Битва за Україну. День шістсот шістдесят перший

Битва за Україну. День шістсот шістдесят перший

Укрінформ
У Таганрозі пролунав вибух, росіяни підняли бойові гелікоптери. У тимчасово окупованому Донецьку, імовірно, повторно прилетіло по нафтобазі у Будьонівському районі

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот шістдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 16 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  За поточний тиждень захисникам вдалося збити 104 "Шахеди" зі 112, а надані партнерами системи ППО працюють на відмінно – Володимир Зеленський, президент України.

-  У російському Таганрозі пролунав вибух, після чого на місце здіймання диму вилетіли бойові гелікоптери -  російські Telegram-канали. За попередніми даними росіян, у Північному районі міста, на вулиці Приморській, впав безпілотник. На аеродромі "Таганрог-Центральний" дислокується 708 військово-транспортний авіаполк ПКС РФ із літаками Іл-76.

ЦИТАТИ ДНЯ

Рустем Умєров, міністр оборони: «Хочу додати про загрозу в інформаційному просторі: ворог активно працює над дискредитацією України – назовні та всередині. Ворог намагається створити штучний конфлікт всередині керівництва та створити ілюзію, ніби Україну не підтримують партнери. Прошу ретельно ставитись до інформаційної гігієни».

Борис Пісторіус, міністр оборони ФРН: «В колі союзників і партнерів обговорюється «найгірший сценарій» на тлі того, що військова ситуація в Україні стає дедалі складнішою, боєприпасів не вистачає, а республіканці у США блокують подальшу підтримку, отже Європі доведеться компенсувати брак допомоги з боку США».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Новий контрнаступ, який планує вище військове керівництво України на 2024 рік, буде таким, яким воно мало бути влітку 2023 року. Головком ЗСУ Валерій Залужний, стверджують журналісти, ніколи не був прихильником початку контрнаступу у 2023 році, оскільки не бачив шансів на успіх без достатньої підтримки з повітря - німецьке видання Welt

-  Колишній посол України в Лондоні Вадим Пристайко стверджує, що Велика Британія є однією з країн, які за умов «катастрофічного розвитку війни» в Україні можуть направити туди свої збройні сили – «Радіо Свобода».

-  Експерти британської розвідки назвали нещодавню кібератаку на компанію «Київстар» одним із найбільш руйнівних хакерських нападів з початку повномасштабної війни - Міністерство оборони Британії.

-  В окупованому росіянами Донецьку 16 грудня, було гучно. В одному з районі міста стався "приліт", а потім спалахнула пожежа - місцеві пабліки. Журналіст і блогер Денис Казанський повідомив, що обстрілу зазнала база російських загарбників.

-  Наразі ворог веде активні штурми намагаючись захопити Куп’янськ Харківської області – важливий  логістичний центр, який може стати плацдармом для наступу на захід. Ворог зараз перекидає туди резерви штурмових батальйонів, щоб компенсувати втрати - Володимир Фітьо, начальник служби зав’язків із громадськістю командування Сухопутних військ.

-  На Таврійському напрямку окупанти продовжують активні піхотні атаки та артилерійські обстріли. Загальні втрати ворога минулої доби склали 413 осіб та 19 одиниць техніки - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

-  На Мар’їнському напрямку Сили оборони стримують ворога в районах Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької. Тут українські захисники успішно відбили 13 атак – Генштаб. На Авдіївському напрямку наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат.

***

-  Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 30 із 31  ударних дронів - Генштаб

-  У Київській області влучань та пошкоджень внаслідок атаки ударними дронами критичної та цивільної інфраструктури не зафіксовано - Руслан Кравченко, очільник КОВА

***

-  В Україну вдалось повернути ще трьох дітей з Росії та тимчасово окупованих територій – Андрій Єрмак, керівник ОП. Двоє з них повернулись до мами - це діти 2008-го і 2012-го років народження, яких вдалося вивезти з ТОТ. Третя дитина перебувала на території РФ і возз'єдналася зі своєю матірʼю на території Грузії.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Президент Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, де обговорювалися, зокрема, питання фортифікаційних укріплень і виробництва зброї – вечірнє звернення президента.

-  Служба безпеки України 15 грудня оголосила в розшук патріарха Російської православної церкви Кирила (Володимира Гундяєва) – МВС. Його звинувачують за двома статтями Кримінального кодексу: посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни.

-  Україна та Румунія розв’язали багаторічний спір, пов’язаний із облаштуванням українською стороною глибоководного суднового ходу "Дунай – Чорне море" – Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів.

-  Керівник Закарпатської обласної прокуратури повідомив про підозру депутату Керецьківської сільської ради, який підірвав декілька гранат під час сесії сільради – пресслужба Офісу генпрокурора.

-  У Києві голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко і американський бізнесмен Говард Баффет взяли участь у відкритті кінологічного центру, в якому службових собак навчатимуть виявляти заборонені до перевезення у поїздах предмети – Укрзалізниця.

