Битва за Україну. День шістсот вісімдесят сьомий

Битва за Україну. День шістсот вісімдесят сьомий

Укрінформ
Урядовий законопроєкт щодо вдосконалення мобілізації, військового обліку та проходження військової служби повернуто на доопрацювання. Є докази, що 2 січня Росія вдарила по Харкову ракетами КНДР

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот вісімдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 11 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Українські слідчі отримали перші попередні докази того, що Росія могла використати ракети виробництва КНДР при обстрілі Харкова 2 січня – Андрій Костін, генеральний прокурор України.

- Сполучені Штати Америки ввели нові санкції проти Росії. Під обмеження потрапили активи Міноборони РФ – Міністерство фінансів США. Під обмеження потрапили Ашулукський полігон і Володимирський військово-дослідний комплекс.

***

Візит Президента України до Естонії

- Президент Зеленський 11 січня прибув до естонської столиці Таллінна – Естонії Маргус, міністр закордонних справ Цахкна

- Президент Зеленський 11 січня, зустрівся у Таллінні з естонським колегою Аларом Карісом – Укрінформ. Лідери держав провели спільну пресконференцію, головне:

  • Володимир Зеленський переконаний, що рівень нашої армії і бажання українських громадян стосовно членства в Альянсі свідчать про те, що Україна готова до вступу в НАТО.
  • Володимир Зеленський відзначив позицію Естонії щодо забезпечення відповідальності Росії за злочини агресії і сподівається, що Естонія ухвалить закон стосовно російських активів, і він буде дієвим.
  • Алар Каріс оголосив, що Естонія виділить Україні допомогу в розмірі 1,2 млрд євро до 2027 року.
  • Одна з найважливіших цілей України на цей рік – реалізація Формули миру, довкола якої уже об’єднались більш як 80 країн світу – Зеленський.
  • Тему перемир'я у війні Росії проти України піднімають на Заході, щоб дізнатися настрої – президент Естонії.
  • Президент Зеленський заявив, що у Росії спостерігається певний дефіцит озброєння, тому пауза у війні піде тільки на користь агресору.
  • Зеленський запевнив, що жодних розмов з Італією стосовно мирних перемовин України і РФ не було, а усі воєнні плани вирішуються в українських кабінетах.

- Міністри закордонних справ України та Естонії Дмитро Кулеба та Маргус Цахкна обговорили відновлення нашої країни за допомогою заморожених російських активів та підтримку на шляху до НАТО та Євросоюзу – Укрінформ.

- Президент Зеленський провів зустріч із прем’єр-міністром Естонії Каєю Каллас, обговорили міжнародне співробітництво і оборонну підтримку України – сайт президента.

- Президент України і премʼєр-міністр Естонії провели спільну прес-конференцію. Головне:

  • Кайя Каллас закликала інші країни грамотно перерозподілити ресурси, щоб надати їх Україні для протидії російській агресії.
  • Україна очікує від партнерів виконання рішення про мільйон артснарядів у повному обсязі – Володимир Зеленський.
  • Коли порушується питання про повернення чоловіків мобілізаційного віку з-за кордону, то йдеться не обов’язково про фронт, а й про їх роботу в Україні, сплату податків і таким чином – підтримку військових – Зеленський.

***

Візит Президента України до Латвії

- До латвійської столиці Риги з офіційним візитом прилетів Президент України Володимир Зеленський – Delfi.

- Президент Зеленський зустрівся у Ризі з президентом Латвії Едгаром Рінкевичем – Укрінформ. Головне з прес-конференції глав держав:

  • Латвія підготувала новий пакет військової допомоги для Збройних Сил України. Він включає різні види озброєнь та снаряди – президент Латвії.
  • Латвія як країна, яка очолила Коаліцію дронів у рамках «Рамштайну», допоможе Україні з виробництвом БПЛА – Едгарс Рінкевич.
  • Щоб Україна витримала цей рік, необхідно не дати Росії заморозити цю війну і підготуватися до наступного потужного наступу – Зеленський.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Європа вистоїть лише тоді, коли буде континентом єдності, а не суперечок, єдності, а не національних егоїзмів, єдності, а не конфліктуючих амбіцій. За ці два роки війни ми усі показали найвищий рівень єдності, який потрібно зберегти і надалі».

Олексій Неїжпапа, командувач Військово-морських сил України: «Севастополь для російських загарбників – це технологічний хаб, без якого неможливо утримувати флот РФ у Чорному морі, а задача ЗСУ зробити неможливим використання росіянами морських баз».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Сухопутне угруповання РФ, яке зараз воює проти України, налічує 462 тис. осіб. Окрім того, на тимчасово окупованих територіях діють 35 тис. представників Росгвардії – Вадим Скібіцький, заступник начальника ГУР Міноборони.

