Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Міноборони в 2023 році: Оборонна політика та інтеграція в НАТО, військова освіта, військові технології, розмінування

Міноборони в 2023 році: Оборонна політика та інтеграція в НАТО, військова освіта, військові технології, розмінування

Блоги
Укрінформ
Про кілька з багатьох напрямів діяльності Міноборони в 2023 році

Грудень – доба підсумків. Оскільки зараз у нас немає сектору, важливішого за Оборону, вважаю Міністерство оборони України має відкрито звітувати про свою роботу перед військовослужбовцями, цивільними громадянами і партнерами, що нас підтримують.

Перш за все, дякую Президентові, Урядові і Міністру за надану довіру. Дякую команді, яка разом зі мною щоденно робить усе, аби її виправдати.

У сферу моєї відповідальності входять, зокрема, питання оборонної політики, інтеграції в НАТО, військова освіта, гуманітарне розмінування, екологічна політика, військові технології.

Кожний напрям – складна і багатоскладова робота, яка часто не дає швидких результатів. Ми реформуємо Збройні Сили, адаптуємо їх до викликів сучасності, нарощуємо наші оборонні спроможності на майбутнє. Хочу озвучити деякі проміжні результати і те, над чим працювали впродовж цього року і останніх 100 днів зокрема.

ВІЙСЬКОВА ОСВІТА. Оборона держави – це перш за все люди, які хочуть її боронити і мають для того необхідні компетенції і технічні засоби. Останні два роки показали: нам потрібні високопрофесійні командири, здатні вести за собою воїнів в умовах сучасної війни.

Для цього розроблено Стратегію менеджменту військової освіти. Ми формуємо нову парадигму і впроваджуємо сучасні процеси менеджменту в системі військової освіти для ефективного управління людськими та матеріальними ресурсами, надання якісних освітніх послуг. Достатня для оборони держави кількість мотивованого і добре навченого персоналу – задача, яку вирішує саме військова освіта.

Посилюємо міжнародну освітню взаємодію. Національний університет оборони України підписав угоди про партнерство з норвезькими (науковий проєкт «Total Defence») та шведськими (проєкт «SLP for UKRAINE») колегами.

На базі НУОУ вперше проведено Курс стратегічного управління вищого рівня та державної політики L-5. Навчання пройшов керівний склад структурних підрозділів Міноборони, Генштабу, керівники інших органів і структур, відповідальних за захист держави. Цей курс – важливий крок до повної взаємосумісності з НАТО. Адже йдеться про впровадження нового, найвищого та найвимогливішого рівня професійної підготовки для управління сектором безпеки та оборони.

Також у межах посилення власних спроможностей в галузі військової освіти створено інфраструктуру (професійна відеостудія) для суттєвого розширення інтерактивних форм навчання, обміну знаннями та досвідом. Відтепер є можливість формувати онлайн-, відео, підкасти та курси для підвищення професійного рівня у Силах оборони.

FUTURE FORCE І СПІВРОБІТНИЦТВО З НАТО. Завершуємо опрацювання Стратегії розвитку української армії майбутнього Future Force. Над документом з нами працюють фахівці Міжнародного секретаріату НАТО та країн-партнерів, зокрема, США і Великої Британії.

На цей час визначено основні вимоги до побудови перспективної моделі Збройних Сил України, які узгоджено з профільними експертами Міжнародного секретаріату НАТО.

Розроблено та схвалено Концепцію розроблення Дорожньої карти взаємосумісності з НАТО, в основу якої закладено адаптований підхід, унікальний для України, який спирається, як на процес оборонного планування НАТО, так і на інструменти партнерства Альянсу. Нове озброєння, підготовка за технологіями та процедурами, що дозволять підвищити ефективність та живучість під час виконання завдань на полі бою тощо.

Завершили імплементацію першого етапу Концепції розроблення Дорожньої карти взаємосумісності з НАТО (співставлення каталогів спроможностей НАТО та України) і приступили до її другого етапу – огляду взаємосумісності з НАТО.

