Підготовка техперсоналу для роботи з F-16 може бути довшою за навчання льотчиків – експерт

Підготовка техперсоналу для роботи з F-16 може бути довшою за навчання льотчиків – експерт

Укрінформ
Курс підготовки технічного персоналу для роботи з F-16 може бути навіть довшим, ніж підготовка льотного складу.

Таку думку висловив військовий експерт, полковник запасу ВМС ЗСУ Владислав Селезньов у ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

"Якщо говорити про F-16, то, наприклад, на одного пілота, який буде керувати цією бойовою машиною, потрібно щонайменше 10 осіб персоналу, які будуть обслуговувати літак і проводити відповідні регламентні роботи. І рівень обізнаності цих фахівців має бути досконалим... Тож курс підготовки саме технічного персоналу може бути навіть довшим, ніж підготовка льотного складу", - наголосив експерт.

Водночас він назвав серйозною проблемою під час навчання військових за кордоном мовний бар'єр. "Для того, щоб українські військові чимскоріше адаптувалися до умов, норм і алгоритмів, які визнані в країнах НАТО, треба знати англійську мову. З цим у нас проблеми. З цими проблемами зараз стикаються наші пілоти, які займаються за програмою пілотування F-16. На жаль, попри те, що Міноборони багато років декларувало інтенсифікацію процесу щодо вивчення іноземних мов, серйозних результатів поки немає. А це значить, що працюють перекладачі під час підготовки. А такий процес призводить до зволікання і відповідного рівня засвоєння матеріалу", - констатував Селезньов.

За його словами, результати на полі бою напряму залежать від інтенсивності, термінів та змістовності програм підготовки. Тож будь-яка програма "має містити не лише наукові обґрунтування щодо термінів її проведення, а й враховувати всі фактори, зокрема людський", додав він.

Коментуючи нагальність трансформації системи військової освіти, Селезньов зауважив, що "рудиментів часів Радянського Союзу, в тому числі у вищій військовій школі, ще чимало".

"І це насправді проблема. Справа в тому, що військова освіта, тим більше вища, - це така собі каста, з якою стикається чимало посадових осіб, особливо офіцерського складу. І, на жаль, ця кастовість і існування цієї системи підготовки кадрів, заважає трансформації української армії, заважає повному переходу української військової освіти на стандарти НАТО", - констатував експерт.

Він наголосив, що Україна за кількісним складом набагато менша за країну-агресорку. "А це значить, що ми маємо використовувати сучасні практики і алгоритми в питаннях підготовки нашого військового персоналу – починаючи від рядового складу і закінчуючи старшим чи вищим офіцерським складом. Для цього має відбуватися трансформація, яка відповідатиме сучасним реаліям", - наголосив полковник запасу.

Читайте також: Перші F-16 Україна отримає у 2024 році, але все залежить від навчань пілотів - Зеленський

Як повідомлялося, раніше Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що розвиток військової освіти є пріоритетом для влади на найближчі роки.

Фото: Defensie.nl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-