Україна шукає партнера, який зможе допомогти повертати цивільних - омбудсмен

Україна шукає партнера, який зможе допомогти повертати цивільних - омбудсмен

Ексклюзив
Укрінформ
Україна шукає партнера, який зможе не просто порушувати питання повернення жертв насильницьких зникнень, а показувати на практиці, що українська влада може повертати цивільних громадян додому.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив у інтерв'ю Укрінформу.

"Я пропрацьовую питання того, щоб повернення цивільних осіб було окремим напрямком у спілкуванні з РФ. Маю на увазі спілкування не напряму, а через посередників. Ми шукаємо партнера, який зможе на себе взяти цю відповідальність, і не просто порушувати це питання, а показувати на практиці, що ми можемо повертати цивільних громадян додому", - сказав Лубінець.

На його думку, питання повернення цивільних громадян є найбільш складним у комунікаціях з російською стороною, які проводяться в різний спосіб.

Читайте також: Лубінець не вірить зараз в обмін «всіх на всіх»

Щодо дітей, зазначив омбудсман, то можна побачити, що є міжнародна коаліція, публічні заходи, ордер на арешт на президента РФ Володимира Путіна і російську дитячу омбудсманку Марію Львову-Бєлову тощо.

"Щодо військовополонених є міжнародне гуманітарне право, Женевські конвенції, приблизно зрозумілий механізм обміну. Тобто ми розуміємо, як ми будемо їх повертати, і ми на це готові. Щодо повернення цивільних осіб – у нас немає нічого. З нами не хочуть про них спілкуватись, я маю на увазі російську сторону, – ні напряму, ні через посередників. Ми шукаємо механізми, як їх повертати", - розповів Лубінець.

Уповноважений із прав людини заявив, що РФ масово затримує цивільних громадян на тимчасово окупованій території України і порушує їхні права, і додав, що українська влада станом на зараз не бачить дієвого механізму, як це подолати.

Читайте також: МКС міг би висунути звинувачення Путіну щодо жертв насильницьких зникнень - Лубінець

"Я, до речі, бачу паралелі між ситуацією з українськими дітьми та жертвами насильницьких зникнень. Росіяни першу українську дитину, за нашими даними, депортували в 2014 році. Ви бачили реакцію світу? Ні. Світ прокинувся після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ці два ордери на арешт. Після цього в нас почали з’являтись хоч і невеликі, але результати. Принаймні з’явився шлях, як вирішити це питання", - поінформував Лубінець.

На його переконання, щодо цивільних осіб треба пройти такий же шлях.

"Ми роками кажемо, що росіяни їх затримують. Яка реакція? Практично жодної. Я дуже сподіваюсь, що коли за аналогією МКС видасть ордер на арешт (керівництва РФ – ред.) на основі незаконного затримання цивільних громадян на тимчасово окупованій території України, – світ прокинеться, і тоді знову всі країни почнуть казати, що так не можна, що це порушення, і будуть шукати механізми впливу на російську сторону", - переконаний він.

Читайте також: Дієвий посередник: Туреччина могла б допомогти з кримськими політв'язнями - Лубінець

Як повідомлялося, Лубінець заявив, що РФ через родичів жертв насильницьких зникнень намагається створити соціальну напругу в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-