- На сході України російські окупаційні війська продовжують наступальні дії на Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках. Водночас Сили оборони на всіх напрямках міцно тримають оборонні рубежі та завдають ворогу значних втрат – Олександр Сирський, Командувач Сухопутних військ ЗСУ.

- Спостерігається підготовка до відновлення наступальних дій ворога на Сіверському напрямку на сході України. Для цього ворог переміщує підрозділи «шторм» та здійснює формування штурмових рот – Олександр Сирський.

- Збройні сили України тримають оборону на Авдіївському напрямку, на цій ділянці фронту – сотні одиниць підбитої російської техніки, другу добу поспіль в операційній зоні ОСУВ «Таврія» ворог активно б'є з авіації – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- На Лиманському напрямку росіяни за добу здійснили 4 авіаційні удари, застосували 16 дронів-камікадзе та здійснили 475 артобстрілів. Військові за добу взяли кількох полонених і знищили 50 одиниць техніки – Володимир Фітьо, речник командування Сухопутних військ ЗСУ.

- У Харківській області поблизу Синьківки росіяни наступають раз за разом однією і тією ж дорогою, і там вже сформувалася «стоянка» спаленої російської техніки – Володимир Фітьо, речник командування Сухопутних військ ЗСУ.

- Ймовірна передача Іраном Росії балістичних ракет може стати викликом для протиповітряної оборони України, однак наразі Повітряні сили ЗСУ не мають інформації про їх постачання – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил.

- Роботи з розмінування Чорного моря від російських мін проходитимуть у кілька етапів, а на розмінування всього району ведення бойових дій в Чорному та Азовському морях потрібні роки – Олексій Неїжпапа, Командувач Військово-морських сил України.

***

- Російські ракети влучили біля готелю в центрі Харкова, 13 постраждалих, серед них – журналіст та фотографка турецького інформаційного агентства «Анадолу» (АА), які проживали в готелі – Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА. Російські війська вдарили по готелю в Харкові цілеспрямовано, усі постраждалі є цивільними. Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич засудила ракетний обстріл Харкова військами РФ.

- У Семенівській громаді Чернігівської області російська диверсійно-розвідувальна група вбила цивільного чоловіка – Сергій Сергієнко, начальник Новгород-Сіверської РВА.

- Унаслідок підриву на залишених окупантами вибухонебезпечних предметах за час повномасштабної війни в Україні постраждали 887 людей, 227 з них – загинули – Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ.

- Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україні загинуло понад 10 200 мирних жителів, ще більш ніж 19 300 зазнали поранень – ООН.

- Чиновників окупаційних адміністрацій з тимчасово захоплених районів України везуть на пропагандистський форум у столицю країни-агресора – Центр нацспротиву.

- Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Херсонської, Харківської та Донецької областей 1 людина загинула, 6 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба разом із главою Офісу Президента Андрієм Єрмаком 29 січня зустрінуться в Ужгороді – Олег Ніколенко, речник МЗС України. Під час зустрічі обговорять  організацію зустрічі Президента Зеленського та прем’єр-міністра Угорщини Орбана.

- Уряд офіційно повідомив, що відкликав законопроєкт щодо вдосконалення мобілізації – сайт уряду. Міністр оборони Умеров сказав, що міністерство оборони готове вносити нову редакцію законопроєкту щодо вдосконалення мобілізації.

- Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков склав протокол стосовно прем’єр-міністра Дениса Шмигаля через незаконне розголошення інформації про викривача, яка стала йому відома у зв’язку з виконанням службових обов’язків – пресслужба НАЗК. Прессекретарка прем'єра Ольга Куришко сказала, що прем’єр-міністр Денис Шмигаль не розголошував жодної інформації про викривача, а подібні заяви керівника НАЗК є маніпуляцією.

- Народна депутатка Мар’яна Безугла повідомила про те, що вирішила вийти зі складу фракції та партії «Слуга народу» – Укрінформ.

- Із 11 січня 2024 року набувають чинності нові норми щодо маркування пачок тютюнових виробів – відтепер медичні попередження про шкоду куріння займатимуть 65% площі пачки цигарок, що посилить ефект антитютюнових обмежень – пресслужба МОЗ.

- Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили схему заволодіння електроенергією ПрАТ “НЕК “Укренерго” та легалізації отриманих від її продажу коштів, внаслідок чого компаніїї завдано збитків на понад 716 млн грн, чотирьом підозрюваним повідомили про підозру – НАБУ.

- Правоохоронці арештували майно сім’ї та підконтрольних кампаній львівського бізнесмена, одного з найбільших постачальників Міністерства оборони, Ігоря Гринкевича, якого підозрюють у дачі хабара слідчому ДБР – пресслужба ДБР.