Наразі впроваджуємо 4 військових стандарти НАТО з питань захисту довкілля та навколишнього природного середовища. Адаптуємо діяльність ЗСУ до вимог НАТО.

Ми обстежили 74 об'єкти Міноборони, на яких зафіксовано випадки нанесення шкоди довкіллю внаслідок збройної агресії РФ. Збитки перевищують 312 млрд грн. Визначили ті об’єкти, де ліквідувати забруднення необхідно у першочерговому порядку. Подали до Верховної Ради України наші пропозиції щодо оновлення і вдосконалення законодавства в сфері екологічної безпеки на об’єктах Міноборони та ЗСУ.

ГУМАНІТАРНЕ РОЗМІНУВАННЯ. Як координатор Національного органу з питань протимінної діяльності, нарощуємо національні спроможності в галузі розмінування. Працюємо над покращенням координації заходів з гуманітарного розмінування на національному рівні. Від початку повномасштабного вторгнення групами розмінування уповноважених підрозділів ЦОВВ вже очищено від вибухонебезпечних предметів 2 610 км2 територій, 68,4 км2 акваторій/водойм, 8 463 км автомобільних доріг, 8 694 км ліній електропередач, 3 087 км залізничних колій, 650 км трубопроводів. Окрім цього, до заходів розмінування залучені 5 операторів протимінної діяльності, ще 10 проводять нетехнічне обстеження території. Разом це 216 груп та понад 1300 фахівців.

Для подальших робіт вже визначили та ідентифікували майже 25,8 тисяч гектарів територій, потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами.

Усвідомлюючи, що тільки на очищенні території повернуться люди, бізнес, робота і нормальне життя, ми пришвидшуємо якість та швидкість робіт. Додатково сформовано 10 батальйонів та 3 роти розмінування. Затверджено План гуманітарного розмінування деокупованих територій на 2024 рік. В ньому чітко визначені території і послідовність робіт.

Розвиваємо Українсько-Литовську ініціативу з формування Коаліції розмінування деокупованих територій України. Працюємо спільно з Офісом президента, Міністерством закордонних справ, нашими міжнародними друзями і партнерами.

Особливо хочу відзначити співпрацю з Литвою в цьому напрямку. Вона охоплює професійну освіту, соціальну адаптацію та повернення до активної служби ветеранів та інші важливі завдання.

ВІЙСЬКОВІ ТЕХНОЛОГІЇ. Активно готуємося до отримання нових зразків авіаційної техніки. Вже маємо Сертифікат визнання НАТО з питань льотної придатності. Досягли прогресу в цьому питанні також на рівні двосторонньої співпраці з країнами-партнерами в Альянсі, зокрема з Головним управлінням та Управлінням військової авіації Міністерства оборони Чеської Республіки.

Військові технології залишаються одним з основних пріоритетів. Без них важко здолати противника, який має кількісну перевагу в особовому складі та техніці.

У системі Міністерства оборони створено структури, що відповідають за розвиток сучасних систем протиповітряної оборони, радіоелектронної боротьби та БпЛА для України.

Схвалено сім організацій з навчання пілотів, інструкторів та екзаменаторів для галузі безпілотної авіації. Вже підготовлено 36 інструкторів, 9 екзаменаторів та більше 500 зовнішніх пілотів БпАК.

Робота триває. Відбиваючи повномасштабну агресію, ми розбудовуємо сучасний Сектор оборони, здатний адекватно відповідати усім можливим викликам. Наостанок хочу подякувати Силам Оборони України за ще один рік мужності і незламності. І запевнити всіх громадян у тому, що вище військово-політичне керівництво робить усе для зміцнення нашої обороноздатності. Ворог це відчуває і надалі відчуватиме ще дужче.

Олександр Павлюк, перший заступник міністра оборони

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-