Лубінець розповів західним партнерам про нелюдське поводження у Росії з полоненими

Лубінець розповів західним партнерам про нелюдське поводження у Росії з полоненими

Фото
Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Копенгагені розповів про випадки нелюдського поводження Росії з українськими полоненими.

Про це він повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

За словами омбудсмена, під час "Продовжую працювати в Копенгагені – виступив на сайдівенті «Стійкість в умовах збройного конфлікту: шлях Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», організованого спільно з партнерами у Копенгагені, він розповів про 9 основних напрямків роботи свого офісу в умовах війни, а також поінформував про конкретні випадки нелюдського поводження з Росії з військовополоненими та жителями ТОТ.

"Катування, публічні суди, вбивства – це поширена практика у Росії щодо полонених. Розповів учасникам історію визволеного з російського полону Михайла Калашника. Українець зазначає, що знущання над українськими полоненими для росіян - це норма. Так, попри холод на вулиці їх змушували роздягатися. За українську символіку погрожували стратою. Українців називали фашистами, били кийками, використовували шокер, лякали тим, що відріжуть кінцівки. У в’язниці Михайлу травмували ногу та зламали ребра, проте медичної допомоги не надали", - написав Лубінець.

За його словами, практику тортур, катувань і принижень росіяни застосовують і до цивільних заручників. "Чи не в кожному тимчасово окупованому Росією населеному пункті України є катівні. У приміщеннях деяких із них облаштовували кімнати із спеціальними засобами для катування електричним струмом, водою, кийками", - заявив омбудсмен.

Читайте також: Вбивства, катування та незаконні ув’язнення - комісія ООН розповіла про злочини РФ в Україні

Він зазначив, що після деокупації частини Херсонщини виявили 11 катівень та 13 місць несвободи, де росіяни тримали та катували людей. Зафіксовано випадки, коли це призводило до смерті.

Як повідомлялося, близько 28 тисяч осіб вважаються зниклими безвісти за особливих обставин та незаконно позбавленими особистої свободи внаслідок збройної агресії РФ проти України.

Фото: Дмитро Лубінець, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-