Битва за Україну. День шістсот сімдесят третій

Битва за Україну. День шістсот сімдесят третій

Укрінформ
Президент Зеленський: Лідерство США в коаліції з понад 50 країн, які надають Україні військову допомогу, має вирішальне значення для протидії терору та агресії не лише в Україні, але й в усьому світі

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сімдесят третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 28 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Президент Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів» – сайт Президента.

- Сполучені Штати оголосили про виділення Україні пакета військової допомоги на суму $250 мільйонів, який став останнім у рамках фінансування, ухваленого цьогоріч Конгресом – Ентоні Блінкен, державний секретар США. До пакета увійшли ракети для HIMARS, артилерійські боєприпаси калібру 155 і 105 мм, протитанкові системи, а також понад 15 мільйонів патронів.

- Президент Зеленський повідомив, що у 2023 році Америка надала Україні 34 пакети військової допомоги на суму понад 24 мільярди доларів і подякував США за таку підтримку.

- Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто, обговорили зустріч Президента Зеленського з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном у найближчому майбутньому – Укрінформ.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Лідерство США в коаліції з понад пів сотні країн, які надають Україні військову допомогу, має вирішальне значення для протидії терору та агресії не лише в Україні, але й в усьому світі».

Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини: «Конституція України дозволяє обмежувати права, коли офіційно введено режим воєнного стану. З іншого боку, у законопроєкті (про мобілізацію – ред.) не можуть бути прямо порушені права, які зазначені як базові у Конституції. Під час першого аналізу я побачив, що там є деякі норми, які якраз суперечать Конституції».

Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь»: «Час від часу у росіян виникає необхідність підтягування сил саме на південний напрямок зі східного»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Вже декілька місяців, як окупанти займаються передислокацією інфраструктури Чорноморського флоту з Криму до Новоросійська. Це стосується як перебазування частини суден, так і перенесення штабної інфраструктури. Це власне мовчазне визнання з боку агресора, що ситуація в Криму для них значно погіршилася – Андрій Юсов, представник ГУР Міноборони.

- В операційній зоні ОСУВ «Таврія» близько 20 окупантів здалися в полон. Загальні втрати ворога минулої доби склали 488 осіб та 105 одиниць військової техніки –  Олександр Тарнавський,  командувач ОСУВ  «Таврія» бригадний генерал.

- У Кремлі запланували чергову потужну інформаційно-психологічну кампанію проти України: планують запустити чергову потужну інформаційно-психологічну кампанію проти вищого військово-політичного керівництва України, використовуючи тему «чергових президентських виборів» – ГУР Міноборони.

- У Мар’їнці на півночі ще знаходяться українські підрозділи, ворог продовжує обстрілювати захисників з артилерії. На Авдіївському напрямку росіяни використовують вже новітню техніку, зокрема Т-90 речник – Олександр Штупун, речник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

- Протягом 2023 року російські окупанти атакували Україну 7400 ракетами. Третину з цієї кількості становили ракети С-300 та С-400. Близько 900 штук – балістичні ракети «Іскандер-М». Ракет «Кинджал» росіяни використали вже 48 штук – СтратКом ЗСУ. Крім того, країна-агресор атакувала Україну близько 3700 російсько-іранськими дронами-камікадзе Shahed, з яких Сили оборони знищили близько 2900.

- Ворог продовжує інтенсивні наступальні дії на Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках – Володимир Фітьо, речник командування Сухопутних військ ЗСУ. На Бахмутському напрямку ворог намагається наступати у районі Часового Яру, захопити Богданівку та відновити свої позиції в районах Андріївки та Кліщіївки. На Куп’янському напрямку противник продовжує наступ на Сеньківку.

- Знищення Україною великого десантного корабля ВМС РФ «Новочеркаськ» вплине на матеріально-технічне забезпечення окупантів у Криму – британська розвідка. Знищення українськими силами російського ВДК «Новочеркаськ» збільшило до трьох кількість втрачених Росією таких кораблів, однак у Чорному морі їх залишається ще десять.

- Сили протиповітряної оборони знищили сім з восьми ударних безпілотників типу «Шахед», якими російські нацисти вночі атакували Україну – Повітряні сили ЗСУ.