- У столиці відбулося жеребкування фіналістів національного відбору на Євробачення-2024, а також презентація їхніх пісень – Укрінформ. Вже наступного тижня українці матимуть змогу визначити склад журі нацвідбору у «Дії».

***

- За підсумками 2023 року ВВП України з високою ймовірністю перетнув рівень 5%, тобто буде вищим за жовтневий прогноз Національного банку в 4,9% – Сергій Ніколайчук, заступник голови НБУ.

- Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила інвестиційну програму «Укренерго» на 2024 рік обсягом близько 4,4 млрд грн – «Укренерго».

- У 2023 році НАЕК «Енергоатом» сплатила до державного бюджету понад 21 млрд грн податкових та інших платежів – пресслужба компанії.

- Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури уклало 66 договорів на ₴3,05 мільярда на відбудову зруйнованих обʼєктів – пресслужба агенства.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Три комітети Палати представників Конгресу США, очолювані республіканцями, оприлюднили документ, у якому піддають суворій критиці адміністрацію президента Байдена за недостатню допомогу Україні та вимагають від нього рішучих дій – Укрінформ.

- Адміністрація президента США Джо Байдена підтримує законопроєкт, який дозволить конфіскувати близько $300 млрд заморожених російських активів і направити ці кошти на відбудову України – Bloomberg.

- Міністерство закордонних справ України уважно слідкує за подіями, що відбуваються останніми днями в Республіці Еквадор, і висловлює солідарність з еквадорським народом та підтримку уряду президента Даніеля Нобоа – МЗС.

- Масштаби повоєнної відбудови та модернізації України, а також її майбутнє входження до Європейського Союзу, підготовка до якого супроводжується рішучими реформами навіть в умовах боротьби проти російської агресії, створюють нові та величезні можливості для міжнародних інвесторів – Сеппо Нурмі, тимчасовий повірений у справах ЄС в Індії.

- На кордоні України та Польщі у чергах стоять 1 900 вантажівок, триває блокування напрямків трьох пунктів пропуску – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби. Час очікування фур на перетин польсько-українського кордону триває в середньому від двох до чотирьох діб.

- Голова Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреїсус заявив, що у грудні було зареєстровано близько десяти тисяч смертей від COVID-19 – ВООЗ.

- Три Чорноморські країни-члени НАТО: Румунія, Болгарія та Туреччина підписали меморандум про створення та діяльність оперативної групи протимінних заходів у Чорному морі – TRT Haber.

- Сейм Латвії у четвер в остаточному читанні ухвалив рішення, яке обумовлює процес переходу в державну власність «Будинку Москви» у Ризі – Delfi.

- Північна Корея може продати Росії нові типи тактичних керованих ракет на додаток до поставок балістичних ракет малої дальності для використання Москвою у війні проти України – Шин Вон Сік, глава Міноборони Південної Кореї.

- Президент Польщі Анджей Дуда вирішив удруге помилувати екскерівників МВС Маріуша Камінського і Мацея Вонсіка, яких було затримано й ув’язнено відповідно до рішення суду – Укрінформ.

- У Міжнародному суді ООН в Гаазі розпочалися публічні слухання за позовом Південно-Африканської Республіки (ПАР) проти Ізраїлю щодо вчинення можливого геноциду проти палестинців у Газі – Укрінформ.

- Центральна виборча комісія Грузії оголосила, що чергові парламентські вибори відбудуться 26 жовтня 2024 року. Парламентські вибори вперше відбудуться виключно за пропорційною системою. Прохідний бар'єр становитиме 5% – NewsGeorgia.

ВОРОГ

- Кремль може відновити свої зусилля з використання Придністров'я для створення нестабільності в Молдові, щоб підірвати експорт українського зерна вздовж західного узбережжя Чорного моря – ISW.

- Влада Бєлгородської області РФ стверджує, що ЗСУ за допомогою дрона-камікадзе пошкодили інфраструктурний об'єкт електропостачання в селі Тішанка Волоконівського району – росЗМІ.

- Кремль використовує міфи про Другу світову війну для проведення уявних паралелей із повномасштабним вторгненням в Україну – ISW.

- Міноборони РФ заявило, що вночі 11 січня їхня ППО нібито збила три дрони над територією Ростовської, Тульської та Калузької областей, у Воронезькій області безпілотник пошкодив будівлю – росЗМІ. У російському місті Калуга пошкоджено будівлю насосної станції.

- Росія має намір почати виробництво нової планеруючої авіабомби «Дрель» у 2024 році – росЗМІ. Про створення нової авіабомби було вперше заявлено у 2016 році. Очікується, що її практично неможливо розпізнати на радарах.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-