Битва за Україну. День шістсот вісімдесят п’ятий

Битва за Україну. День шістсот вісімдесят п’ятий

Укрінформ
Німецька оборонна компанія Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft будує центр з ремонту бронетехніки в Україні. Українські кібербійці позбавили інтернету частину жителів Москви у порядку «помсти за Київстар»

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот вісімдесят п'ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 9 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Хакери угрупування Blackjack, які, ймовірно, мають відношення до СБУ, зламали московського інтернет-провайдера «М9ком» й позносили його сервери. Хакери заявили, що це одна з «розминочних атак» перед більшою, що буде серйозною «помстою за Київстар» – Укрінформ з посиланням на джерело з правоохоронних органів.  Йдеться про 20 ТБ видалених даних: офіційний сайт компанії, сайти філіалів, поштовий сервер, сервіси кіберзахисту і т.д. Як наслідок – частина жителів Москви залишилася без інтернету.

- Німецька оборонна компанія Flensburger Fahrzeugbau GmbH будує на заході України ремонтний центр для відновлення військової техніки, що є на озброєння Сил оборони України – Маркус Фабер, член комітету з питань оборони Німеччини. Для України це означає величезне підвищення ефективності, оскільки відпаде необхідність у дорогому і тривалому транспортуванні за кордон, і Збройні сили зможуть навчати своїх механіків безпосередньо на місці.

- Президент Зеленський затвердив склад делегації для переговорів про гарантії безпеки для України. Очолив делегацію керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак – сайт глави держави.

- Після оприлюднення у ЗМІ інформації щодо протиправної діяльності одного з постачальників Міноборони, львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, Міністерство оборони ухвалило рішення щодо розірвання договорів – Віталій Половенко, заступник міністра оборони України. 29 грудня працівники Держбюро розслідувань затримали львівського бізнесмена, одного з найбільших постачальників Міноборони, який пропонував $500 тисяч високопосадовцю Головного слідчого управління ДБР. Кілька місяців тому Бюро порушило кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для Збройних сил України. Компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міністерству оборони одягу на понад 1,5 млрд грн.

ЦИТАТИ ДНЯ

Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Оборона від агресора є і буде для нас пріоритетом номер один. Безпека потрібна цивільним у тилу. Безпека потрібна українській економіці для відновлення та залучення інвестицій. Безпека потрібна нашій інфраструктурі».

Радослав Сікорський, глава МЗС Польщі: «Українці зараз потребують засобів для виконання своєї роботи, яку вони роблять надзвичайно добре. З кілька відсотків коштів американського оборонного бюджету українці знищили половину російської армії… Я закликаю американських законодавців прийняти відповідне законодавство, яке дозволить українцям захистити себе».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Міністр оборони Рустем Умєров разом з головнокомандувачем ЗСУ генералом Валерієм Залужним і начальником Генерального штабу генерал-лейтенантом Сергієм Шапталою відвідали позиції Сил оборони в районі Куп’янська – пресслужба Міноборони.

- Важливих успіхів у ворога на Куп'янському напрямку немає, ЗСУ знаходяться в активній обороні, переходять до атакувальних дій, тож харків'янам не варто хвилюватись щодо можливого наступу російських військ на цьому напрямку – Володимир Фітьо, речник командування Сухопутних військ ЗСУ.

- В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» авіаударів вчора не було, за три дні здались у полон майже 30 росіян. Загальні втрати росіян минулої доби склали 375 осіб та 21 одиницю військової техніки – Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія».

- Сили оборони півдня за минулу добу знищили на лівому березі Дніпра 14 окупантів, 2 російські танки і 2 БМД. Протягом доби противник здійснив 12 безуспішних атак. Підрозділи Сил оборони виконують заходи з розширення плацдарму та міцно утримують позиції – командування Сил оборони півдня.

- Безпілотники атакували нафтобазу «Орелнафтопродукт» у російському обласному центрі Орлі, 3 людини постраждало – телеграм-канал ASTRA. За даними Телеграм-канал Shot окрім нафтобази було атаковане одне підприємство «Ореленерго».

- Повітряні сили ЗСУ наразі не можуть підтвердити інформацію щодо збиття Shahed з реактивним двигуном – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил. У деяких ЗМІ пройшла інформація, що в Україні збили перший реактивний Shahed-238, який був випущений російськими окупантами. Зазначалося, що нібито цей дрон рухався зі швидкістю 500 кілометрів на годину.

- В Україні триває підготовка льотного персоналу до повноцінної роботи та обслуговування літаків F-16 – Олександр Павлюк, перший заступник міністра оборони України.

- Атака ЗСУ по російських цілях на аеродромі Саки та в Севастополі окупованого Криму свідчить про неефективність російської протиповітряної оборони у захисті ключових локацій – британська розвідка.

