Битва за Україну. День шістсот шістдесят сьомий

Битва за Україну. День шістсот шістдесят сьомий

Укрінформ
На Південному напрямку ЗСУ збили три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34. Нідерланди готуються передати Україні перші 18 винищувачів F-16

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот шістдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 22 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Уряд Нідерландів прийняв рішення підготувати перші 18 винищувачів F-16 для доставки в Україну. Передача F-16 є одним із найважливіших елементів домовленостей про військову підтримку України – Марк Рютте, прем’єр-міністр Нідерландів. Президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови подякував прем'єр-міністру Нідерландів Марку Рютте за рішення розпочати підготовку перших 18 винищувачів F-16 для передачі Україні

- Глава Білого дому Джо Байден підписав указ, який розширює повноваження адміністрації США щодо введення санкцій проти фінансових установ, які допомагають Росії ухилятися від раніше введених обмежень – сайті Білого дому.

***

Візит глави МЗС Польщі

- Новий глава МЗС Польщі в уряду Дональда Туска Радослав Сікорський прибув з візитом до України – Укрінформ.

- Глава МЗС Радослав Сікорський в межах свого першого закордонного візиту на посаді, планує представити пакет підтримки для України – Павел Вронський, речник польського МЗС.

- Пан Сікорський перебуває в Києві на запрошення глави МЗС України Дмитра Кулеби і є почесним гостем на зустрічі з нагоди Дня працівників дипломатичної служби України – Павел Вронський, речник МЗС Польщі. Сікорський вже зустрівся з найвищим керівництвом України і виступив перед українськими дипломатами. Він вже провів або проведе окремі зустрічі з Дмитром Кулебою, секретарем РНБО Олексієм Даніловим, міністром оборони Рустемом Умєровим.

- Президент Зеленський провів зустріч з міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським – ОП. Глава держави подякував за вагому підтримку України з боку Польщі у протидії повномасштабному російському вторгненню та надання прихистку українським громадянам.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Наша держава пишається своїми енергетиками, які є не лише професіоналами, а й безмежно сміливими людьми. Які працюють завжди і всюди, у свято і в будень, уночі та вдень, після обстрілів і ударів стихій – реально рятують країну. Дають змогу нашим людям жити й працювати. Дякую всім працівникам і працівницям енергетичної галузі за невтомність і результативність».

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Путін втратив Україну назавжди…. Повномасштабним вторгненням російський диктатор хотів  перешкодити руху України в НАТО та Євросоюз, але через два роки війни Україна ближча до НАТО та ЄС, ніж будь-коли».

Радослав Сікорський, глава МЗС Польщі: Україна повинна виграти у війні й до кінця десятиліття стати членом Європейського союзу у міжнародно визнаних кордонах 

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Опівдні на Південному напрямку українські захисники збили одразу три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34 – Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ.

- У Міністерстві оборони та Збройних силах України протягом листопада-грудня 2023 року запровадили ще сім стандартів НАТО. Серед них – стандарти щодо навігаційно-гідрографічної підтримки, ведення бойових дій, якості пально-мастильних матеріалів, підготовки Військово-морських сил зі зв’язку – МОУ.

- Українські безпілотники, які 22 грудня атакували російські області, влучили у ціль. Хоча російська влада повідомляла, що нібито збивала безпілотники у Московській, Брянській та Калузькій областях – джерело УП в розвідці.

- Траса М17 через Армянськ, якою ворог постачає живу силу і техніку на материкову частину України, може опинитися під дуже потужним вогневим контролем Сил оборони – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру ОК «Південь».

- На більшості напрямків на фронті захисники України відбивають атаки російських військ, на Мелітопольському напрямку – виснажують ворога, на Херсонському – намагаються розширити плацдарм – Генштаб.

- Воєнні розвідники отримали від фонду «Повернись живим» високотехнологічний безпілотний комплекс PD-2 – пресслужба ГУР Міноборони.

- На підконтрольну Україні територію вдалося повернути останки ще 66 полеглих захисників – Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

***

Атака шахідів

- У ніч на 22 грудня 2023 року російські окупанти атакували ударними  безпілотниками типу Shahed з районів Курськ, Приморсько-Ахтарськ – РФ,  Чауда – Крим, ППО знищила 24 з 28 «Шахедів» – Повітряні сили ЗСУ.

Київ і область

  • У Соломʼянському районі у трьох квартирах частково зруйновані стіни на 24-26 поверхах та ще у трьох — вибиті вікна. Постраждали двоє людей – у них забої мʼяких тканин та різані рани. Один з потерпілих госпіталізований.
  • У Дарницькому районі внаслідок падіння уламків дрона, виникла пожежа у двоповерховому приватному будинку. Без постраждалих.
  • У Голосіївському районі падіння уламка без руйнувань та постраждалих.

