Міноборони та Посольство США започатковують спільний моніторинг озброєння - Умєров

Міноборони та Посольство США започатковують спільний моніторинг озброєння - Умєров

Укрінформ
Міноборони та Посольство США започатковують спільний моніторинг озброєння, наданого Сполученими Штатами, також запроваджується нова система обліку міжнародної військової допомоги.

Про це в колонці для Укрінформу написав міністр оборони Україн Рустем Умєров.

"Почали співробітництво з Генеральною інспекцією Міністерства оборони США. Серед її повноважень – контроль за використанням безпекової допомоги. Також Міноборони України і Посольство США започаткували спільний моніторинг озброєння, яке США надають нашій країні. Мета – надання обґрунтованих запевнень у тому, що Україна як одержувач зброї дотримується вимог, встановлених урядом США щодо передання, захисту, зберігання та використання озброєння і технологій", - написав Умєров.

Також, як додав міністр, запроваджується нова система обліку міжнародної військової допомоги, яка передбачає прозорий облік та звітність, зрозуміло окреслену спроможність, більшу глибину планування.

"Це допомагає нам створювати нові коаліції спроможностей з партнерами. З’явилася Коаліція морських сил. Велика Британія надала два мінні тральні кораблі, 23 швидкісні катери та 20 дволанкових гусеничних всюдиходів. Плануємо створення Коаліції дронів", - зазначив Умєров.

Він нагадав, що також створено міжнародну ІТ-коаліцію, мета якої захист ІТ-інфраструктури для Сил оборони. Зараз до її складу входить вісім країн: Естонія, Люксембург, Бельгія, Данія, Ісландія, Латвія, Литва, Японія. Велика Британія та Італія також оголосили про свій намір приєднатися.

Як зазначив міністр оборони, також продовжується розвиток власного ІТ. Зокрема, розгорнуто систему електронного документообігу між військовими та цивільними госпіталями, військовими частинами і ТЦК та СП, запроваджено електронну чергу на ВЛК, відтепер військовослужбовці можуть дистанційно записати на проходження медогляду гарнізонними ВЛК.

Також Міноборони започаткувало співпрацю з чотирма онлайн-платформами рекрутингу – Lobby X, work.ua, robota.ua і OLX.ua, які вже розмістили понад 1000 вакансій Сил оборони України. За грудень відгукнулись більше 10 000 охочих захищати країну.

Читайте також: У 2024 році Міноборони закупить до 1 мільйона FPV-дронів - Умєров

Триває робота по зміні застарілих процедур, зокрема над тим, щоб військові списували втрачене у бою військове майно до 1,5 мільйона гривень за спрощеною процедурою – до 3 тижнів, а не 6 місяців, як раніше.

В подальшому, як зауважив міністр оборони, в планах посилення нових міжнародних коаліцій спроможностей: ППО, безпека в Чорному морі, коаліція дронів, РЕБ та РЕР, кібербезпека, артилерія.

Стратегічною метою, як наголосив міністр оборони України, залишається повернення до кордонів 1991 року. Працюємо над цим.

Як повідомлялося, Міноборони планує нарощувати обсяг закупівель українського озброєння та створює дворівневу систему закупівель за стандартами НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-