Битва за Україну. День шістсот сорок третій

Битва за Україну. День шістсот сорок третій

Укрінформ
У Брюсселі проходить засідання глав МЗС країн НАТО. Альянс підтвердить довгострокову підтримку України. Коломойського залишили під вартою до 26 січня 2024 року

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сорок третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 28 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Президент Зеленський підписав закон про державний бюджет на 2024 рік – сайт парламенту. У держбюджеті наступного року закладено 1,768 трлн гривень доходів та 3,309 трлн гривень видатків; прогноз ВВП на рівні 4,6%, прогноз щодо інфляції – 9,7%.

- У столиці Бельгії у вівторок розпочалося дводенне засідання міністрів закордонних справ країн НАТО, у ході якого Альянс, зокрема, підтвердить довгострокову підтримку України – Укрінформ. Основними темами зустрічі стануть війна РФ проти України, бойові дії в секторі Гази та погіршення безпекової ситуації на Близькому Сході загалом, а також зростання стратегічної конкуренції та виклики з боку Китаю.

На зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО у Брюсселі

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, коментуючи війну в Україні, заявив, що потрібно готуватися до посилення бойових дій і ракетних атак РФ. Він закликав усіх союзників дотримуватися взятих на себе раніше зобов’язань і продовжити надавати допомогу Києву.
  • Захід не почне розглядати Росію як безпосередню загрозу, доки не отримає від Путіна свій Перл-Харбор (руйнівний напад Японії на базу США у грудні 1941 р. РЕД.) – Габріелюс Ландсбергіс, глава МЗС Литви.
  • Німеччина не просто продовжуватиме військову підтримку України, але збільшуватиме її – Анналена Бербок, міністерка закордонних справ ФРН.
  • У НАТО є озброєння для того, щоб забезпечити Україні технологічний прорив у війні, однак західні союзники продають його третім країнам – Габріелюс Ландсбергіс, глава МЗС Литви.
  • Франція підтримує вступ України до Північноатлантичного альянсу та вважає успішними двосторонні безпекові переговори, які можуть завершитись вже цього року – Катрін Колонна, міністерка Європи та закордонних справ Франції.
  • Європейські країни-учасники НАТО та Канада надають майже 50% військової підтримки, яку отримує Україна для відбиття російської агресії Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО.
  • Державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив непохитну підтримку України в боротьбі з російською агресією і вітав звільнення заручників у Газі – Укрінформ.
  • Російські удари по портах України у Чорному морі та на Дунаї призводять до інцидентів на території Румунії, країни-члена НАТО, а тому Альянсу треба вживати заходи – Лумініца Одобеску, міністерка закордонних справ Румунії.

Держсекретар США Ентоні Блінкен на полях зустрічі глав МЗС країн НАТО

  •  поговорив з турецьким колегою Хаканом Фіданом та, серед іншого, порушив питання про завершення вступу Швеції у НАТО – Держдеп США.
  • провів зустріч з міністром закордонних справ Норвегії Еспеном Бартом Ейде. Сторони обговорили додаткові заходи підтримки України – Держдеп США.

- Глава МЗС України Дмитро Кулеба, виступаючи в Європарламенті в Брюсселі на конференції «Справедливість і відповідальність за війну Росії проти України. Рекомендації та шлях вперед», наголосив, що потрібно відкласти всі політичні та правові розбіжності та створити повноцінний Спеціальний трибунал за злочин агресії РФ проти України – УНН.

Спільна пресконференція Високого представника ЄС Жозепа Борреля з главою МЗС України Дмитром Кулебою у Брюсселі. Основні тези:

