Безкарність Росії підживлює атмосферу страху на окупованих територіях - заступниця генсека ООН

Безкарність Росії підживлює атмосферу страху на окупованих територіях - заступниця генсека ООН

Укрінформ
В окупованих районах України, що перебувають під контролем Росії, безкарність за серйозні порушення прав людини, включаючи вбивства, зникнення і тортури, «підживлює атмосферу страху».

Про це заявила на засіданні Ради Безпеки ООН у четвер заступниця генсека з політичних питань Розмарі Дікарло, передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«На окупованих територіях громадяни України, включаючи дітей, перебувають під тиском задля отримання ними російського громадянства, оскільки новий закон (РФ - ред.) класифікує їх як іноземців у їхній власній країні без російського паспорта», – сказала Дікарло.

За її словами, в ООН також глибоко стурбовані становищем українських дітей, вивезених у Російську Федерацію, і наголошують на «необхідності їх негайного повернення до своїх сімей в Україні», додала вона.

Заступниця генсека зазначила, що від початку повномасштабного російського вторгнення управління Верховного комісара з прав людини підтвердило 29 522 жертви серед цивільного населення: 10 233 особи загинули, у тому числі 575 дітей, і 19 289 отримали поранення, зокрема 1260 дітей.

Тільки з 29 грудня по січень УВКПЛ зафіксувало 519 жертв серед цивільного населення: 19 людей загинули і 422 отримали поранення. В один день – 29 грудня – внаслідок ударів російських безпілотників і ракет по всій країні було вбито 58 цивільних осіб і 158 поранено.

«Це найбільше число жертв у 2023 році серед цивільного населення за один день», – зауважила Дікарло.

Вона також розповіла про обстріл 7 січня Покровська, внаслідок якого загинуло 11 мирних жителів, включаючи 5 дітей.

За словами Дікарло, 1,5 млн дітей піддаються ризику посттравматичного стресу та інших психічних розладів.

Останні російські атаки пошкодили або зруйнували щонайменше вісім шкіл та 10 медичних закладів, включаючи пологовий будинок. Загалом 7000 шкіл залишаються недоступними для дітей, що обмежує їхнє право на освіту.

«Ми беззастережно засуджуємо всі напади на цивільних осіб і цивільну інфраструктуру... Такі акти порушують міжнародне гуманітарне право і мають бути негайно припинені», – додала доповідачка.

Читайте також: Сім країн Радбезу ООН й Україна засудили порушення Росією та КНДР резолюцій щодо зброї

Вона також зазначила, що за опитуваннями ООН із 6,3 мільйона біженців з України в усьому світі 80% сподіваються повернутися в Україну.

За словами Дікарло, «кінця найсерйознішого збройного конфлікту в Європі з часів Другої світової війни не видно, втрати цієї безглуздої війни в смертях, руйнуваннях і дестабілізації вже катастрофічні».

Як повідомляв Укрінформ, у середу Рада Безпеки ООН на запит США обговорює порушення Росією та КНДР резолюцій Радбезу щодо поставок північнокорейської зброї в РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-