- Військові Нацгвардії України упродовж першого тижня 2024 року знищили 14 танків, 5 БТР і 8 БМП росіян – Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ України.

- Сили оборони спалили важку вогнеметну систему ворога «Солнцепьок» на Південному напрямку – ССО.

***

- У Києві кількість жертв російської ракетної атаки 29 грудня зросла до 33 людей. Під час демонтажу зруйнованих будівельних конструкцій на складському приміщенні в Шевченківському районі були виявлені останки ще одного загиблого. Ці дані підтвердила проведена звірка Національної поліції – КМВА.

- На деокупованій Херсонщині розміновано понад 24,5% території. Щодня Херсонщину обстежують понад 800 піротехніків, для порівняння – у березні минулого року їх було 80 – Олександр Прокудін, начальник Херсонської ОВА.

- У Хмельницькій області кількість загиблих внаслідок російського ракетного удару 8 січня зросла до 3 людей, 2 людини отримали поранення – ОВА.

- Станом на ранок 9 січня 2024 року через обстріли російських загарбників 520 дітей загинули та понад 1191 отримала поранення різного ступеня тяжкості – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент України:

  • провів засідання Ставки, де були присутні командувачі основних напрямків та операцій, детально обговорювалося забезпечення фронту снарядами і дронами;
  • провів телефонну розмову з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом, обговорили безпекову ситуацію та домовилися розпочати роботу над двосторонніми гарантіями безпеки;
  • провів телефонну розмову з президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою. Співрозмовники обговорили питання взаємодії в оборонній сфері.

- Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак провів друге засідання робочої групи, що працює над реалізацією дев’ятого пункту Української формули миру «Недопущення ескалації війни та повторення агресії». У другій зустрічі взяли участь посли та дипломатичні представники 43 країн (наживо та в режимі онлайн) – сайт глави держави.

- Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики у своєму висновку звернув увагу на те, що певні норми у проєкті закону про мобілізацію в Україні можуть містити корупційні ризики – Анастасія Радіна, голова комітету. Комітет Верховної ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів закликав доопрацювати запропонований урядом законопроєкт про мобілізацію.

- За матеріалами Бюро економічної безпеки Указом Президента України застосовані персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи щодо 5 юридичних та 5 фізичних осіб, які причетні до виготовлення російських дронів – пресслужба БЕБ.

- Національне агентство з питань запобігання корупції внесло припис прем’єр-міністрові Денису Шмигалю, за те що уряд не надав 131 постанову для проведення антикорупційної експертизи НАЗК – пресслужба агентства.

- Ситуація в енергосистемі контрольована, планові відключення не передбачаються, водночас влада готується до всіх можливих сценаріїв розвитку подій – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

- На засіданні в грудні 2023 року Нацкомісія з реабілітації за поданням Українського інституту національної пам'яті реабілітувала видатного кінорежисера, вірменина, який народився у Тбілісі та сидів у російській в’язниці за український націоналізм, Сергія Параджанова (1924-1990) – Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті. Сьогодні виповнилося 100 років від дня народження творця знаменитого фільму «Тіні забутих предків» (1965).  

- Кабінет Міністрів призначив Петра Котіна виконуючим обов‘язки голови правління АТ «НАЕК «Енергоатом» – пресслужба компанії.

- Національне агентство України з питань запобігання корупції відновило державне фінансування статутної діяльності політичної партії «Голос» – НАЗК.

- На 71 році життя помер народний артист України, співак, засновник фестивалю «Мелодія двох сердець» Віталій Білоножко – Буринська міська рада.

- Офіс генерального прокурора направив до суду обвинувальний акт щодо народного депутата Олександра Дубінського, який здійснив підробку службового документа для виїзду за кордон – ДБР.

***

- Кабінет Міністрів скасував заборону на припинення надання житлово-комунальних послуг споживачам, які мають заборгованість з їхньої оплати – постанова уряду. Мораторій на відключення зберігається лише для жителів територій, де ведуться бойові дії та тимчасово окупованих територій. Також заборонено припиняти надання комунальних послуг, якщо будинок споживача був пошкоджений внаслідок воєнних дій – але за умови інформування про такі випадки виконавця комунальної послуги.

- Асоціація міжнародних автоперевізників (АсМАП) проводить перемовини з європейськими вантажними автоперевізниками та пропонує їм альтернативне рішення замість повернення дозволів на вантажні перевезення для українців – Володимир Балін, віцепрезидент АсМАП. Асоціація уже провела переговори з угорськими перевізниками і представила їм свої пропозиції. Наступного тижня такі переговори плануються зі словацькими перевізниками.

- АТ «Укргазвидобування» у 2023 році вперше отримало понад 1 млрд кубометрів газу за рахунок 86 нових свердловин – Група Нафтогаз. Найпотужнішу свердловину запущено в квітні 2023 року, її дебіт сягає 580 тис. куб. м.