  • Жозеп Боррель заявив, що представник Європейської служби зовнішніх справ наступного тижня відвідає Київ для представлення напрацювань з надання Україні довгострокових безпекових зобов’язань з боку Євросоюзу – Укрінформ.
  • Жозеп Боррель поїде на зустріч ОБСЄ в Скоп’є, яку через приїзд Лаврова бойкотують Кулеба та балтійські міністри – «Європейська правда». Окремо зустрічатися з головою МЗС Росії Сергієм Лавровим на полях засідання ОБСЄ він не планує.
  • Глава МЗС України Дмитро Кулеба вважає за необхідне створити спільний європейський оборонний простір із скоординованою політикою оборонних галузей і переконуватиме в цьому учасників першого засідання Ради Україна-НАТО – Укрінформ.
  • Серед країн-членів Євросоюзу не спостерігається жодних ознак так званої втоми від війни в Україні – Жозеп Боррель, Високий представник ЄС. Всі визнають успіхи українців, як, наприклад, відновлення роботи «зернового коридору» у Чорному морі, про які чомусь не говорять. І це тому, що зосереджуються на лише на контрнаступі.
  • До 12-го пакету санкцій ЄС, який готують, включено важливий елемент – заходи, спрямовані на придушення здатності РФ виробляти ракети і безпілотники – Дмитро Кулеба, глава МЗС України.

- Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба бойкотуватиме міністерське засідання ОБСЄ 30 листопада – 1 грудня в м. Скоп'є у зв’язку з присутністю на ньому глави МЗС Росії Сергія Лаврова – Олег Ніколенко, речник МЗС. Разом з главою МЗС України міністри закордонних справ Латвії, Литви та Естонії бойкотуватимуть міністерське засідання ОБСЄ.

***

Європейська комісія

  • схвалила пропозицію щодо заборони на продаж російських алмазів. Найближчим часом документ може бути направлений на розгляд усім країнам-членам Євросоюзу – AFP.
  • оголосила пропозицію продовжити в Євросоюзі заходи надзвичайної ситуації в енергетиці на один рік – Інтерфакс-Україна.

- Рада ЄС ухвалила рішення про виділення додаткових коштів на навчання українських військовий у рамках тренувальної місії ЄС – Українська правда. Фінансування зросте на 194 млн євро до загальної суми 255 млн євро.

НЕГОДА В УКРАЇНІ

- В Україні через негоду загинули 10 людей, ще 23 людини, серед яких є діти, постраждали – Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ.

- В Україні через негоду перекритий рух транспорту на 8 автомобільних дорогах, без електропостачання залишаються 572 населені пункти в 10 областях – ДСНС.

- Ускладнений рух на Кольчинському підйомі – це передгірна частина міжнародної траси Київ-Чоп із закарпатського боку – Наталя Турчак, в.о. начальника Служби відновлення та інфраструктури в Закарпатській області.

- У середу, 29 листопада, в Україні очікується ускладнення погодних умов: сніг, дощ, налипання мокрого снігу, на дорогах ожеледиця – Український гідрометцентр. На високогір’ї Iвано-Франкiвської та східної частини Закарпатської областей очікується значна сніголавинна небезпека (3 рівень).

- Енергетики відновили електропостачання 223,5 тис. споживачів у Київській, Одеській та Донецькій областях, що були знеструмлені через негоду – ДТЕК.

- У тимчасово окупованому Криму близько 200 тисяч людей досі залишаються без світла після шторму, що накрив Кримський півострів – «Крим.Реалії». У тимчасово окупованому Криму знову оголосили штормове попередження.

ЦИТАТИ ДНЯ

Джеймс О’Браєн, помічник секретаря Бюро зі справ Європи та Євразії, посол США: «Місце України – в НАТО, і ми дуже задоволені, що ця перша зустріч Ради НАТО-Україна (на рівні міністрів закордонних справ – ред.) дозволить Україні зайняти своє місце за столом у належному алфавітному порядку як повноправному учаснику цього форуму. Ми сподіваємося, що у майбутньому вітатимемо Україну як повноправного члена».

Роберта Мецола, президентка Європарламенту: «Ми розуміємо, що Україні потрібна ця макрофінаносова допомога. Я не почула ще від жодного прем’єр-міністра країн ЄС жодного заперечення проти цієї частини домовленостей (фінансової). Тож я гадаю, що все буде гаразд».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Українські прикордонники підняли український прапор у пункті пропуску «Бударки» на кордоні з РФ у Харківській області – офіційний телеграм-канал ДПСУ.

