Напередодні великого обміну Україна отримала підтвердження щодо 500 військовополонених - Лубінець

Напередодні великого обміну Україна отримала підтвердження щодо 500 військовополонених - Лубінець

Укрінформ
Напередодні останнього великого обміну, який відбувся 3 січня, Україна отримала підтвердження через відеозаписи про перебування у полоні РФ 500 українських військових.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" сказав український омбудсмен Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

"Напередодні цього великого обміну нам вдалося домовитися про взаємне відвідування військовополонених. Я це роблю на території України, Москалькова робить це на території РФ. Нам вдалося отримати списки і фізичне підтвердження через відеозаписи щодо понад 500 військовополонених", - сказав він.

За його словами, з цієї кількості осіб про дуже багатьох людей вперше було підтверджено, що вони у полоні.

Лубінець поінформував, що 22 грудня 2023 року Україна і РФ вперше провели обмін теплими речами для військовополонених. "Це нова ініціатива з боку української сторони, росіяни на це погодилися. У присутності представників МКЧХ ми передали не просто списки військовополонених, а й теплі речі. Зараз я очікую через відеофіксацію (підтвердження того - ред.), що ці теплі речі потрапили до наших громадян, до наших військовополонених", - зазначив омбудсмен.

Відповідаючи на запитання, чи виступає тут гарантом Червоний Хрест, уповноважений Верховної Ради з прав людини розповів, що, на жаль, насправді тут гарантом ніхто не виступає. "Гарантом виступають тільки взаємні домовленості. Ми це робимо для російських військовополонених в Україні, вони це роблять на території РФ для військовополонених України", - зазначив він.

Читайте також: ЦПД спростував російський фейк про відмову України від обміну полоненими «300 на 300»

Говорячи про імовірності обміну "всіх на всіх", Лубінець сказав, що, на його думку, Україна запропонувала такі умови для росіян, які б точно привели до обміну "всіх на всіх", якби вони дійсно думали за повернення своїх людей.

"Щодо лозунгу "своих не бросаем" - так інколи я думаю, що для росіян це просто як якийсь пропагандистський ролик. Насправді, коли у роботі пропонуєш: "Давайте завтра чи післязавтра всі ваші будуть вдома", "Ми готові запропонувати перше, друге, третє" - ніколи це не приводило до якоїсь конкретної реалізації", - поінформував омбудсмен.

Уповноважений із прав людини висловив думку, що у майбутньому такий формат можливий, але точно не зараз. "Принаймні я не бачу позиції росіян, бажання росіян повернути всіх своїх з України", - сказав він.

Як повідомлялося, 3 січня Україна повернула з російського полону 230 військових і цивільних, серед них – захисники Маріуполя й острова Зміїний та полонені із Чорнобильської АЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-