В ISW проаналізували можливості військ РФ щодо наступу на Харків

В ISW проаналізували можливості військ РФ щодо наступу на Харків

Укрінформ
Загроза можливої наступальної операції РФ на Харків змушує виділяти додаткові сили і засоби для його оборони, водночас російська армія не має сил, необхідних для захоплення міста.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Аналітики посилаються на головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, який зазначив, що спостерігається збільшення чисельності та перегрупування російських військ на Харківському напрямку, ймовірно, маючи на увазі Бєлгородську область. За його словами, українські війська посилили оборонні позиції на «найбільш загрозливих» напрямках додатковими артилерійськими і танковими підрозділами.

«Заява Сирського не свідчить про неминучість можливої наступальної операції Росії проти Харкова, про яку нещодавно попереджали українські посадовці», - заявили в ISW.

Військовий оглядач Костянтин Машовець раніше повідомляв, що ворог перегруповує частини 11-го армійського корпусу (АК) та 6-ї загальновійськової армії з Куп'янського напрямку до новоствореного Північного угруповання військ. У зоні відповідальності підрозділів 6-го АК раніше були виключно наступальні операції на північний схід від Куп'янська, зокрема біля Синьківки.

При цьому, за словами Сирського, Сили оборони нещодавно покращили свої позиції біля Синьківки. Один з російських мілблогерів заявив, що війська РФ відступили на невелику відстань від Синьківки через брак живої сили, що свідчить про виведення принаймні частини підрозділів 6-го АК з цього району, вважають аналітики.

Читайте також: Україна зможе почати обмежені контрнаступальні операції наприкінці 2024 або на початку 2025 року - ISW

В ISW зазначили, неспроможність росіян захопити Синьківку протягом багатомісячного наступу ставить під сумнів їхню боєздатність, а також боєздатність Північного угруповання військ загалом.

«За оцінками ISW, потенційний майбутній російський наступ з метою захоплення Харкова буде надзвичайно амбітним заходом, що створить значні проблеми для російських військ, особливо з огляду на те, що після прибуття військової допомоги від США російські війська стикнуться з краще оснащеними українськими військами», - йдеться у звіті.

В ІSW не виключають, що сили РФ мають намір використати загрозу свого наступу на Харків, щоб розтягнути українські сили ширшою лінією фронту на сході України перед початком літнього наступу РФ.

Щодо інших напрямків, аналітики ISW вважають, що попри те, що нещодавні певні успіхи Росії на північний захід від Авдіївки спонукали українські сили відійти від деяких позицій уздовж лінії фронту, це не сприяло швидким тактичним досягненням Росії. «Російські сили навряд чи досягнуть глибшого оперативного просування в цьому районі найближчим часом», – сказано у звіті.

Читайте також: Війська РФ продовжують наступ в районі Часового Яру - ISW

Як повідомляв Укрінформ, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявляв, що ситуація на передовій загострилася, ворог активно атакує по всій лінії фронту, на деяких напрямках має тактичні успіхи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-