- Дві доби поспіль на Авдіївському напрямку фіксується зменшення кількості застосування росіянами дронів-камікадзе, проте ворог продовжує скидати керовані авіабомби. Безуспішними були наступальні дії росіян східніше Новобахмутівки, північно-східніше Бердичів, в районах Авдіївки, Опитного, Сєверного та південніше Тоненького, відбито 23 атаки. Загальні втрати ворога склали 374 особи – генерал Олександр Тарнавський. 

- Ворог веде наступ на шести напрямках у районі Авдіївки. Окупанти просунули лінію фронту на 2 км – ISW. Тривають важкі бої поблизу Авдіївського коксохімічного заводу на північному сході Авдіївки та промислової зони на південний схід від Авдіївки.

- Захисники України знищили пункт дислокації особового складу російських окупантів на Лиманському напрямку. Результативну роботу виконали прикордонники бригади Гвардії наступу «Сталевий кордон» – Держприкордонслужба.

- СБУ оголосила підозру російському генерал-лейтенанту Сергію Кобилашу – командувачу дальньої авіації військово-повітряних сил РФ, причетному до воєнних злочинів – СБУ. Встановлено, що саме Кобилаш віддав наказ на здійснення 28 квітня ц.р. ракетних ударів по житловому багатоповерховому будинку й автостоянці в Умані Черкаської області, через які загинули 23 місцеві жителі, зокрема шестеро дітей, ще дев'ятеро людей дістали травми. Одна особа досі вважається зниклою безвісти.

- ГУР підтвердило замах на  дружину очільника української розвідки Кирила Буданова. Її отруїли важкими металами – ГУР Міноборони.

***

- Зранку ворог вдарив ракетою «Іскандер» по території одного з підприємств Запоріжжя. Пошкоджень зазнали 7 багатоповерхових будинків. Відомо про одну поранену людину –  Юрій Малашко, начальник Запорізької ОВА.

- Росіяни зранку вдарили по Нікополю. Снаряд влучив по багатоповерховому будинку. Загинув чоловік, ще двоє людей дістали поранення – Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА.

- На Сумщині окупанти з артилерії обстріляли цивільну інфраструктуру, 3 людини загинули, зокрема дитина, та ще 3 зазнали поранень – Сумська обласна прокуратура.

- Ворог обстріляв Торецьк Бахмутського району. З-під завалів врятували чотирьох осіб – ГУ ДСНС в Донецькій області.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Шевченківський райсуд залишив Ігоря Коломойського під вартою до 26 січня 2024 року  з альтернативою застави у розмірі 3 млрд 712 тис. грн – Укрінформ.

- Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду підтвердила рішення судді Олега Ткаченка, який у вересні відмовив прокурорам САП в арешті активів Ігоря Коломойського – Ліга.Новини.

Кабінет міністрів України

  • дозволив за погодженням з Міністерством оборони виділяти гроші зі спеціального рахунка для збору коштів на підтримку Збройних Сил, відкритого в Національному банку в рамках United24, на першочергові потреби військових частин ЗСУ та інших військових формувань  – Ліга.Новини;
  • затвердив концепцію програми модернізації державних і комунальних підприємств-виробників теплової енергії до 2030 року – Денис Шмигаль,  прем'єр-міністр.

- Комісія з європейської та євроатлантичної інтеграції схвалила проєкт адаптованої Річної національної програми (РНП) на 2024 рік, який завтра представлять в Брюсселі, – документа, який визначає критерії відповідності України членству в НАТО – Урядовий портал.

- Схвалені Радою в першому читанні законопроєкти, які просуваються як захід для зменшення нелегального експорту аграрної продукції з України, створюють реальні ризики для сумлінних експортерів, ставлячи їх у важкі та несприятливі умови – Американська торгова палата в Україні.

- Державне агентство резерву України напередодні набрання чинності закону «Про державні резерви» відпрацьовує новий формат здійснення закупівель та оновлення запасів – пресслужба Держрезерву.

- У столичному Олімпійському домі відбулося перше засідання новоствореної комісії НОК України з кіберспорту за  участю президента НОК України Вадима Гутцайта – Укрінформ.