Миколаївщина

  • Під час атаки в Миколаївській області у Вознесенському районі дрон влучив в інфраструктурний об'єкт, спалахнула пожежа, яку ліквідовано. Люди не постраждали – ОВА.

Одещина

  • В Одеській області уламками збитого БпЛА пошкоджено зерносховище, сталося займання, яке швидко приборкали співробітники підприємства. Постраждалих не зафіксовано – Сили оборони півдня України.

***

- На тимчасово окупованій території Херсонщини в одній із громад загарбники на очах рідних вбили дитину. Це сталося 20 грудня, хлопчик десь проходив і начебто щось фотографував, дитину схопили, привели додому і застрелили – Олександр Прокудін, начальник Херсонської ОВА.

- Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської, Донецької та Дніпропетровської областей 6 людей загинуло, 13 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

  • у День працівників дипломатичної служби України привітав українських дипломатів, працівників Міністерства закордонних справ із професійним святом та окреслив зовнішньополітичні цілі держави на наступний рік.
  • підписав закон № 9111 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги – сайт президента.
  • призначив держстипендію імені Левка Лук'яненка колишньому викладачу філософії та політології Торезької філії Харківського інституту економіки ринкових відносин та менеджменту, громадському активісту Олегу Галазюку.
  • подав до Верховної Ради законопроєкт про внесення змін до закону «Про дипломатичну службу», який має зробити українську дипломатію сучаснішою та дієвішою.
  • звільнив Максима Сандигу з посади державного уповноваженого Антимонопольного комітету України, через чотири дні після призначення.

- Народні депутати з партії «Батьківщина» внесли до Верховної Ради постанову про скасування рішення про прийняття в цілому законопроєкту про легалізацію медичного канабісу – ВРУ. Тепер, щоб голові Ради його підписати, потрібно, щоб парламент перед цим провів голосування щодо постанови «Батьківщини».

- Глава Міноборони Рустем Умєров провів телефонну розмову з американським колегою Ллойдом Остіном – Укрінформ. Обговорили останні події у сфері безпеки, а також оновлення структури ЗСУ та можливості коаліції в рамках Контактної групи з питань оборони України, а також планування майбутніх зустрічей Контактної групи.

- Міністр аграрної політики Микола Сольський провів онлайн-зустріч з новим міністром сільського господарства та розвитку села Республіки Польща Чеславом Адамом Сєкєрським – Мінагрополітики. Сольський відзначив важливість розв'язання українсько-польських питань. Він підкреслив, що у 2024 році перед аграріями обох країн стоятимуть багато нових викликів і необхідно вже зараз напрацьовувати шляхи їх вирішення.

 Аптеки та аптечні пункти, розміщені у приміщенні або на території лікувальних закладів, відтепер будуть зобов’язані укласти договір з Нацслужбою здоровʼя, завдяки якому пацієнти зможуть отримувати ліки безоплатно або з певною доплатою за програмою «Доступні ліки» – рішення уряду.

- Національне агентство з питань запобігання корупції змінило підхід до перевірки декларацій державних службовців, у тому числі залучивши штучний інтелект до роботи. Всі подані декларації будуть проходити оцінку ризиків, ті декларації, які матимуть найменший показник рейтингу ризику та можуть бути перевірені автоматизовано зможуть бути перевірені за допомогою штучного інтелекту – механізму автоматизованої перевірки – НАЗК.

- Від ускладнень грипу померли двоє людей у 10 областях – МОЗ.

- Кабінет Міністрів змінив порядок забезпечення допоміжними засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення – сайт уряду.

- Верховна Рада прийняла Закон про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Корея стосовно кредитів від Фонду економічного розвитку і співробітництва (EDCF), що відкриває можливість для фінансування довгострокових інноваційних економічних проєктів та участі корейських компаній у відновленні України – Укрінформ.

- У Міністерстві культури та інформаційної політики вручили мистецькі премії лауреатам 2023 року – пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

- За зверненням уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня Українська асоціація футболу (УАФ) застосувала дисциплінарні санкції у вигляді попередження до суддів, які використовували недержавну мову під час футбольних матчів 15-го туру УПЛ – Укрінформ.

- Станом на ранок 22 грудня в Україні внаслідок несприятливої погоди залишилося без світла 403 населених пункти – Міненерго.

***

- За результатами оцінки стійкості банків лише для п’яти банків установлено вищий за мінімальний рівень нормативів достатності капіталу і лише три з них мають ризики повністю втратити капітал на горизонті трьох років – НБУ.