***

- Правоохоронці встановили імена українських військовополонених, яких розстріляли російські окупанти у Запорізькій області, найближчим часом вони будуть відомі – Юрій Бєлоусов, керівник Департаменту протидії злочинам, скоєним в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора. Правоохоронці мають підстави вважати, що до убивства українських військовополонених причетні представники 76-ї десантної дивізії РФ, яка відома своїми воєнними злочинами, скоєними на Київщині. 82 ОДШБр у Telegram повідомила, що троє військових, відео із розстрілом яких днями з'явилося в мережі, були бійцями 82 окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ.

- Лише за минулу осінь окупанти вивезли на «оздоровлення» 10 тис. українських дітей. Їх вивозять у дитячі табори, де піддають пропаганді й нерідко взагалі не повертають додому офіційним опікунам – Центр національного спротиву.

- У Чорному морі стався підрив на ворожій морській міні цивільного судна під прапором Панами. Балкер прямував під завантаження зерном до одного з дунайських портів, двоє моряків, які отримали поранення – Сили оборони півдня України.

- В Україні станом на ранок 28 грудня внаслідок повномасштабної агресії Російської Федерації загинули 513 дітей, ще 1161 дитина дістала поранення – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський призначив голів Донецької та Рівненської обласних державних адміністрацій. На посаду голови Донецької обласної державної адміністрації призначений Вадим Філашкін, на посаду Рівненської обласної державної адміністрації – Олександр Коваль – сайт Президента.

- Міністерство закордонних справ України підбило підсумки роботи у 2023 році, який у відомстві вважають насиченим на дипломатичні звершення – МЗС. Підсумки дивись за посиланням.

- Прикордонники у 2023 році затримали близько 8 тисяч чоловіків, які намагались перетнути кордон поза пунктами пропуску, і 3 тисячі, які надали підроблені документи у пунктах пропуску – ДПСУ.

- Дніпровський суд Києва закрив справу ексберкутівців Вадима Бетлія та Олега Козачишина щодо події розгону Майдану 30 листопада 2013 року через закінчення строків давності для притягнення до відповідальності – ГО «Адвокатська дорадча група».

- Спецслужби Російської Федерації за участю підозрюваних у державній зраді громадян України готують масштабну медійну спецоперацію з дискредитації роботи Державного бюро розслідувань – ДБР.

- Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський обговорив з міністром сільського господарства та харчової промисловості Республіки Молдова Володимиром Боля питання пришвидшення транзиту української агропродукції – Мінагрополітики.

- До кінця року в належний стан буде приведено майже 7 тисяч укриттів по всій країні – це становить лише 10% загального фонду захисних споруд цивільного захисту – Олександр Камишін, міністр з питань стратегічної промисловості.

***

- Україна 12-й місяць поспіль живе без емісії зокрема завдяки активізації внутрішнього боргового ринку, який сьогодні генерує чисте фінансування – НБУ.

- У 2023 році бюджети різних рівнів через онлайн-аукціони в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі отримали понад 14 млрд гривень – пресслужба Прозорро.Продажі.

- Кабінет міністрів України виділив 8,5 млрд грн на розв’язання проблеми водопостачання для жителів південних регіонів – сайт уряду.

- Міністерство юстиції України за матеріалами Державного бюро розслідувань подало до Вищого антикорупційного суду позов про застосування санкцій у виді стягнення в дохід держави активів ТОВ «Роял Пей» у вигляд цінних паперів і грошових коштів на загальну суму понад 1,8 млрд грн – ДБР. Міністерство юстиції України подало до Вищого антикорупційного суду позов про застосування санкції у вигляді стягнення у дохід держави двох літаків російської компанії «Ільюшн Фінанс Ко.».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Союзники України поспішають узгодити план конфіскації 300 мільярдів доларів заморожених російських активів до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ − наразі США запропонували робочим групам «Групи семи» вивчити шляхи, як це зробити – Financial Times.

- Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що готується до візиту в Київ, не уточнивши, коли саме він відбудеться – телеканал TVN 24.

- Уряд Німеччини у 2024 році надасть Україні військову підтримку на суму 8 млрд євро, а також продовжить «активну кампанію» за схвалення на початку року пакету допомоги на суму 50 млрд євро на рівні Євросоюзу – Крістіан Вагнер, офіційний представник МЗС ФРН.

- Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що Росія може імітувати ініціативу переговорів, щоб виграти час у війні з Україною, однак це лише «тактичні хитрощі» – Delfi.

- У Німеччині заблоковано російських активів на суму понад 4 мільярди євро – Ноджинан Німінде-Дундаденгар, представник пресслужби Міністерства фінансів ФРН. Це заморожені гроші, економічні ресурси окремих персон, заблоковані гроші російського центробанку.

- Уряд США оголосив про запровадження санкцій проти міжнародної фінансової системи, яка сприяла матеріальному забезпеченню єменських хуситів, підтримуваних Іраном, у тому числі їхнім атакам на торговельні судна в Червоному морі – Офісу контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC).

- У Польщі продовжують блокувати кордон з Україною, в чергах очікують близько 4 тисяч вантажівок – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби. На напрямку пункту пропуску «Шегині-Медика» в чергах ще залишаються 1000 вантажівок. На кордоні зі Словаччиною в бік України на напрямку пункту пропуску «Ужгород» зранку очікували проїзду 500 вантажівок, з Угорщиною станом на ранок в бік України на напрямку пункту пропуску «Тиса» очікували проїзду 650 вантажівок, з Румунією в бік України на напрямку пункту пропуску «Порубне» очікували проїзду 900 вантажівок, додав речник.

- Парламент Молдови у другому читанні проголосував за приєднання країни до розширеної часткової угоди про створення реєстру збитків, який завдала Україні Росія – NewsMaker.

- Румунія, Болгарія та Австрія досягли «політичної угоди» щодо розширення Шенгенської зони. Болгарія і Румунія застосовуватимуть правила Шенгенської угоди на своїх повітряних і морських кордонах з березня 2024 року – АРА.

- У турецькій провінції Сакарія внаслідок ДТП постраждали дві українки, загрози їхньому життю немає – Олег Ніколенко, речник МЗС. Внаслідок масштабної ДТП, що сталася в чорноморському регіоні Туреччини, загинули 10 людей, 59 отримали поранення.

- Сполучені Штати звинуватили Росію у використанні американця Пола Вілана як «пішака» у власних політичних іграх та наголосили, що докладуть усіх зусиль для повернення свого громадянина додому – Ентоні Блінкен, державний секретар США.

- 28 грудня виповнюється п'ять років з дня незаконного затримання російською владою громадянина США Пола Вілана. Після суду за закритими дверима Пол провів роки в російській колонії.

- Кім Чен Ин на засіданні керівної Трудової партії в Пхеньяні заявив про необхідність активізувати зусилля з підготовки країни до війни, звинувативши Сполучені Штати у «безпрецедентних актах конфронтації» проти КНДР – KCNA

ВОРОГ

- Під час зустрічі в Москві в березні 2023 року Путін сказав своєму китайському колезі Сі Цзіньпіну, що Росія «буде воювати [щонайменше] п'ять років» в Україні – Nikkei Asia.

- Глава російської корпорації «Ростех» Сергій Чемезов прозвітував Путіну про збільшення виробництва танків і боєприпасів: виробництво танків за два роки війни зросло всемеро, бронетехніки – більш як у п’ять разів, а боєприпасів – аж у п’ятдесят разів – Bloomberg.

- Постійний представник Росії при міжнародних організаціях у Відні Михаїл Ульянов заявив, що Фінляндія, яка десятиліттями зберігала нейтральний статус, після вступу до НАТО стала «ворожим гравцем». В разі ескалації напруженості між Росією і НАТО першою країною, яка постраждає, буде Фінляндія – Euractiv.

- Москва погрожує Сеулу заходами у відповідь через розширення списку товарів, які Південній Кореї заборонено експортувати до Росії без спеціального дозволу – Reuters. Раніше Сеул заявив, що додасть понад 600 видів товарів, які потенційно можуть використовуватись у військових цілях, до свого експортного контрольного списку для Росії. Сеул після погроз Москви нагадав, що Росія теж повинна працювати над управлінням двосторонніми відносинами.

- Тверський суд у Москві засудив учасника «Маяковських читань» Артема Камардіна до семи років колонії за читання віршів проти нападу Росії на Україну. Другий обвинувачений у цій справі Єгор Штовба отримав п'ять із половиною років колонії – Радіо Свобода.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-