- З 25 листопада по 10 грудня відбувається щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства» – Центр громадського здоров'я МОЗ України. Генасамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

- Від початку наступного місяця пілотний проєкт щодо забезпечення прозорих іспитів на водійські права пошириться на всю територію України – пресслужба Головного сервісного центру МВС.

- 28 листопада у Скарбниці на території Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» відбулася презентація окремих артефактів з колекції «Крим: золото й таємниці Чорного моря» – Ростислав Карандєєв, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики.

- Національна премія імені Тараса Шевченка оголосила список творів, допущених до ІІ туру 2024 року – сайт премії.

- Географічним об'єктам у Криму повернуть назви кримськотатарською мовою – Мінреінтеграції.

***

- ВАКС обрав запобіжний захід колишньому директору державного підприємства, що підпорядковано Держспецзв’язку, який є підозрюваним у справі щодо заволодіння державними коштами у сумі понад 62 млн грн – САП.

- Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді арешту народному депутату, викритому на наданні неправомірної вигоди віцепрем'єр-міністру з відновлення – міністру розвитку громад, територій та інфраструктури та голові Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури з альтернативою внесення 40,260 млн грн застави та покладенням процесуальних обов’язків у разі її внесення – САП.

- Гендиректору підрозділу держпідприємства НАЕК «Енергоатом», який підозрюється у завданні майже 100 млн грн збитків державі при будівництві сховища відпрацьованого ядерного палива, суд обрав запобіжний захід – застава у розмірі 7 млн грн – САП.

***

- Станом на 28 листопада в енергосистемі України відсутній дефіцит. НЕК «Укренерго» не очікує дефіциту найближчими днями –  Володимир Кудрицький, голова правління Укренерго.

- Українські атомні електростанції отримуватимуть збагачений уран від британської компанії Urenco до 2035 року – НАЕК «Енергоатом».

- Мінфін розмістив ОВДП на 6,5 мільярда – Мінфін.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук упродовж 27-30 листопада перебуває з робочим візитом у Брюсселі – пресслужба Апарату ВРУ. 

Під час візиту Руслана Стефанчука до Брюсселя

  • Верховна Рада України і Європейський парламент підписали меморандум про взаєморозуміння, внаслідок чого в Києві з'явиться офіс європейського законодавчого органу  – Укрінформ.
  • Український парламент має наміри відкрити офіс у Європарламенті. Це ексклюзивний підхід саме щодо України – Руслан Стефанчук.

- Європейський інвестиційний банк відкрив регіональний хаб у Києві в рамках проєкту EU for Ukraine Fund – пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

- Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) зробить перший внесок до Фонду підтримки енергетики України у розмірі 25 млн доларів – Міненерго.

Розпочався перший раунд консультацій з Італійською Республікою щодо укладення двосторонньої угоди про безпекові гарантії, як це передбачено Спільною декларацією G7 про підтримку України – пресслужба Офісу Президента.

- США ведуть перемовини щодо купівлі 75 000 артилерійських снарядів із запасів Збройних сил Греції в рамках зусиль із поповнення боєприпасів України  – Ekathimerini.

- У столиці Литви Вільнюсі розпочинається чотириденна міжнародна конференція високого рівня, присвячена екологічному відновленню України – Укрінформ.

Пов’язані з війною екологічні наслідки для країн ЄС, зокрема в Чорноморському регіоні, важко оцінити, але необхідно якісно довести провину Росії у злочинах проти довкілля – Віргініюс Сінкевічюс, єврокомісар з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства.

Про ситуацію на польському кордоні

  • Міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик в останній день свого перебування на цій посаді звернувся з листом до Віце-прем'єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова з пропозиціями Варшави щодо розв’язання кризи на кордоні – міністерство інфраструктури РП. Ці пропозиції включають пропуск порожніх польських фур з України до Польщі поза електронною чергою і звернення до Єврокомісії з проханням проаналізувати наслідки реалізації угоди про лібералізацію транспортних перевезень з Україною.