- На теплових електростанціях після ремонту включили 2 блоки. Наразі електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, вистачає для забезпечення енергопостачання всіх юридичних та побутових споживачів – НЕК «Укренерго».

- Пік кредитних втрат українськими банками вже минув, цьогоріч вони майже не формували відповідні резерви – Катерина Рожкова, перший заступник голови Національного банку. В роздрібному сегменті зростають незабезпечені споживчі кредити. Останнім часом активізувалось кредитування іпотеки за програмою «єОселя».

- Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, від реалізації активів банків-банкрутів в системі Прозорро.Продажі у 2023 році, залучив понад 4,8 млрд грн – пресслужба Фонду гарантування.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Уряд Японії вирішив передати Сполученим Штатам ракети для ЗРК Patriot для поповнення американських запасів – у Білому домі привітали це рішення – Джейк Салліван, радник з питань національної безпеки.

- Попри надзвичайну складність дискусій між демократами й республіканцями щодо кордону, від яких залежить ухвалення в Конгресі США подальшої підтримки України, переговори все ж просуваються вперед – Джон Гербст, директор Євразійського центру «Атлантичної ради» у Вашингтоні.

- Швейцарія доєдналась до санкцій проти РФ, які містяться у 12-му пакеті, який нещодавно ухвалив ЄС – сайт швейцарської Федеральної ради.

- Єврокомісія підписала меморандуми про порозуміння з Україною й Молдовою щодо долучення цих країн до вдосконалення та розвитку Транс'європейської транспортної мережі TEN-T – сайт Європейської Комісії.

- Китай і США поновили діалог між військовими. Начальники об’єднаних штабів двох армій генерали Лю Чженьлі та Чарльз К. Браун вперше за понад півтора року провели переговори у форматі відео конференції – оборонне відомство КНР.

- Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала повідомив, що 23 грудня оголошено днем жалоби за жертвами стрілянини у Празі – по всій країні приспустять прапори, опівдні відбудеться хвилина мовчання – Укрінформ. Міністр внутрішніх справ ЧР Віт Ракушан відкинув чутки про зв’язок молодика, який влаштував масове вбивство в центрі Праги, з Україною.

- Президент Ізраїлю Іцхак Герцог звинуватив ООН у нестачі гуманітарної допомоги для мешканців сектора Гази – The Times of Israel.

- Армія оборони Ізраїлю заявила про знищення ключової мережі тунелів угруповання ХАМАС, яка розміщувалася під площею Палестини в престижному районі міста Газа – Times of Israel.

ВОРОГ

- Росія може розірвати дипломатичні відносини зі США, якщо Вашингтон конфіскує активи РФ, заморожені через вторгнення Росії до України – Сергій Рябков, заступник глави МЗС Росії.

- Вбивство ватажка ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина, який загинув у авіакатастрофі, відбулося після двомісячної підготовки та схвалення секретарем ради національної безпеки РФ Миколою Патрушевим – WSJ. Речник Адміністрації президента РФ Дмитро Пєсков не підтвердив і не спростував версію про те, що вбити засновника групи «Вагнер» Євгена Пригожина наказав секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев, а Володимир Путін не заперечував проти такого плану.

- Путін своїм указом передав в управління Росімущества акції одного з найбільших автодилерів Росії «Рольф», 100% якого належить кіпрській Delance Ltd – росЗМІ.

- Латвійська Служба державної безпеки (VDD) у зв'язку з можливим порушенням санкцій Євросоюзу проти Росії провела кримінально-процесуальні заходи, пов’язані з «Домом Москви» в Ризі. МЗС країни-агресора вже відреагувало на дії VDD, виступивши з погрозами, що через обшуки у «Домі Москви» будуть зроблені необхідні висновки та здійснені «кроки у відповідь» – Delfi.lv.

- Втрати російських військових в Україні у 2023 році порівняно з тим, що були у 2022 році, виявилися в півтора раза більшими – Російська служба Бі-бі-сі та Медіазона разом із командою волонтерів. В оновленому поіменному списку на кінець грудня – 40 тисяч ліквідованих російських військових. З них 15520 загинули минулого року, а щонайменше 24100 – 2023-го. Найбільших втрат за весь час війни Росія зазнала взимку цього року – під час спроби наступу на Донбасі. З середини грудня до березня темп приросту втрат вдвічі перевищував середні показники 2022 року.

- Початок поставок з нового російського проєкту «Арктик СПГ 2» скрапленого природного газу буде відкладено, оскільки компанія оголосила про форс-мажор із поставками через дію санкцій США – Bloomberg.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-