатома – понад 167 млрд грн – Енергоатом.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Питання підтримки Збройних сил України, а також продовження інтеграції до Європейського Союзу і Північноатлантичного Альянсу будуть пріоритетними у діяльності Верховної Ради впродовж 2024 року – Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради. Згодом буде призначений представник від Європейського парламенту в Україні.

- Міністри закордонних справ України Дмитро Кулеба і Бельгії Аджа Лябіб під час телефонної розмови домовилися про наступні кроки під час бельгійського головування у Раді ЄС на шляху до членства України в Євросоюзі – Укрінформ.

- Секретар РНБО Олексій Данілов обговорив з головою Бюро національної безпеки Польщі Яцеком Сєвєрою ситуацію на фронті та питання підтримки України з боку Заходу – Укрінформ.

- Міністерство внутрішніх справ України продовжує документальний проєкт до річниці авіакатастрофи у Броварах «Борт 54», в якому розповідає про усіх жертв трагедії – МВС.

- Міністерство оборони, Міністерство у справах ветеранів, Міністерство соціальної політики, Міністерство охорони здоров’я та Міністерство економіки вперше почали роботу над системним підходом до кадрової політики в Силах оборони та ветеранської політики – МОУ.

- Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин подав депутатські звернення до правоохоронних органів щодо прослуховування та прихованої зйомки працівників BIHUS.Info та погрози журналісту видання «Наші гроші» Юрію Ніколову – Укрінформ. Служба безпеки України заявила, що розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки.

- Державне бюро розслідувань оголосило нову підозру львівському бізнесмену Ігорю Гринкевичу. Бюро викрило його на оборудках із закупівлями одягу та білизни для Збройних сил України – ДБР.

- Слідчі СБУ провели обшуки у департаменті з питань цивільного захисту Львівської обласної військової адміністрації в межах кримінального провадження щодо можливої протиправної діяльності одного з постачальників засобів захисту – СБУ.

***

- Темпи експорту агропродукції «зерновим коридором» у Чорному морі майже повернулися до довоєнного рівня, а вартість страхування вантажів істотно знизилася – Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації (УАК).

- В Україні достатньо запасів вугілля, газу і ядерного палива. І це дає нам впевненість сказати, що ми пройшли половину зими і ми вистоїмо до її кінця – Герман Галущенко, міністр енергетики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Президент Франції Еммануель Макрон анонсував свій візит до України наступного місяця та пообіцяв передати ЗСУ десятки далекобійних ракет SCALP – Reuters.

- Канцлер Німеччини Олаф Шольц після телефонної розмови з президентом США Джо Байден у вівторок повідомив, що Німеччина надасть Україні військові товари на понад 7 млрд євро – ЗМІ. Німеччина у 2024 році поставить Україні нові системи протиповітряної оборони, артилерію та артилерійські боєприпаси, важку та інженерну техніку.

- Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що якщо Конгрес США не схвалить пакет допомоги Україні, запропонований президентом Джо Байденом, то це стане справжньою проблемою в умовах війни з РФ – CNBC.

- Те, як завершиться війна, під час якої Україна захищає себе та демократичні цінності, визначатиме майбутнє усього світу – Роб Бауер, голова Військового Комітету НАТО.

- Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас вважає, що Захід має посилити військову допомогу Україні для завдання рішучого удару по РФ, щоб позбавити Росію можливості загрожувати сусідам на довгі роки – ERR.

- Словацький парламент більшістю голосів 16 січня подолав вето президентки Зузани Чапутової та схвалив зміни до закону про конкуренцію, які передають повноваження на схвалення експорту зброї Міністерству оборони – Politico.

- Адміністрація США оголосила про рішення повернути воєнізованим хуситам в Ємені статус глобального терористичного угруповання через їхні атаки на цивільне судноплавство в регіоні – Державний департамент США.

- У чергах на кордонах України стоять понад дві тисячі вантажівок, блокування наразі фіксується лише на території Румунії по напрямку українських пунктів пропуску «Порубне» та «Красноїльськ» – ДПСУ.

- Турецькі банки відмовляються від роботи з російськими, побоюючись вторинних санкцій. Йдеться як про розрив кореспондентських відносин, так і про припинення обробки платежів без формального закриття договорів – ЗМІ.

- Пакистан заявив, що сусідній Іран обстріляв ракетами територію країни, що призвело до загибелі двох дітей. Кілька годин перед цим іранські державні ЗМІ повідомили, що ракети були націлені на дві бази бойовиків угруповання Джаіш аль-Адль – Reuters.

ВОРОГ

- Путін створює інформаційні умови для майбутньої ескалації проти балтійських країн. Путін робить це, ймовірно, в рамках ширшої спроби послабити НАТО – Інститут вивчення війни (ISW).

- У місті Шахти, що в Ростовській області РФ, на полімерному заводі «Авангард» стався вибух і спалахнула пожежа, постраждали щонайменше 9 людей – росЗМІ.

- Кремль проведе нову хвилю мобілізації, однак не в лютому, а вже після виборів російського президента в березні ц.р – ГУР.

- Медведєв заявив, що Росія тепер буде завжди воювати проти України − привід для нападу знайдуть і через 10, і через 50 років – ЗМІ.

- Кілька тисяч людей вийшли на акцію протесту в російському Башкортостані через засудження активіста до позбавлення волі – ОМОН застосовував сльозогінний газ та світлошумові гранати – ЗМІ.

- У районах Саратова, Ярославля і Дзержинська Ніжеґородської області РФ невідомі спалили декілька релейних шаф на залізниці та інших об’єктах, які використовуються для логістики військ РФ. Рух на вказаних залізничних ділянках центральної частини Росії був паралізований – ГУР Міноборони.

- Все більше російських компаній змінюють кіпрську юрисдикцію через санкції, що розширюються. З Кіпру, який довгий час був головною офшорною «скарбничкою» грошей російського бізнесу, пішли або планують піти щонайменше десять великих російських компаній. Серед них – TCS Group (головна компанія Тінькофф-банку), маркетплейс Ozon, рітейлер Fix Price та United Medical Group (холдингова компанія Європейського медичного центру) – Радіо Свобода.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-