-  Сьогодні бригада фахівців комунального підприємства «Київблагоустрій» за допомогою техніки здійснили демонтаж конструкції пам’ятника екіпажу бронепоїзда «Таращанець», що був розташований в сквері між вул. К. Заслонова та вул. Ялтинською в Дарницькому районі столиці – Департамент територіального контролю міста Києва

***

-  "Укрзалізниця" збудувала на власних потужностях вагон-зерновоз, пристосований для перевезень так званою євроколією. Вагон призначений для перевезення зерна та інших сипких харчових вантажів і може використовувати колію як 1520 мм (поширену в Україні) та євроколію – 1435 мм – пресслужба "Укрзалізниці".

-  Міністерство сільського господарства США (USDA) оновило прогноз балансу основних сільськогосподарських культур на 2023/2024 маркетинговий рік, у якому збільшило показники виробництва та експорту української кукурудзи, а також експорту пшениці - пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу. В 2023/2024 МР показники України щодо виробництва кукурудзи збільшено на 1 млн т, до 30,5 млн т, та щодо експорту - на 1 млн т, до 21 млн т. Також міністерство прогнозує, що виробництво пшениці в Україні залишиться без змін, а експорт зросте на 0,5 млн т – до 12,5 млн т.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Сполучені Штати в межах дискусій у "Групі семи" стверджують, що існує спосіб конфіскації суверенних російських активів, який відповідає міжнародному праву, й відповідні обговорення в останні тижні зросли – Financial Times.

-  У останні дні президентської каденції Дональда Трампа дивним чином зникла папка з цілком таємною інформацією високого ступеню допуску, яка містила розвідувальні дані про втручання Росії у вибори в США в 2016 році на користь Трампа – CNN.

-  Збройні сили Литви передали Україні чергову партію військової допомоги, до якої увійшли кілька мільйонів набоїв і кілька тисяч снарядів для переносних протитанкових гранатометів малої дальності, а також близько тисячі розкладних ліжок – LRT.

-  На кордоні з Польщею на напрямках, де блокування продовжується, за інформацією польських прикордонників, станом на ранок очікують 2400 вантажівок: Шегині – 1200, Рава-Руська – 550, Краківець – 650 – ДПСУ. На словацькому кордоні, станом на ранок, в бік України на напрямку пункту пропуску «Ужгород» очікувало 450 вантажівок. Наразі припинилося блокування руху вантажних транспортних засобів, які прямують з України.

-  Розстріляного росіянами захисника України Олександра Мацієвського посмертно нагородили міжнародною відзнакою в галузі прав людини – медаллю Райнера Гільдебрандта. Церемонія відбулася у легендарному Музеї Берлінського муру «Чекпойнт Чарлі» - Укрінформ.

-  Мер Києва Віталій Кличко запропонував лондонському колезі Садіку Кану передати Україні частину автомобілів, які підлягають утилізації, для подальшого їх використання у зоні бойових дій, проте йому відмовили - The Telegraph

-  Прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо вважає, що уряд має розробити системне рішення проблеми напливу шукачів притулку на кордоні з РФ та назвав наявну ситуацію гібридною атакою проти його країни - Yle.

-  Троє ізраїльських заручників були вбиті у п'ятницю військовими Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) в Газі, вони були без сорочок та розмахували білим прапором, коли в них почали стріляти - CNN.

-  Агент ізраїльської розвідувальної служби «Моссад» був страчений у суботу в південно-східній іранській провінції Систан і Белуджистан - Reuters із посиланням на іранську агенцію IRNA.

-  У віці 86 років помер емір Кувейту Наваф аль-Ахмед аль-Джабер ас-Сабах. Причину смерті не називають - місцеве телебачення Al Jazeera/

ВОРОГ

-  Так звана "ініціативна група виборців" підтримала кандидатуру Путіна як самовисуванця на майбутніх виборах президента Росії в березні 2024 року – росЗМІ.

-  Російський Центробанк через значний інфляційний тиск знову підвищив ключову ставку на 100 базових пунктів - до 16% річних - Радіо Свобода. В російському ЦБ попередили, що «прийматимуть подальші рішення щодо ключової ставки з урахуванням фактичної та очікуваної динаміки інфляції, розвитку економіки, внутрішніх та зовнішніх ризиків».

-  У Росії заявляють про атаку нібито українських безпілотників на гірничо-збагачувальний комбінат і вокзал у Курській області - російські ТГ-канали. У Железногірському районі безпілотники пошкодили лінію електропередачі, яка живить один із об'єктів Михайлівського ГЗК. Удару також було завдано в районі залізничного вокзалу міста Дмитрієва - пошкоджена компресорна станція.У селі Крупець Дмитриївського району зафіксовані нібито три "прильоти".

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-