  • Блокада польськими водіями триває на чотирьох пунктах пропуску на кордоні з Україною, у чергах стоять 2700 вантажівок – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та свого польського колеги професора Марціна Вінчека щодо врегулювання ситуації на кордоні з Польщею – телеграм-канал Лубінця.

  • Голова «Громадянської платформи» Дональд Туск розкритикував чинну владу Польщі за бездіяльність та небажання вирішувати ситуацію з блокадою на польсько-українському кордоні. Політика PIS загрожує польсько-українським відносинам.

- Асоціація словацьких перевізників UNAS погрожує в п'ятницю перекрити вантажний рух на пункті пропуску Вишнє Німецьке – Ужгород – Спілка перевізників Словаччини (UNAS).

***

- Китай готовий створити широкі можливості для мирного возз’єднання з Тайванем, але не допустить спрямованої на незалежність острова «сепаратистської» діяльності і нагадує тайванцям про ризики війни у разі спроби «від’єднатися» – CGTN.

- Глава Народного банку (центробанку) Китаю Пань Гуншен заявив, що економіка КНР продовжує набирати обертів у відновленні й за підсумками року досягне встановленого урядом показника зростання у 5 відсотків – Сіньхуа.

- Держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову з прем'єром Вірменії Ніколом Пашиняном і президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим, обговоривши зусилля з досягнення миру між Вірменією та Азербайджаном – пресслужба Державного департаменту США.

- Власники нафтових танкерів у Греції, найпотужнішої судновласницької країни світу, після погроз з боку США скоротили кількість російської нафти, яку вони перевозять, це рішення може порушити поставки російської нафти – Bloomberg.

- Президентка Молдови Майя Санду позбавила громадянства проросійського голову «Партії регіонів Молдови» і главу Конгресу молдавських діаспор у Росії Олександра Калініна – сайт президента Молдови.

- Саудівська Аравія реалізує величезний глобальний інвестиційний план, спрямований на створення попиту на її нафту й газ у країнах, що розвиваються – The Guardian. Стверджується, що план було розроблено, щоб змусити країни «підсісти» на ці шкідливі продукти».

- Фінляндія повністю закриє кордон із Росією на період з 30 листопада до 13 грудня – Петтрі Орпо, прем’єр-міністр. У такий спосіб Фінляндія хоче взяти під контроль спроби гібридного впливу з боку РФ.

- Армія оборони Ізраїлю заявляє, що кілька солдатів отримали легкі поранення внаслідок нападу з боку угруповання ХАМАС на півночі сектору Гази, що є першим серйозним порушенням режиму припинення вогню – Times of Israel.

ВОРОГ

- Путін підписав закон про федеральний бюджет на 2024-2026 роки. Наступного року російська влада вперше з радянських часів має намір направити майже третину всіх витрат на армію та оборонно-промисловий комплекс – The Moscow Times.

- Районний суд Москви продовжив термін утримання під вартою обвинуваченого у шпигунстві кореспондента московського бюро видання The Wall Street Journal Евана Гершковича до 30 січня – росЗМІ.

- У ході підготовки до так званих «виборів» президента Росії ватажкам окупаційних адміністрацій наказали посилити примусову паспортизацію на тимчасово окупованих територіях України – пресслужба ГУР Міноборони. Вони мають довести рівень примусової паспортизації на ТОТ України не менш як до 85%.

- Росія стикається з серйозними проблемами в торгівлі своєю нафтою в Азії через проблеми розрахунків за неї у валюті, відмінній від долара США, і рішення цих проблем не видно – Reuters.

- Іран домовився про закупівлю російських винищувачів Су-35, гелікоптерів Мі-28 та навчальних літаків – Reuters.

- Батальйон російських найманців «Еспаньола», який входить у ПВК «Редут», почав наймати жінок на війну у штурмові загони – ЗМІ. Російські найманці пропонують жінкам «реалізуватись» у снайперській справі, медицині, зв′язку, у з′єднаннях штурмовиків, підрозділах РЕБ, РЕР і БПЛА.

- Патріарх Кирил поскаржився на приплив у РФ мігрантів, які не знають російської мови і займаються злочинною діяльністю – «РИА Новости».

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-