- У 2023 році вантажообіг через порти Дунаю зріс до 29 млн т, що майже у 6 разів більше у порівнянні з довоєнними показниками – Юрій Литвин, голова ДП «Адміністрація морських портів України».

- За січень – листопад 2023 року платоспроможні банки отримали 130,5 млрд грн чистого прибутку – НБУ.

- У 2023 році українці відкрили через «Дію» понад 229 тисяч нових ФОПів. Найбільше ФОП українці відкрили у сферах: ІТ, оптової торгівлі та салонів краси. Найбільше нових бізнесів зареєстрували в Києві, Дніпропетровській та Харківській областях – Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Минулого місяця відбулася таємна зустріч між Україною, її союзниками з Групи семи та невеликою групою країн Глобального Півдня, щоб заручитися їхньою підтримкою умов Києва для проведення мирних переговорів з Росією – Bloomberg.  Ця зустріч радників з питань національної безпеки, про яку раніше не розголошувалося, відбулася 16 грудня.

- Білий дім у понеділок провів зустріч з керівниками компаній венчурного капіталу, технологічної та оборонної промисловості, підтвердивши наміри розширити доступ України до передових американських технологій – Reuters.

- Президент України Володимир Зеленський може наступного тижня відвідати Швейцарію щонайменше на два дні – Tages-Anzeiger.  Український лідер розглядає можливість візиту до Берна 15 січня перед своїм виступом у Давосі на Всесвітньому економічному форумі (ВЕФ), який проходить з 15 по 19 січня.

- Угорщина дала зрозуміти, що може зняти вето на пакет допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро від ЄС за умови, що фінансування переглядатиметься щороку – Politico.

- Швеція внесе у трастовий фонд НАТО близько 5 мільйонів доларів, які будуть спрямовані на військову допомогу Україні – посольство Швеції в Україні.

- Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас пообіцяла, що її країна в наступні чотири роки продовжить надавати Україні військову допомогу в розмірі 0,25% свого внутрішнього валового продукту – ERR.

- В Італії, у місті Модена, місцева влада скасувала дозвіл на проведення виставки, організованої російськими пропагандистами, про нібито «швидке відновлення і розквіт» окупованого Маріуполя – МЗС України.

- Президент Франції Еммануель Макрон у вівторок, 9 січня, призначив Габріеля Атталя новим прем’єр-міністром країни – BFM TV. 34-річний Атталь став наймолодшим главою уряду в історії країни.

- У Міноборони США заявили, що наразі не планують виводити близько 2500 своїх військових з Іраку попри заяву Багдада минулого тижня про початок процесу виведення військової коаліції на чолі зі США з країни – Reuters.

- В Європейському Союзі бачать основним кандидатом на посаду президента Європейської ради колишнього прем’єр-міністра Італії Маріо Драгі. Також серед кандидатів – нинішні прем'єр-міністри Іспанії Педро Санчес та Данії Метте Фредеріксен – Financial Times.

- Міністр цивільної оборони Швеції Карл-Оскар Болін заявив, що громадяни мають бути готовими до початку війни – сайт уряду.

- Спікер Національної ради Словаччини Пітер Пеллегріні оголосив, що перший тур президентських виборів відбудеться 23 березня, можливий другий тур – 6 квітня – TASR.

ВОРОГ

- Міністр оборони країни-агресора Шойгу заявив, що російський військово-промисловий комплекс сформує серійну лінійку всіх типів безпілотників – від надмалих до важких ударних – росЗМІ.

- Генеральна прокуратура Росії у 2023 році видалила та заблокувала за «фейки та дискредитацію армії» понад 69 тисяч інтернет-ресурсів. Ще 128 тисяч інтернет-ресурсів були заблоковані у 2022 році – Радіо Свобода.

- Районний суд у Москві заарештував на два місяці громадянина США Роберта Вудленда, який народився в Росії, за звинуваченням у зберіганні наркотиків у великому розмірі. Відповідно затриманому загрожує до 20 років позбавлення волі – Радіо Свобода.

- Рішення режиму самопроголошеного Лукашенка не запрошувати спостерігачів Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) та Парламентської асамблеї ОБСЄ на парламентські вибори суперечить зобов'язанням, взятим на себе РБ – спільна заява керівників БДІПЛ та ПА ОБСЄ.

- Унаслідок зіткнення двох вантажних поїздів на Далекому Сході РФ з колії зійшли 14 вагонів, рух магістраллю було зупинено в обох напрямках. Немає інформації про жертв,  причина аварії встановлюється – Сіньхуа.

- У Бєлгородській області Росії організованими групами збираються вивезти дітей через те, що «переживання батьків досить великі». Наразі їх приймуть у Воронезькій, Ярославській, Калузькій та Тамбовській, Липецькій, Тульській та Пензенській областях – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Перше фото: autonews.autoua.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-